FILE – A boat navigates large icebergs near the town of Kulusuk, in eastern Greenland, on Aug. 15, 2019. (AP Photo/Felipe Dana, File)

Η Γροιλανδία και η Ισλανδία βίωσαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες τον Μάιο, με αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση της τήξης πάγων, σύμφωνα με έκθεση του επιστημονικού δικτύου World Weather Attribution (WWA).

Κατά τη διάρκεια του πρωτοφανούς ανοιξιάτικου καύσωνα, το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας έλιωσε 17 φορές ταχύτερα σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο. Η αιτία, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία κάνει τέτοια φαινόμενα «αδύνατα» να συμβούν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση στο κλίμα.

«Ο ρυθμός τήξης της παγοκάλυψης αυξήθηκε κατά 17 φορές, γεγονός που οδηγεί σε ταχύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας απ’ ό,τι θα βλέπαμε χωρίς τον καύσωνα», δήλωσε η Φρίντερικε Ότο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Imperial College του Λονδίνου και συντάκτρια της έκθεσης.

Στην Ισλανδία, η θερμοκρασία στις 15 Μαΐου ξεπέρασε τους 26°C, ρεκόρ για την εποχή, ξεπερνώντας κατά 13 βαθμούς Κελσίου τον μέσο όρο της περιόδου 1991–2020. Το 94% των μετεωρολογικών σταθμών της χώρας κατέγραψε υψηλότερες θερμοκρασίες από κάθε άλλη φορά για τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Στην ανατολική Γροιλανδία, η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν περίπου 3,9°C υψηλότερη από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, αναφέρει η WWA. Αν και μια θερμοκρασία 20°C δεν φαίνεται εξαιρετικά υψηλή για άλλες περιοχές, για την Αρκτική αποτελεί σοβαρή απειλή.

Οι συνέπειες είναι παγκόσμιες. Το λιώσιμο των πάγων επιταχύνει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επηρεάζοντας όχι μόνο τις τοπικές κοινότητες, αλλά και παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο. Οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Γροιλανδίας βλέπουν την παραδοσιακή ζωή τους να απειλείται, καθώς δεν μπορούν πλέον να κυνηγούν πάνω στον πάγο με την ίδια ασφάλεια.

Επιπλέον, οι υποδομές στις δύο χώρες δεν είναι σχεδιασμένες για τέτοιες θερμοκρασίες. Οι καύσωνες προκαλούν ταχύτερη τήξη των πάγων, οδηγώντας σε πλημμύρες και καταστροφές σε δρόμους και κτίρια, σύμφωνα με την έκθεση της WWA.

Η πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων ακραίων θερμοκρασιών ενδέχεται πλέον να επαναλαμβάνεται κάθε 100 χρόνια, αριθμός που μειώνεται όσο η κλιματική κρίση εντείνεται.

Πηγή: AFP

You May Also Like

Diddy: Αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στη φυλακή με το… φαγητό, δήλωσε ο δικηγόρος του

Ο Diddy αντιμετωπίζει καταιγισμό κατηγοριών για κακοποίηση και βιασμούς μετά τη σύλληψή του.

Ο περιφερειακός ελεγκτικός μηχανισμός του ΥΠΑΑΤ εξοπλίζεται με υπηρεσιακά οχήματα και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (tablets)

Ο περιφερειακός ελεγκτικός μηχανισμός του ΥΠΑΑΤ εξοπλίζεται με υπηρεσιακά οχήματα  και φορητές…

Ιαπωνία: Ποιος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ

Παγκόσμιο σοκ με την εν ψυχρώ δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο…

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης από αύριο – Ποια προϊόντα καταργούνται

Για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης

Ισπανία: Τουλάχιστον 150 τραυματίες από σύγκρουση τρένων στη Βαρκελώνη

Τα αίτια της σύγκρουσης βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση

Από τις 14 έως τις 31 Μαΐου οι αιτήσεις εγγραφής και δήλωση προτίμησης για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Από τις 14 έως τις 31 Μαΐου οι αιτήσεις εγγραφής και δήλωση…

Πατούλης: Σας ζητώ να σεβαστείτε αυτή τη δύσκολη οικογενειακή στιγμή και το παιδί μου

Γραπτή δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής στα ΜΜΕ

Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021 ΟΑΕΔ Συνεχίζεται η συμμετοχή βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων

Οριστικοί πίνακες του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2021 ΟΑΕΔ Συνεχίζεται η συμμετοχή…

Σύβοτα: 70χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε αργά το απόγευμα χωρίς τις αισθήσεις της και αμέσως σήμανε συναγερμός.