Η ΕΕ σχεδιάζει μια γενική απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης, ωστόσο η Γερμανία συνεχίζει να προτιμά την ανακύκλωση. Πόσο βοηθά καλή για το περιβάλλον είναι τελικά αυτή η επιλογή των Γερμανών;

Πλαστικά ποτήρια, πλαστικά πιάτα, καλαμάκια. Η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση κατά της χρήσης πλαστικών στην ΕΕ απαγορεύοντας τα πλαστικά μίας χρήσης που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Ο ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ προωθεί επίσης την επιβολή ειδικού φόρου πλαστικών. «Σύμφωνα με την πρότασή μας κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να καταβάλει ένα ειδικό ποσό ως φόρο για κάθε κιλό μη ανακυκλωμένου πλαστικού που παράγει», ανέφερε πρόσφατα ο Γκ. Έτινγκερ σε συνέντευξή του προς τα έντυπα του γερμανικού ομίλου Funke. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να ανέλθει στα 80 σεντ ανά κιλό πλαστικού.

Εκτός αυτού τα πλαστικά θα πρέπει παράλληλα να ανακυκλώνονται. Την επίμαχη απαγόρευση θα πρέπει να ενσωματώσουν στο εσωτερικό τους δίκαιο τα επιμέρους κράτη-μέλη. «Γιατί θα πρέπει όμως να νομοθετήσουν επ αυτού τα κράτη-μέλη και όχι η ΕΕ. Για μιας το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να ανακυκλώνουμε το πλαστικό» σχολίασε από την πλευρά της η γερμανίδα υπ. Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη κατάστρωσης μιας νέας γερμανικής περιβαλλοντικής πολιτικής.

Γερμανία, η πρωταθλήτρια της ανακύκλωσης

Η Γερμανία έχει παραδοσιακά πολύ υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, όχι μόνο απέχει παρασάγγας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IdW) βρίσκεται στην ευρωπαϊκή κορυφή. Ωστόσο η βουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς κρατά μια πιο κριτική στάση σημειώνοντας: «Πιο σημαντική από την ανακύκλωση είναι η αποφυγή της χρήσης πλαστικών». Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η Γερμανία δεν βρίσκεται μόνο στην κορυφή της ανακύκλωσης αλλά και της παραγωγής πλαστικών σκουπιδιών. Σύμφωνα με τη μελέτη της IdWτο 2016 κάθε Γερμανός πολίτης υπολογίζεται ότι παρήγαγε 626 κιλά πλαστικών απορριμάτων. Μάλιστα ενώ σε άλλες χώρες της ΕΕ την περίοδο 2005-2016 η ποσότητα πλαστικών αποβλήτων μειώθηκε, στη Γερμανία την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά ένα δέκατο.

Υπό αυτές τις συνθήκες ανθεί στη Γερμανία η «βιομηχανία απορριμάτων». Σύμφωνα με τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία ο τζίρος της ανήλθε στα δύο δις ευρώ το 2016 ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται σε δημοτικές και ιδιωτικές εταιρείες συλλογής, αποκομιδής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμάτων. Ιδιαίτερα η ανακύκλωση λειτουργεί στη Γερμανία με επιτυχία από τη δεκαετία του ´90 με τη συντονισμένη συνεργασία δήμων και ιδιωτικών φορέων. Είναι το λεγόμενο «δυαδικό σύστημα» ανακύκλωσης, που έχει ως σήμα πιστοποίησης έναν χαρακτηριστικό πράσινο κύκλο. Σύμφωνα με το IdW τα δύο τρία των γερμανικών απορριμμάτων ανακυκλώνονται ενώ τα ανακυκλωμένα υλικά συνήθως δεν επαναχρησιμοποιούνται στην πράξη. Στόχος της υπ. Περιβάλλοντος είναι να ανοίξει έναν διάλογο και με εκείνους τους φορείς που ασχολούνται με την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών.

Το πρόβλημα των πλαστικών που καταλήγουν στη θάλασσα

Σύμφωνα με τον Πέτερ Κουρτ από την Ομοσπονδία Βιομηχανιών Διαχείρισης Απορριμάτων (BDE) oι ίδιες οι βιομηχανίες παραγωγής πλαστικών είναι υπεύθυνες και για την ανακύκλωσή τους. Πάντως ο ίδιος θεωρεί ότι η απαγόρευση των πλαστικών ειδών μίας χρήσης όπως τας πλαστικά μαχαιροπίρουνα ή κυπελλάκια δεν θα λύσει το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον γερμανό ειδικό το μεγάλο πρόβλημα είναι τα πλαστικά που καταλήγουν να πετιούνται στο περιβάλλον ελεύθερα χωρίς να περνούν από τον «κίτρινο κάδο», όπου πρέπει να εναποτίθενται τα αστικά πλαστικά απορρίμματα.

Πάντως από την άλλη πλευρά η Γερμανική Ένωση Πόλεων και Δήμων βρίσκει λόγους για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης. Όπως επισημάινει η εκπρόσωπός της Ντελιάνα Μπούνγκαρνττο  πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες όταν στο περιβάλλουν καταλήγουν ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες πλαστικών. Εκεί, πολλοί εκτιμούν ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί στην πράξη μόνο με μια γενική απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης.

Μαξιμιλιάνε Κόσικ / Δήμητρα Κυρανούδη

in.gr

You May Also Like

Κορονοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ στην Ισπανία – 838 θανάτοι σε 24 ώρες

Κορονοϊός: «Μαύρο» ρεκόρ στην Ισπανία – 838 θανάτοι σε 24 ώρες

Ποιες 6 χώρες κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν

Η κρίση του κορωνοϊού εκτόξευσε το χρέος έξι νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού Ωκεανού

Η παρέμβαση του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η παρέμβαση του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στην άτυπη Σύνοδο των…

Απίστευτος: Μετέτρεψε το αυτοκίνητό του σε ελικόπτερο, βγήκε στο δρόμο και το κατάσχεσαν!

Του γκρέμισαν τα όνειρα!

Perseverance: Ο «ύποπτος» ήχος που έλαβε η NASA από τον πλανήτη Άρη (vid)

Ερωτήματα δημιουργούνται από τον ήχο που έστειλε το ρόβερ της NASA στον Άρη,…

«Δεν έχουμε δει ξανά Χριστούγεννα όπως αυτά»: Πόλη – φάντασμα η Βηθλεέμ

Κλειστά ξενοδοχεία και καταστήματα

Eργασιακό νομοσχέδιο: Προς τετραήμερο με εργασία 10 ωρών

Eργασιακό νομοσχέδιο: Προς τετραήμερο με εργασία 10 ωρών

Μαϊάμι: ΒΙΝΤΕΟ από τη στιγμή της κατάρρευσης πολυκατοικίας

Μαϊάμι: ΒΙΝΤΕΟ από τη στιγμή της κατάρρευσης πολυκατοικίας

Μεσολόγγι: Το σκυλί γάβγιζε ασταμάτητα όταν βρήκε τη σορό του Μπάμπη, λέει ο εκπαιδευτής του

Ο Echo καθόταν μπροστά στη βάρκα και γάβγιζε ασταμάτητα.