Αν το δείτε από μακριά, μοιάζει αλλόκοτο. Όσο πλησιάζετε, σας προκαλεί δέος. Ο λόγος για το Φαράγγι της Πορτίτσας στα Γρεβενά με το γραφικό πέτρινο γεφύρι του. Ένα μοναδικό θαύμα της φύσης και της ανθρώπινης μηχανικής που θυμίζει τις μυθικές Συμπληγάδες και εξακολουθεί να προκαλεί θαυμασμό σε ταξιδιώτες και περιηγητές.

Το Φαράγγι της Πορτίτσας βρίσκεται στα δυτικά του νομού Γρεβενών ανάμεσα στα μικρά βουνά του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας στους ανατολικούς πρόποδες του Όρλιακα. Με συνολικό μήκος περίπου 500 μέτρα, το φαράγγι κινείται προς τα ανατολικά και περιβάλλεται από θεόρατους απότομους βράχους που βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλον δημιουργώντας μία μαγευτική ζικζακωτή διαδρομή.
Η απαράμιλλου κάλλους διαδρομή συμπληρώνεται από τα σμαραγδένια νερά του ποταμού Βενέτικου που διέρχεται μέσω του φαραγγιού. Μην ξεχνάτε ότι ο ποταμός Βενέτικος είναι γνωστός για τα νερά με το χαρακτηριστικά πρασινωπά νερά που αλλάζουν χρώμα μόνο κάθε φθινόπωρο εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Λίγο πριν μπει στο φαράγγι, ο ποταμός Βενέτικος δημιουργεί την μικρή κοιλάδα της Κανάβης που οδηγεί στο Φαράγγι της Πορτίτσας.

Φτάνοντας στην δυτική είσοδο του φαραγγιού θα αντικρίσετε και το εμβληματικό πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας. Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα πέτρινα γεφύρια στην περιοχή και η κατασκευή του χρονολογείται το 1743. Πρόκειται για ένα δίτοξο γεφύρι με συνολικό μήκος πάνω από 30 μέτρα και ύψος κοντά στα 8 μέτρα. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το γεφύρι χτίστηκε με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου. Με εξαίρεση όμως τη μοναδική αυτή πληροφορία, σχεδόν τίποτα άλλο δεν είναι γνωστό για την ιστορία αυτού του μοναδικού γεφυριού.

Βιότοπος εξαιρετικά σπάνιων πτηνών, θηλαστικών και ερπετών, το Φαράγγι της Πορτίτσας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανέγγιχτα οικοσυστήματα στην Ελλάδα. Αν, μάλιστα, σας γοητεύει η άγρια πανίδα, μπορείτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να βουτήξετε στο ποτάμι και να παρατηρήσετε αλλιώτικα ψάρια του γλυκού νερού, ενώ μην εκπλαγείτε αν δείτε νεροκότσυφες να βουτάνε κι αυτοί στα νερά του ποταμού.

Πως να πάτε;

Η απόσταση από την Αθήνα είναι 446 χιλιόμετρααπό τη Θεσσαλονίκη 194 χιλιόμετρα και από την πόλη των Γρεβενών μόλις 45 χιλιόμετρα. Σημείο εκκίνησης για το φαράγγι είναι το χωριό Σπήλαιο που βρίσκεται στα βόρεια του φαραγγιού. Από το χωριό μπορείτε να κατεβείτε με τα πόδια από ένα λιθόστρωτο μονοπάτι μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων ή να κατεβείτε με αυτοκίνητο μέσω ενός χωματόδρομου στα δυτικά του χωριού.

Καλύτερη εποχή να διασχίσετε το φαράγγι είναι το τέλος του καλοκαιριού ή το πρώιμο φθινόπωρο, γιατί τότε το ποτάμι είναι ακόμα ήρεμο και η διάσχιση του γεφυριού είναι ασφαλής. Ωστόσο, κάθε χειμώνα ο ποταμός αγριεύει επικίνδυνα με αποτέλεσμα η περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή και στο γεφύρι να είναι αρκετά επικίνδυνη.

https://www.travel.gr/

You May Also Like

Οι δικαστές ετοιμάζουν προσφυγές να ζητήσουν πίσω την εισφορά αλληλεγγύης

Οι δικαστές ετοιμάζουν προσφυγές να ζητήσουν πίσω την εισφορά αλληλεγγύης

Οι ζωές των Αγίων είναι παράδειγμα προς μίμηση” – Οι δηλώσεις του Άρη Σερβετάλη

Μίλησε για την νέα ταινία που θα πρωταγωνιστήσει

Προσοχή: Μαζικές κατασχέσεις από ακατάσχετους λογαριασμούς – Πως να προστατευτείτε, τι πρέπει να ξέρετε

Προσοχή: Μαζικές κατασχέσεις από ακατάσχετους λογαριασμούς – Πως να προστατευτείτε, τι πρέπει…

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο ΚΦΠΜ Μαλακάσας για την υγειονομική προστασία προσωπικού και φιλοξενουμένων

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο ΚΦΠΜ Μαλακάσας για την υγειονομική προστασία προσωπικού και…

ΟΑΕΔ: Εννέα νέα προγράμματα με 47.000 θέσεις εργασίας τους μήνες Σεπτέμβριο & Οκτώβριο

ΟΑΕΔ: Εννέα νέα προγράμματα με 47.000 θέσεις εργασίας τους μήνες Σεπτέμβριο &…

Οι συντελεστές της εκπομπής «Άγρια Ελλάδα» βρήκαν πτώμα σε αποσύνθεση στο νησάκι Σαρία

Στα γυρίσματα στην Κάρπαθο βρέθηκαν μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα.(βίντεο)

Οδηγίες για το «μπόνους» των 300 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

Οδηγίες για το «μπόνους» των 300 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους…

Αξία! Είναι 40 ετών, μάνα 7 παιδιών, οδηγεί τρακτέρ και παλεύει με τη γη (VIDEO)

Η κ. Θαλασσέλλη ασχολείται με τα χωράφια τα τελευταία 11 χρόνια και παρά τις δυσκολίες δεν το βάζει κάτω