Γιάννης Δημητρέλλος

Μπορείς να νικήσεις το θάνατο; Αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη, με φιλοσοφικές προεκτάσεις, αγωνία της ανθρωπότητας από τη γέννηση της και μάλλον δεν θα πάψει ποτέ να είναι. Η ερώτηση είναι ρητορική ασφαλώς.

Ο άνθρωπος μπορεί να προεκτείνει τη ζωή, να ανακαλύψει θεραπείες για ασθένειες, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Ή μήπως υπάρχει κάτι πολύ μεγαλύτερο εκεί έξω; Η Tomorrow, μια εταιρεία κρυογονικής που εδρεύει στην Ελβετία, αναζητά απαντήσεις.

Όπως βλέπουμε στο YouTube του Τομ Σκοτ, στις εγκαταστάσεις της Tomorrow υπάρχουν σώματα νεκρών ανθρώπων, πτώματα κοινώς, τα οποία φυλάσσονται σε θαλάμους, σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -196 βαθμούς.

Η εταιρεία δεν τους αποκαλεί «νεκρούς» αλλά «ασθενείς». Προφανώς, οι άνθρωποι που βρίσκονται στους θαλάμους έχουν χαρακτηριστεί προηγουμένως και τυπικά, «νεκροί», και τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν δοθεί στους απογόνους τους, διαφορετικά η κατάψυξη τους θα μπορούσε νομικά, να σταθεί ως δολοφονία.

Το παράδοξο είναι, πως η διαδικασία της κατάψυξης και συντήρησης των ατόμων αυτών – που έχουν υπογράψει συμβόλαιο για να καταψυχθούν μετά το θανάτο τους – στην πραγματικότητα δεν περιλαμβάνει «πάγωμα ανθρώπων», αλλά μια διαδικασία που μοιάζει περισσότερο με υαλοποίηση.

Με το που σταματήσει η καρδιά του ανθρώπου, οι ειδικά εκπαιδευμένοι υπάλληλοι της εταιρείας προσπαθούν να μεταδώσουν με κάθε τρόπο οξυγόνο στο νεκρό σώμα, και λίγο πριν η θερμοκρασία του αγγίξει τους 0 βαθμούς, χορηγούν εκ νέου μια ποσότητα ειδικής αντιψυκτικής ουσίας. Το ανθρώπινο σώμα γίνεται μια άμορφη, σχεδόν γυάλινη μάζα, με τους ιστούς να έχουν διατηρηθεί ατόφιοι. Σίγουρα, μέσω αυτής της διαδικασίας το ήδη νεκρό σώμα έχει υποστεί βαρύτατες φθορές, όμως με τους ιστούς σε συμπαγή μορφή, είναι – θεωρητικά – πιθανό, πως η μελλοντική επιστήμη θα μπορέσει να εργαστεί, ώστε να εξηγήσει γιατί αρρωσταίνουμε ή/και γιατί πεθαίνουμε.

 

Ποιος επιλέγει κάτι τέτοιο;

Η Tomorrow δηλαδή έχει συνδρομητές – ζόμπι; Όχι ακριβώς. Η εταιρεία έρχεται σε συμφωνία με άτομα που γνωρίζουν ότι σύντομα θα πεθάνουν, και επιλέγουν συνειδητά την κατάψυξη τους, πληρώνοντας το αντίτιμο των 200.00 δολαρίων.

Σύμφωνα με την Tomorrow, το ποσό αυτό διατίθεται για την χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας πάνω στην κρυογονική, με την ελπίδα πως η περαιτέρω πρόοδος της, θα ρίξει κι άλλο τις τιμές, για όσους θέλουν να τολμήσουν να «λοξοδρομήσουν» στο θάνατο.

Αν και δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως μέσω της κρυογονικής, ένας νεκρός άνθρωπος μια μέρα θα ανοίξει τα μάτια του ξανά, οι ερευνητές της κρυογονικής δεν θα πάψουν να επιχειρούν την αποκρυπτογράφηση του μυστηρίου της ζωής (και κυρίως, του θανάτου).

Πηγή:reader.gr

You May Also Like

Οι 24 εφαρμογές που πρέπει να απεγκαταστήσετε αμέσως από το κινητό σας

Τον κώδωνα του κινδύνου για ένα κακόβουλο λογισμικό που βρίσκεται σε πολλές…

Tο νέο Concorde σε υπερατλαντικές πτήσεις με υπερηχητικές ταχύτητες

Το νέο Concorde θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται σύντομα, όμως η πρώτη πτήση…

Πόσο οικολογικά είναι τα βιολογικά αυγά;

Η εικόνα των φρέσκων, βιολογικών αυγών από κότες που μεγαλώνουν ελεύθερα στην…

Ρομπότ κρατούν συντροφιά σε ηλικιωμένους και τους δίνουν τα φάρμακά τους

Τα ρομπότ συντροφιάς συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των ηλικιωμένων και καταπολεμούν την κατάθλιψη.

NASA: Παρουσίασε τα μέλη της αποστολής «Άρτεμις 2»

Είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2024.

Υπναράδες ή άγρυπνοι; Εξαρτάται και από τα γονίδιά μας

Η διάρκεια του ύπνου ενός ατόμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η…

Επιστρέφει για 2η χρονιά ο διαγωνισμός καινοτομίας Trophy- Τροφή Challenge – Οι αιτήσεις  άνοιξαν!

  Επιστρέφει για 2η χρονιά ο διαγωνισμός καινοτομίας Trophy– Τροφή Challenge –…

Τα επόμενα κινητά θα είναι ενσωματωμένα στο αυτί μας

Δεν θα χρειάζονται φόρτιση, προέβλεψε ο «πατέρας» των κινητών τηλεφώνων

Τι θα κάνουμε αν ανακαλύψουμε εξωγήινη ζωή στο διάστημα;

Δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν – οι περισσότεροι αστροφυσικοί και οι αστρονόμοι…