H Rolex στην Ελλάδα έβαλε 13,5 εκατ. περισσότερα από το 2019 στα ταμεία της

Του Γιώργου Λαμπίρη

Περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων της αναμένει για το 2022, η Rolex Hellas σε ό,τι αφορά την δραστηριότητά της στη χώρα μας, με βάση τα δείγματα που προκύπτουν από την τουριστική κίνηση. Η εταιρεία που εμπορεύεται στην Ελλάδα τις μάρκες Rolex και Tudor, ποντάρει πολλά στη φετινή στην πορεία του τουρισμού, ο οποίος το 2021 έφερε περίπου το 70% των εσόδων του 2019, ενώ για το 2022 η πρόβλεψη κάνει λόγο για αύξηση κατά 15% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Ήδη το 2021 ο κύκλος εργασιών της Rolex Hellas ήταν αυξημένος κατά 13,5 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2019. To 2021 οι πωλήσεις της έφτασαν τα 74,9 εκατομμύρια ευρώ, από 59,49 εκατ. ευρώ το 2020 και 61,43 εκατ. ευρώ το 2019. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν 9,6 εκατ. ευρώ το 2021, έναντι 7,2 εκατ. ευρώ το 2020 και 9,24 εκατ. ευρώ το 2019. Μάλιστα τα συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη επιτεύχθηκαν παρά το γεγονός ότι η εταιρεία στην Ελλάδα έκλεισε τα δύο καταστήματα λιανικής που διατηρεί, τα οποία ξεκίνησαν αρχικά να λειτουργούν μόνο με ραντεβού στις 5 Απριλίου του 2021 και ουσιαστικά η πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας τους ήρθε από τις 14 Μαΐου και ύστερα με την έναρξη της τουριστικής κίνησης. Σημειώνεται ότι το μερίδιο της Rolex στην ελληνική αγορά υπερέβη το 50% στη διάρκεια του 2021.

Για φέτος, την πορεία της επιχείρησης θα καθορίσουν η διαθεσιμότητα μοντέλων ρολογιών, τυχόν περιορισμοί που σχετίζονται με την πανδημία, οι επιπτώσεις στο κόστος αγορών καθώς και η τουριστική κίνηση της χρονιάς.

Επενδυτικό καταφύγιο ένα ρολόι πολυτελείας

Τα ρολόγια της εταιρείας και δη τα Rolex αποτελούν ένα επενδυτικό καταφύγιο για αρκετούς αγοραστές τους, εκτός από το θέλγητρο που παρέχει η παγκοσμίως εδραιωμένη μάρκα για την απόκτηση ενός από τα μοντέλα της. Την ίδια στιγμή ωστόσο η αγορά ενός ρολογιού της συγκεκριμένης εταιρείας, συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τόσο τα δύο καταστήματα της στις οδούς Βαλαωρίτου και Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας, όσο και τα καταστήματα συνεργατών της, δεν υφίστανται αποθέματα προς διάθεση .Κατά κύριο λόγο και στο μεγαλύτερο διάστημα κάθε μήνα εμφανίζονται στις προθήκες και τις βιτρίνες των καταστημάτων αυτών, μοντέλα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για εκθεσιακούς σκοπούς. Στελέχη της αγοράς πάντως με γνώση του θέματος, αναφέρουν ότι η υπερβάλλουσα ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας, είναι τόσο έντονη και επί του παρόντος είναι αδύνατον να καλυφθεί, καθώς μετά την επαναφορά του λιανεμπορίου σε κανονικούς ρυθμούς τόσο το ελληνικό καταναλωτικό κοινό, όσο και οι ξένοι επισκέπτες αναζητούν μετ’ επιτάσεως ένα ρολόι με τη χαρακτηριστική κορόνα στο πάνω μέρος της καντράν. Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές η παραγωγή της Rolex παραμένει αμετάβλητη και η διάθεση των ρολογιών της σταθερή τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση την διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεών της στη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας. Παγκοσμίως σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία παράγονται περίπου ένα εκατομμύριο ρολόγια σε ετήσια βάση, τα οποία προέρχονται από τις τέσσερις παραγωγικές της εγκαταστάσεις στην Ελβετία και διατίθενται σε όλες τις χώρες παρουσίας της εταιρείας.

Παραμένουν ακριβότερα από τα καινούργια τα μεταχειρισμένα με τάσεις διόρθωσης

Tην ίδια στιγμή οι τιμές ρολογιών της μάρκας που πωλούνται μεταχειρισμένα, έχουν αρχίσει σταδιακά να υποχωρούν αν και βρίσκονται σημαντικά υψηλότερα κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με την αγορά ενός καινούργιου, σύμφωνα με επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο τομέα. Η αγορά μεταχειρισμένων βασίστηκε εσχάτως στην εκρηκτική ζήτηση για ρολόγια πολυτελείας και ιδίως για Rolex, με αποτέλεσμα η ζήτηση αυτή να φέρει ισχυρές ανατιμήσεις στα ρολόγια από δεύτερο χέρι, ακολουθώντας τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης στην ελεύθερη οικονομία. Aπό την αρχή της πανδημίας και, ειδικά, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι τιμές μεταπώλησης, κυρίως στις ειδικές – συλλεκτικές αλλά και στις συμβατικές σειρές ρολογιών της Rolex συνέχισαν να αυξάνονται. Πλέον το κύμα αυξήσεων στις τιμές φαίνεται ότι έχει αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί τόσο στα ακριβότερα μοντέλα, όσο και στα οικονομικότερα, ατσάλινα. Η Rolex ωστόσο δεν είναι η μόνη μάρκα που βλέπει να υφίσταται διόρθωση τιμών στην δευτερογενή αγορά, καθώς κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με μοντέλα όπως τα Audemars Piguet Royal Oak και το Patek Philippe Nautilus. H διόρθωση τιμής το τελευταίο διάστημα μπορεί κατά περίπτωση να φτάσει ακόμα και το 20%.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την διεθνή πλατφόρμα πώλησης ρολογιών, chrono24 ένα μεταχειρισμένο Rolex Submariner με ένδειξη ημερομηνίας, μοντέλο του 2019 συνοδευόμενο από έγγραφα γνησιότητας τιμάται στα 14.990 ευρώ. Aντίστοιχα ένα μεταχειρισμένο Rolex Milgauss του 2020 επίσης με συνοδευτικά έγγραφα γνησιότητας, πωλείται στα 13.890 ευρώ.

Ο δείκτης Subdial50, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς για τα 50 πιο εμπορικά ρολόγια πολυτελείας, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 6% τις τελευταίες 30 ημέρες. Ένα Rolex Daytona 116500LN με μαύρο καντράν έχει χάσει το 10% της αξίας του μέσα σε ένα μήνα, αν και εξακολουθεί η τιμή του να είναι αυξημένη κατά 19% τους τελευταίους 12 μήνες. Το Patek Philippe Nautilus 5711 με μπλε καντράν, το οποίο πωλείται για περίπου 144.310 ευρώ στον συγκεκριμένο ιστότοπο – κατέγραψε μείωση τιμής περίπου 12% σε 30 ημέρες μετά από ράλι της τάξεως του 44% στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr

You May Also Like

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Φωτεινή Βασιλειάδου: Η “άγνωστη” κόρη της μεγάλης Γεωργίας Βασιλειάδου και η τεράστια ομοιότητα με τη μητέρα της

Φωτεινή Βασιλιάδου: Η κόρη της σπουδαίας ηθοποιού Γεωργίας Βασιλειάδου

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία κατά αγνώστου για τον άνδρα που πάτησε το γατάκι

Δικογραφία κατά αγνώστου, με την κατηγορία της πιθανής θανάτωσης ζώου, ασκήθηκε σε…

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ” ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Θάνατος βρέφους στα Γρεβενά: «Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας το μωρό μας» λέει η μητέρα

Σε κατάσταση σοκ οι γονείς του βρέφους 35 ημερών που πέθανε τις…

Ιλιγγιώδεις αυξήσεις μέχρι και στα καυσόξυλα: «Γρίφος» η θέρμανση των νοικοκυριών τον χειμώνα – Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος

Table of Contents Hide Οι αυξήσεις στο πετρέλαιοΑδιέξοδο στο φυσικό αέριοΑσύμφορη η…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…