«Παγωμένη» παραμένει προς το παρόν η ρύθμιση για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, με δυνατότητα συμμετοχής στα εξωτερικά ιατρεία αλλά και «ενοικίασης» χειρουργικών αιθουσών για τη διενέργεια επεμβάσεων. Μετά τις αντιδράσεις στη Βουλή, η σχετική διάταξη που προστέθηκε λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ την περασμένη Παρασκευή αποσύρθηκε από τον Υπουργό Υγείας. Αναμένεται να κατατεθεί με άλλη νομοτεχνική μορφή, όμως, όπως φαίνεται έχει μετακινηθεί προς τα πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται τροπολογία με την οποία θα θεσμοθετηθεί το δικαίωμα απασχόλησης ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, και πιθανότητα θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης την άλλη εβδομάδα. Η ρύθμιση, ωστόσο, είναι για την ώρα γενική. Οι όροι και οι λεπτομέρειες συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ θα εξειδικευτούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, μετά την τροπολογία. Μεσολαβεί, βέβαια, η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, επομένως γίνεται κατανοητό ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δεν είναι άμεσα υλοποιήσιμη.

Το «άνοιγμα» της πόρτας των δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες γιατρούς έρχεται μετά τη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο. Να διατηρούν, δηλαδή, ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η αλλαγή στον χαρακτήρα του ΕΣΥ αποτέλεσε βασικό μέρος του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η ρύθμιση, επιτρέπεται σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτό, σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων εκτός του τακτικού ωραρίου.
Αντιδράσεις και από τους ίδιους τους ιδιώτες γιατρούς
Το νομοσχέδιο για την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ ξεσήκωσε τους υγειονομικούς και ειδικά γιατρούς και εργαζόμενους των δημόσιων νοσοκομείων. Αντίστοιχα, όμως, με δυσπιστία βλέπει ο ιατρικός κόσμος, ακόμη και οι ίδιοι οι ιδιώτες γιατροί, την επερχόμενη ρύθμιση που τους αφορά.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωσή του πριν από λίγα 24ωρα επανέλαβε ότι καταρχάς είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, θεωρώντας ότι η χορήγηση δυνατότητας σε ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο «θα αποδιαρθρώσει τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και ταυτόχρονα θα προκαλέσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους ιατρούς που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες».

Παράλληλα, όμως, ο ΠΙΣ θεωρεί θεμελιώδη ανάγκη τη διατήρηση καθαρών σχέσεων ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα υγείας και κυρίως ανάμεσα στον γιατρό και τον ασθενή. «Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εκπληρώνει το θεσμικό του ρόλο», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Με αυτό ως δεδομένο, ο Σύλλογος διαχώρισε τη θέση του από την εισηγούμενη διάταξη του Υπουργείου Υγείας, η οποία και αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ήταν ο ΠΙΣ που την εισηγήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε δημοσιεύματα ότι «άδειασε» την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξήγησε σε συνέντευξή του πως ζήτησε από την κυρία Αγαπηδάκη να καταθέσει τη ρύθμιση εξ ονόματός του. Ωστόσο, τελικά αποσύρθηκε καθώς τέθηκε από βουλευτές διαδικαστικό θέμα ως προς τη νομοτεχνική μορφή της ρύθμισης και έτσι αποφασίστηκε να αποτυπωθεί σε τροπολογία.

https://www.ygeiamou.gr/

You May Also Like

Αποθεώθηκε από “ψεκασμένους” ο Βόβολης που φλερτάρει με τη διαγραφή του – Απειλητικά συνθήματα κατά της Παγώνη [Βίντεο]

Αποθεώθηκε από “ψεκασμένους” ο Βόβολης που φλερτάρει με τη διαγραφή του –…

Θεσσαλονίκη: Στέγη καρφώθηκε σε εκκλησία από την κακοκαιρία

Θεσσαλονίκη: Στέγη καρφώθηκε σε εκκλησία από την κακοκαιρία

Με πόσα μαξιλάρια πρέπει να κοιμάστε; Τρεις ειδικοί δίνουν την ίδια απάντηση

Με πόσα μαξιλάρια πρέπει να κοιμάστε ανάλογα με τη στάση ύπνου

12 τροφές που μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες σας και καλό είναι να τις αποφεύγετε

12 τροφές που μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες σας και καλό είναι…

Δράση ευαισθητοποίησης για το AIDS από το Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Διοργάνωση δράσης ,πρόληψης και προαγωγής υγείας στην κοινότητα

Μαρτυρίες φωτιά από γείτονες του Λιγνάδη: Ανήλικα έμπαιναν στην πολυκατοικία, καθόταν στην πλατεία με 16χρονα

Μαρτυρίες φωτιά από γείτονες του Λιγνάδη: Ανήλικα έμπαιναν στην πολυκατοικία, καθόταν στην…

Φταίμε όλοι, όμως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι

Δεν θα κρυφτούμε πίσω από ανθρώπινα λάθη

Το αιθέριο έλαιο που λειτουργεί σαν ισχυρό εντομοαπωθητικό

Το αιθέριο έλαιο που λειτουργεί σαν ισχυρό εντομοαπωθητικό