Hλεκτρονικό τσιγάρο: «Καμπανάκι» κινδύνου από τον ΠΟΥ

«Οι συσκευές αυτές είναι πολύ επικίνδυνες»

ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα παρόμοια προϊόντα είναι επικίνδυνα για την υγεία και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης προκειμένου να καταπνιγούν εν τη γενέσει τους οι τακτικές της καπνοβιομηχανίας για προσέλκυση πελατών, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Η νικοτίνη είναι πολύ εθιστική και οι ηλεκτρονικές συσκευές εισπνοής νικοτίνης είναι επικίνδυνες και πρέπει να τύχουν καλύτερης ρύθμισης», συνόψισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ η οποία δημοσιοποίησε σήμερα μια νέα έκθεση για τη μάχη κατά του καπνίσματος η οποία πραγματοποιήθηκε από κοινού με την Bloomberg Philanthropies.

Η έκθεση σημειώνει πως οι κατασκευαστές των προϊόντων αυτών, η βεντάλια των οποίων δεν σταματά να μεγαλώνει, θέτουν συχνά ως κύριο στόχο παιδιά και εφήβους με χιλιάδες δελεαστικά αρώματα –η έκθεση αναφέρει 16.000 διαφορετικά– και καθησυχαστικές δηλώσεις.

Ο δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης που αγωνίζεται εδώ και χρόνια κατά του καπνίσματος, κατήγγειλε τις τακτικές των καπνοβιομηχανιών.

«Ενώ οι πωλήσεις τσιγάρων υποχωρούν, οι επιχειρήσεις καπνού προώθησαν επιθετικά νέα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα προϊόντα αεριοποιημένου καπνού και πιέζουν τις κυβερνήσεις ώστε να περιορίσουν τη ρύθμισή τους», είπε.

«Ο σκοπός τους είναι απλός, να καταστήσουν μια νέα γενιά εθισμένη στη νικοτίνη, και δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».

Κατά συνέπεια, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. εκτιμά πως εκεί όπου αυτά τα προϊόντα απαγορεύονται, «οι κυβερνήσεις πρέπει να εγκρίνουν κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους από τον κίνδυνο αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών εισπνοής νικοτίνης και να αποτρέψουν τα παιδιά, τους εφήβους και άλλες ευάλωτες ομάδες από το να τις χρησιμοποιούν».

Η χρήση αυτών των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τους κάτω των 20 ετών ανησυχεί ιδιαίτερα την υπηρεσία του ΟΗΕ, λόγω κυρίως της αρνητικής επίδρασης της νικοτίνης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και του κινδύνου που μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένα συστατικά.

Η υπηρεσία εκτιμά επίσης πως τα παιδιά που χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν αργότερα.

Όμως η ρύθμιση αυτού του τομέα δεν είναι απλή επειδή «τα προϊόντα αυτά είναι πολύ διαφορετικά και αναπτύσσονται γρήγορα», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο δρ Ρούντιγκερ Κερχ, διευθυντής για την προώθηση της υγείας στον Π.Ο.Υ., και πρόσθεσε: «Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι κατασκευαστές ανατρέπουν και υπονομεύουν τα μέτρα ελέγχου».

Ο Π.Ο.Υ. συνιστά στις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να σταματήσουν τους μη καπνιστές από το να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο και άλλα ηλεκτρονικά πούρα, από φόβο μήπως «επανακανονικοποιηθεί» το κάπνισμα στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την έκθεση, 32 χώρες απαγορεύουν την πώληση αυτών των ηλεκτρονικών συσκευών εισπνοής νικοτίνης και 79 έχουν εγκρίνει τουλάχιστον ένα μέτρο προκειμένου να περιορίσουν τη χρήση όπως η απαγόρευση των διαφημίσεων.

Όμως, υπογραμμίζει ο Π.Ο.Υ., 84 χώρες δεν έχουν διασφαλίσεις απέναντι στην εξάπλωση αυτού του τύπου προϊόντων.

Η υπηρεσία υπογραμμίζει επίσης πως οι προσπάθειες για τη ρύθμισή τους δεν πρέπει να εκτρέπουν την προσοχή από τη μάχη κατά του καπνίσματος.

Αν και το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε σε πολλές χώρες, η αύξηση του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των καπνιστών να παραμένει «επίμονα υψηλός», υπογραμμίζει η έκθεση.

Το κάπνισμα σκοτώνει οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο είναι παθητικοί καπνιστές.

ΠΗΓΗ:https://www.star.gr/

 

You May Also Like

Βρετανία: Άλογο της βασιλικής φρουράς δάγκωσε την κοτσίδα τουρίστριας (βίντεο)

Ήρθε η σειρά των αλόγων να αντιδράσουν στην ενόχληση από τους τουρίστες στη Βρετανία.

ΗΠΑ σε Τουρκία: Απενεργοποιήστε και γραπτώς τους S-400 – Θα σας ελέγχουμε τακτικά

ΗΠΑ σε Τουρκία: Απενεργοποιήστε και γραπτώς τους S-400 – Θα σας ελέγχουμε…

Κορονοϊός, ανατριχιαστική αποκάλυψη: Στη Γερμανία δίνουν οδηγίες για τη επιλογή ασθενών στις ΜΕΘ

Κορονοϊός, ανατριχιαστική αποκάλυψη: Στη Γερμανία δίνουν οδηγίες για τη επιλογή ασθενών στις…

Πώς ένας «γαλαζοαίματος» της ροκ βοήθησε τη NASA να περισυλλέξει δείγμα αστεροειδούς

Ο λόγος για τον κιθαρίστα των Queen, Μπράιαν Μέι 

Μίκαελ Σουμάχερ: Αποκάλυψη «βόμβα» για την κατάσταση της υγείας του

Table of Contents Hide Σε νοσοκομείο του Παρισιού προκειμένου να υποβληθεί σε…

Ιταλία: Άνοιξε ξανά για το κοινό το πολεμικό καταφύγιο του Μουσολίνι στη Ρώμη

Το καταφύγιο άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό το 2006 – Εντυπωσιάζει η κατασκευή του

Εκτός Erasmus το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω… Brexit, τι ισχύει με τους φοιτητές που σπουδάζουν ήδη εκεί

Εκτός Erasmus το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω… Brexit, τι ισχύει με τους φοιτητές…

Τουρκία: Αλλαγή πολιτικής Ερντογάν με το βλέμμα στη Δύση

Στροφή του Τούρκου προέδρου για τα μαχητικά F-35, τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης…

Obrador (Μεξικό): Τα παιδιά δεν θα κάνουν εμβόλιο, δεν υποκύπτω στα κέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών

Όπως είπε o Μεξικανός πρόεδρος, η χώρα του δεν θα υποκύψει στις πιέσεις…

Ο Ερντογάν απελευθέρωσε τους Έλληνες και άρχισε να συλλαμβάνει Γερμανούς πολίτες

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε άλλον έναν Γερμανό πολίτη, έγινε σήμερα γνωστό από…