Συγκλονισμένη από τις καταστροφές στην Ελλάδα δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις κοινές της δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της χώρας.

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως η Κομισιόν θα κινητοποιήσει όλους τους αναγκαίους πόρους, μέσα από τους οποίους – όπως είπε – η Ελλάδα μπορεί να λάβει 2,25 δισ. ευρώ.

«Ποτέ στην Ευρώπη δεν είχαμε τόσο μεγάλη καταστροφή από πλημμύρες. Οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι λυπηρές. Οι κάτοικοι υπομένουν την κατάσταση με κουράγιο. Θρηνούμε για τις ζωές που χάθηκαν. Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Είμαστε μία Ένωση αλληλεγγύης» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα συνδράμει την Ελλάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε πως είναι απαραίτητο να γίνουν επενδύσεις, αλλά και να λάβει η χώρα άμεση βοήθεια. «Θα είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι» δεσμεύθηκε.

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Πρώτον, όπως επισήμανε, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν χρήματα από την προηγούμενη χρηματοδοτική περιόοδο που δεν δαπανήθηκαν και από τα Ταμεία Συνοχής. Το δεύτερο, όπως είπε, είναι τα κεφάλαια που μπορούμε να διοχετευθούν άμεσα στους Έλληνες από το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης. Το τρίτο είναι «η κοινή αγροτική πολιτική, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο. Έχουμε δύο ταμεία από το προηγούμενο πρόγραμμα και πλέον έχουμε και το νέο πρόγραμμα για την αγροτική πολιτική».

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Όλα αυτά θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τα δάση και τις αγροτικές υποδομές και θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει έως και 2,25 δισ. ευρώ, συνέχισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν η Ε.Ε. μπορεί να διοχετεύσει και κάποιος πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. «Θα πρέπει να το θέσουμε σε υψηλότερο επίπεδο και τότε θα μπορέσουμε να σας διαθέσουμε από εκεί 400 εκατ. ευρώ» σημείωσε. Επιπλέον, «η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει πόρους από το πρόγραμμα Next Generation ΙΙ και θα έχουμε πόρους από εκεί».

Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Συγκρότηση Task Force

Η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσε πως «θα συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές» και γνωστοποίησε πως θα δημιουργηθεί μία Task Force που θα ξεκινήσει τις εργασίες της άμεσα, σε δύο ημέρες για «να βοηθήσουμε γρήγορα τους Έλληνες».

Κ. Μητσοτάκης: Επείγον η Ε.Ε. να δείξει μέγιστη ευελιξία

Στην ανάγκη η Ε.Ε. να δείξει τη μέγιστη υποστήριξη και τη μέγιστη ευελιξία για να στηρίξει την Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, στάθηκε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρωτοφανή καταστροφή, σημειώνοντας ότι δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια κατάσταση.

Όπως είπε, προτεραιότητα αποτελεί οι πληγέντες να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δουλειές τους. «Είναι επείγον η Ε.Ε. να δείξει τη μέγιστη υποστήριξη και τη μέγιστη ευελιξία για να στηρίξει την Ελλάδα» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «έχουμε πόρους που δεν έχουν αξιοποιηθεί, θα χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους πόρους για να στηρίξουμε τους Έλληνες, αυτό θα είναι ένα μέρος της στήριξης που θα δουν τις επόμενες εβδομάδες». Ανέφερε επιπλέον ότι γίνεται επαναπρογραμματισμός για την επόμενη περίοδο, προκειμένου να διατεθούν περισσότερα από 2 δισ. για την ανακατασκευή των υποδομών που καταστράφηκαν και για τη δημιουργία νέων.

Μέτσολα σε Μητσοτάκη: Απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα – Το συντομότερο οι αποφάσεις

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό πως «η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό σας», εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή της για τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα. «Υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε στο πλευρό σας, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή μας» ανέφερε συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Η κ. Μέτσολα δεσμεύθηκε πως «από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια».

Επιπλέον, όπως είπε, «η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη». «Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου» τόνισε.

naftemporiki.gr

You May Also Like

Απογραφή 2021: Περιστατικά καθημερινής τρέλας και… παραιτήσεις απογραφέων

Απογραφή 2021: Περιστατικά καθημερινής τρέλας και… παραιτήσεις απογραφέων

Η Ουγγαρία στηρίζει Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής: «Η ΕΕ πρέπει να ευχαριστήσει την Τουρκία» είπε ο Σιγιάρτο

Η Ουγγαρία στηρίζει Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής: «Η ΕΕ πρέπει να ευχαριστήσει…

Ανιδιοτελής Αγάπη: Σκύλος τρέχει πίσω από το ασθενοφόρο που μεταφέρει την ιδιοκτήτριά του στο νοσοκομείο

Ανιδιοτελής Αγάπη: Σκύλος τρέχει πίσω από το ασθενοφόρο που μεταφέρει την ιδιοκτήτριά…

Ποιος ήταν ο θρυλικός σχεδιαστής Roberto Cavalli που «έφυγε» από τη ζωή γράφοντας ιστορία στη μόδα

Η αγάπη του για τα επιδεικτικά animal prints τον έκανε αγαπημένο πρόσωπο για χρόνια

Το φιτίλι των πυρκαγιών άναψε τον χειμώνα

Επιστήμονες προειδοποιούσαν ήδη από τον Μάιο

Πολωνία: Ο απερχόμενος πρόεδρος θέλει να απαγορεύσει στο Σύνταγμα την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Πολωνία: Ο απερχόμενος πρόεδρος θέλει να απαγορεύσει στο Σύνταγμα την υιοθεσία από…

31 σκίτσα που δείχνουν τι πηγαίνει λάθος με τη σημερινή κοινωνία

Η τέχνη δεν δημιουργείται μόνο για να προκαλέσει οπτική ευχαρίστηση, αλλά και για να μεταφέρει ιδέες και να προκαλέσει σκέψη.

ΗΠΑ: Καθηγητής πανεπιστημίου ζει κάτω από το νερό επί 2,5 μήνες (Βίντεο)

Έσπασε το ρεκόρ υποβρύχιας διαβίωσης και δεν σκοπεύει να ξαναβγεί άμεσα στην επιφάνεια

Turkaegean: H τέλεια τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό

Turkaegean: H τέλεια τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό

Τάκης Προεστάκης: Παράτησε τη νύχτα, ξόδεψε 180.000 ευρώ για τα αδέσποτα και αποθεώθηκε παγκοσμίως

Το έργο του έγινε γνωστό όχι μόνο στη γενέτειρά του την Κρήτη, μα και σε ολόκληρο τον κόσμο.