Σοκάρουν οι εικόνες από την Βαλένθια της Ισπανίας, καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν φονικές πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές. Σκηνές που ξυπνούν μνήμες από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία.

Οι αρχές στη νοτιοανατολική Ισπανία, που σαρώθηκε από ξαφνικές πλημμύρες την Τρίτη, εντόπισαν «πτώματα», δήλωσε ο επικεφαλής των τοπικών αρχών στην περιφέρεια Βαλένθια τις πρώτες πρωινές ώρες.  Ωστόσο ο αριθμός των νεκρών που εντοπίστηκαν σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες είναι απροσδιόριστος δήλωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας της Βαλένθια στους δημοσιογράφους νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

(AP Photo/Gregorio Marrero)

«Βρέθηκαν πτώματα, αλλά από σεβασμό προς τις οικογένειες, δεν πρόκειται να δώσουμε περαιτέρω στοιχεία», δήλωσε ο Κάρλος Μαζόν.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που προκλήθηκαν από ένα ψυχρό μέτωπο που κινείται στα νότια και ανατολικά της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ολόκληρες πόλεις με τις αρχές να έχουν εκδώσει κόκκινο συναγερμό ζητώντας από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.

«Ενημερώνομαι με ανησυχία για τις πληροφορίες για αγνοούμενους και ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα τις τελευταίες ώρες», ανέφερε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μέσω X, καλώντας επίσης τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. «Πολλή προσοχή και να αποφύγετε τις ανώφελες μετακινήσεις», τόνισε.

(AP Photo/Gregorio Marrero)

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας AEMET κήρυξε κόκκινο συναγερμό στην ανατολική περιοχή της Βαλένθια, με ορισμένες περιοχές όπως η Τούρις και η Ουτιέλ να καταγράφουν 200 χιλιοστά βροχόπτωσης.

Δεκάδες βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν ανθρώπους παγιδευμένους στα νερά των πλημμυρών, αρκετοί από τους οποίους κρέμονται από δέντρα για να μην παρασυρθούν.

Άλλα πλάνα έδειχναν πυροσβέστες να χρησιμοποιούν ελικόπτερα διάσωσης μακράς γραμμής για να βοηθήσουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στα νερά. Ένα viral βίντεο φάνηκε να καταγράφει ανεμοστρόβιλο, ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο στην Ισπανία.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τη γνησιότητα των βίντεο.

Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί δέχονταν εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια από πολίτες που είχαν παγιδευτεί σε πλημμυρισμένες περιοχές ή αναζητούσαν αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν μπορούσαν να φτάσουν σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

«Εάν (οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης) δεν έχουν φτάσει, αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη μέσων ή προδιάθεσης, αλλά σε πρόβλημα πρόσβασης», δήλωσε ο Mazon, προσθέτοντας ότι η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές ήταν “απολύτως αδύνατη”.

Οι επιστήμονες λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Μεσογείου, η οποία αυξάνει την εξάτμιση του νερού, παίζει βασικό ρόλο στο να γίνονται οι καταρρακτώδεις βροχές πιο έντονες.

https://www.documentonews.gr/

 

You May Also Like

Η Αίτνα ψήλωσε 30 μέτρα

Η Αίτνα ψήλωσε 30 μέτρα

Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας: «Νέοι εργαζόμενοι 25 έως 44 ετών και “ευέλικτοι”, οι πλέον απαισιόδοξοι και αβέβαιοι για το επαγγελματικό τους μέλλον»

Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας: «Νέοι εργαζόμενοι 25 έως 44 ετών και “ευέλικτοι”,…

«Δράκος» των Εξαρχείων: Το βίντεο της πρώτης επίθεσης που τελικά τον ξεσκέπασε

Το βίντεο της επίθεσης που οδήγησε στην ταυτοποίησή του.

Ο Ιαβέρης εξηγεί γιατί τα τροχαία είναι πρώτη αιτία θανάτου στους νέους: “Εμφύλιος στην άσφαλτο”

Ο Ιαβέρης εξηγεί γιατί τα τροχαία είναι πρώτη αιτία θανάτου στους νέους:…

Πάτρα: Σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή που ανήλικες ανάγκασαν 13χρονη να τους φιλήσει τα πόδια

Βίντεο ντοκουμέντο από το ακραίο bullying στην Πάτρα

Η κλιματική κρίση μεγαλώνει τη διάρκεια της ημέρας και αυτό δεν είναι καλό

Αυτό είναι αρκετό για να διαταράξει δυνητικά τη σύγχρονη ζωή.

Μπαγκλαντές: Toν «τραπεζίτη των φτωχών» Μουχαμάντ Γιουνούς θέλουν για ηγέτη οι φοιτητές

Οι φοιτητές εξέφρασαν σήμερα την επιθυμία ο νομπελίστας της ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης

Κολομβία: «Μπαμπά χτυπήσαμε, σε αγαπώ»

Δραματικό βίντεο μέσα από το ελικόπτερο που κρεμάστηκε από γέφυρα

Ο Ερντογάν καταργεί την προστασία των γυναικών – Αντιδράσεις εντός κι εκτός συνόρων

Ο Ερντογάν καταργεί την προστασία των γυναικών – Αντιδράσεις εντός κι εκτός…