«Ας αφήσουμε πίσω μας όσους δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Ας γυρίσουμε σελίδα.» ήταν το μήνυμα που έστειλε η υποψήφια Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και επικεφαλής του συνδυασμού “ΕΛΠΙΔΑ” χθες, το απόγευμα από την κεντρική προεκλογική της ομιλία στο Ενυδρείο Καστοριάς.
Η κ. Ζεμπιλιάδου άνοιξε την ομιλία της με μία αναφορά στα θέματα που προώθησε η παράταξη “ΕΛΠΙΔΑ” στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπως είναι το φράγμα του Νεστορίου, οι αποζημιώσεις των γουνοποιιών και η διαχείριση του αεροδρομίου “Αριστοτέλης”.
«Αυτό που μας έκανε εντύπωση στις περιοδείες μας ήταν η απαισιοδοξία των ανθρώπων», είπε παραθέτοντας, στη συνέχεια, δημοσκοπικά στοιχεία για τον βαθμό δυσαρέσκειας των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας με την υφιστάμενη κατάσταση.
Διατύπωσε, ακολούθως, μία σειρά ερωτημάτων:
«Γιατί να έχουμε χάσει το 40% του πλούτου μας; Τι συμβαίνει με το κλειδωμένο κονδύλιο των 1,5 δισ. ευρώ από τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση; Γιατί το 90% των επιχειρήσεων έμειναν εκτός των μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων; Γιατί να έχουμε χάσει το 10% του πληθυσμού μας;».
Άσκησε έντονη κριτική τόσο στην νυν Περιφερειακή Αρχή του κ. Κασαπίδη, για την οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «παρακολουθεί την κατάσταση άβουλη και αμέτοχη» όσο και στον συνυποψήφιο, κ. Αμανατίδη, αντιπαραθέτοντας την τωρινή του στάση απέναντι στον Περιφερειάρχη με εκείνη που διατηρούσε κατά την βουλευτική του θητεία.
«Παρουσιάζονται ως Μεσσίες αλλά είναι στην πραγματικότητα μεσίτες» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι «εμείς έχουμε την εμπειρία κα το σχέδιο για να πάμε τη Δυτική Μακεδονία πιο ψηλά. Να λειτουργήσουμε ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για να μην φύγει κανείς άλλος από τη Δυτική Μακεδονία και να μην κλείσει καμία άλλη επιχείρηση».
Στις βασικές προτάσεις του σχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση του κλειδωμένου 1,5 δισ. για την «επιδότηση της απασχόλησης και όχι της ανεργίας», η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, η δημιουργία μεγάλων έργων υποδομών (αρδευτικά, σιδηρόδρομος, ψηφιακό δίκτυο), ο εκδημοκρατισμός της ενεργειακής αναβάθμισης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η μεταβίβαση της διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης στη Δυτική Μακεδονία αλλά και η αστική και ψηφιακή διασύνδεση των οικισμών της Περιφέρειας.
«Η Δίκαιη Μετάβαση ωφελεί στην πραγματικότητα μόνο 5 μεγάλους ομίλους» σημείωσε και πρόσθεσε ότι επιδίωξη του συνδυασμού είναι η επικράτηση μίας «ενεργειακής δημοκρατίας».
Έκανε λόγο, στη συνέχεια για μία σειρά επεμβάσεων που αφορούν άμεσα την Π.Ε. Καστοριάς, υπογραμμίζοντας ότι η Καστοριά μαζί και τα Γρεβενά θα πρέπει καταρχάς, να γίνουν ισότιμοι εταίροι της Δίκαιης Μετάβασης.
Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στη χρηματοδότηση πτήσεων του αεροδρομίου και της μεταποίησης των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, στην επίλυση του ζητήματος του φορέα διαχείρισης της λίμνης και της καθόδου των αρκούδων, στην υλοποίηση του φράγματος του Νεστορίου, στη δέσμευση δημιουργίας του Πρότυπου Κέντρου για άτομα με Αυτισμό, όπως και ενός σύγχρονου μουσείου στον Λιμναίο Οικισμό.
«Κανένα συμφέρον δεν είναι μεγαλύτερο από το δημόσιο συμφέρον και
καμία δύναμη δεν είναι μεγαλύτερη από εκείνη του λαού που εκφράζεται
με την ψήφο του.
Την Κυριακή δώστε μας τη δύναμη να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς.
Την Κυριακή κρατάτε την ελπίδα στα χέρια σας», έκλεισε.
Ρεπορτάζ: Μαρκέλλα Καραμάνου