Ενα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα περιπολεί από σήμερα και για διάστημα έξι μηνών στο Αιγαίο.

Ενα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα περιπολεί από σήμερα και για διάστημα έξι μηνών στο Αιγαίο. Πρόκειται για drone τύπου HERON της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (IAI), το οποίο μίσθωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός Frontex αντί 6 εκατ. ευρώ, επ’ ωφελεία του Λιμενικού Σώματος.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εδρεύει στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τυμπάκι της Κρήτης και θα μεταφέρει εικόνα στους θαλάμους επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, του ΓΕΕΘΑ αλλά και στα κεντρικά γραφεία του Frontex, στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ισραηλινό drone έχει αυτονομία 16 ωρών και θα περιπολεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως και νοτίως της Κρήτης και δευτερευόντως στο Ιόνιο.

Εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό ιστιοπλοϊκών και μηχανοκίνητων σκαφών με μετανάστες που κινούνται στην ανοικτή θάλασσα, μεταφέροντας δεκάδες ανθρώπους από τα παράλια της Τουρκίας στην Ιταλία. Ταυτόχρονα, πάντως, τα στελέχη του Λιμενικού εκτιμούν ότι η εναέρια επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης ενδεχομένως να οδηγήσει και στον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν ναρκωτικά.

Τα στελέχη του Λιμενικού στέκονται σε κάτι ακόμα. Επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά μετά την παραίτηση του πρώην εκτελεστικού διευθυντή του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, που ο οργανισμός αυξάνει τον αριθμό των επιχειρησιακών μέσων που διαθέτει στη χώρα. Ο κ. Λετζερί υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Απρίλιο υπό το βάρος καταγγελιών και αποκαλύψεων περί ανοχής του οργανισμού σε επαναπροωθήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο.

«Ο οργανισμός όχι μόνο δεν εγκαταλείπει την επιχείρηση “Ποσειδώνας”, αλλά αποδεικνύει ότι συνεχίζει να την υποστηρίζει», εκτίμησε στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, προσθέτοντας ότι σήμερα το αεροδρόμιο του Τυμπακίου επισκέπτεται η αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του Frontex, Αϊγια Καλνάγια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν τεθεί σε γνώση της «Κ», τον Ιούνιο στη χώρα βρίσκονταν 15 επιχειρησιακά μέσα υπό την ομπρέλα του οργανισμού και συγκεκριμένα εννιά σκάφη, ένα ελικόπτερο και πέντε οχήματα με κάμερες και άλλες συσκευές επιτήρησης. Επιπλέον, ο οργανισμός καλύπτει στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδώνας» τα κόστη λειτουργίας και συντήρησης ακόμα έξι πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος.

Με αφορμή, μάλιστα, την επίσκεψη της επικεφαλής του Frontex στην Ελλάδα, πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι έχει συμφωνηθεί να τοποθετηθούν κάμερες σε όσα σκάφη θα αποκτήσει στο εξής το Λ.Σ., με συγχρηματοδότηση από τον Frontex. Σκοπός της πρωτοβουλίας, όταν αυτή ευοδωθεί, είναι να βιντεοσκοπούνται οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά χωρικά ύδατα ώστε να ελέγχονται άμεσα οι καταγγελίες περί παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

πηγη:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΕΠΑΛ 2016 – 2017

Η επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας είναι από τις δομές εκείνες του…

Πέθανε ο σύζυγος της Δέσποινας Μοιραράκη, Γιάννης Κοντούλης – Έδινε μάχη με τον καρκίνο

Βαρύ πένθος για τη Δέσποινα Μοιραράκη. Τα ξημερώματα της Παρασκευής (24.06.2022) έφυγε από…

Παράταση για τις 1.000 προσλήψεις στην Υγεία (αιτήσεις & προθεσμίες)

Παράταση για τις 1.000 προσλήψεις στην Υγεία (αιτήσεις & προθεσμίες)

Δεκάδες μαθητές στην Γκάνα μαθαίνουν ελληνικά και ακούνε με σεβασμό τον εθνικό μας ύμνο – Συγκινητικό βίντεο

Δεκάδες μαθητές στην Γκάνα μαθαίνουν ελληνικά και ακούνε με σεβασμό τον εθνικό…

«Εκτός» σχολείου 9χρονος μαθητής στη Νέα Μανωλάδα – Αποκλεισμένος από τις λάσπες(βίντεο)

Δεν παραλαμβάνει το ταξί το παιδί από το σπίτι του εξαιτίας ζημιών στην αγροτική οδό…

Οργισμένη ανάρτηση Καφετζόπουλου: Μη φοβάστε, μιλάτε!

Οργισμένη ανάρτηση Καφετζόπουλου: Μη φοβάστε, μιλάτε!

Η ολοένα και αυξανόμενη ένταση του ανέμου στο Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος του Σαββάτου.

Λόγω καιρού δεν ολοκληρώθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα του Σαββάτου.

Ίδρυση Συνδέσμου Οργανωτών & Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος (ΣΟΚΕΕ)

”Ο κλάδος μας είναι νευραλγικής σημασίας για σημαντικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας”

Χρηματοδότηση αλλαγής κινητήρων επαγγελματικών οχημάτων σε αντιρρυπαντικούς

Χρηματοδότηση αλλαγής κινητήρων επαγγελματικών οχημάτων σε αντιρρυπαντικούς