Εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις έστειλε η Ιερά Σύνοδος στην οποία εκφράζει την αντίθεσή της με την πράξη της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Την εγκύκλιο υπογράφει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Στην εγκύκλιο, που εστάλη στις Μητροπόλεις, καταγράφεται η διαφωνία της Εκκλησίας της Ελλάδας με την ομόφυλη γονεϊκότητα, καθώς δεν ικανοποιούνται τα δικαιώματα των παιδιών να έχουν πατέρα και μητέρα, αλλά και η διαφωνία με τον ομόφυλο γάμο, διότι οδηγεί σε ομόφυλη γονεϊκότητα. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή επεκτείνονταν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, δεν θα ήταν νομικά επιτρεπτός ο αποκλεισμός τους από το δικαίωμα υιοθεσίας, όπως ισχύει σήμερα για τα έγγαμα ζευγάρια.

Σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «τα παιδιά δεν είναι ούτε κατοικίδια ζώα συντροφιάς για όποιον θέλει να νιώσει κηδεμόνας ούτε αξεσουάρ, που θα επισημοποιήσουν ή θα καταστήσουν κοινωνικά αποδεκτή μια ομόφυλη συμβίωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος τάσσεται κατά του πολιτικού γάμου.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο συγκεκριμένα, η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού έχει τη δική της θετική πρόταση ζωής, που είναι ο χριστιανικός γάμος μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Σε ό,τι αφορά τις ομοερωτικές τάσεις και πράξεις, σημειώνεται πως όλοι οι άνθρωποι, παρά τις ατέλειες και αδυναμίες τους, είναι εξίσου τέκνα και εικόνες του Θεού. Κανείς δεν μπορεί να κατακριθεί εξαιτίας των χαρακτηριστικών ή των τάσεων, με τις οποίες γεννήθηκε. Η Εκκλησία, ως οικογένεια που είναι, δεν απορρίπτει κανένα πρόσωπο για τις αδυναμίες του. Ωστόσο, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος και επομένως υπεύθυνος εάν οι επιλογές του, οι πράξεις και ο τρόπος ζωής του τον οδηγούν ή τον απομακρύνουν από τον Θεό.

Αναφορικά με την «ισότητα» στο γάμο και στην υιοθεσία, η εγκύκλιος παραπέμπει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Ενωσιακό Δίκαιο. Καταγράφει ως «αναληθές» το γεγονός ότι προκειμένου να γίνει λόγος για ανάγκη ίσης μεταχείρισης ή εξίσωσης μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών στο δικαίωμα του γάμου και της υιοθεσίας στην Ελλάδα, θα έπρεπε να προϋπάρχει νομικά μία αδικαιολόγητη ανισότητα, η οποία πρέπει να αποκατασταθεί. Όμως, τόσο βάσει του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 21) όσο και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο γάμος προβλέφθηκε ρητά μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά κράτη υποχρεούνται να νομοθετήσουν για τα ομόφυλα ζευγάρια μόνο εναλλακτικούς θεσμούς αστικής ένωσης, όπως το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει στην Ελλάδα, και δεν υποχρεούνται σε θέσπιση ομόφυλου γάμου ή δικαιώματος ομόφυλης γονεϊκότητας.

You May Also Like

Μαρία Αντωνίου: Τηλεδιάσκεψη με Γεωργιάδη, Πιερρακάκη και Ζέρβα  για τη αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας Cisco στη Θεσσαλονίκη

Μαρία Αντωνίου: Τηλεδιάσκεψη με Γεωργιάδη, Πιερρακάκη και Ζέρβα  για τη αμερικανικής πολυεθνικής…

Φόβοι για παγίωση της τουρκικής επιρροής στη Λιβύη

Ανησυχία για το ενδεχόμενο παγίωσης των αρνητικών δεδομένων που δημιουργεί για την…

Ψάχνουν το παρελθόν του Τάσου Μπερδέση στην Πάτρα – Κλειδί στις έρευνες οι «φόβοι» του πυγμάχου (video)

To θύμα είχε μετακομίσει εδώ και δύο χρόνια στην Αθήνα, οπλοφορούσε και…

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ξεκίνησε  τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου η ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το «ημερολόγιο» του πιλότου στην ασφάλεια

Το «ημερολόγιο» του πιλότου στην ασφάλεια

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για δικτατορία και Πολυτεχνείο – Ποιος ιδεολογικός χώρος αμφιβάλλει για τη δημοκρατία

Προκύπτει ότι υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας πολιτών που εμφορούνται από αντιδημοκρατικές αντιλήψεις

Ξεσπά ο παππούς του βρέφους στην Πτολεμαΐδα: “Η νοσοκόμα μάς είπε ότι δεν έχει τίποτα”

Ήταν θετικό το τεστ της γρίπης. “Γιατί το διώξανε δυο φορές;” [Βίντεο]

Σε τροχιά lockdown η χώρα – Ποια μέτρα ανακοινώνει στις 12 ο Πρωθυπουργός

Σε τροχιά lockdown η χώρα – Ποια μέτρα ανακοινώνει στις 12 ο…

Καθαρά Δευτέρα: Απαγορεύεται το πέταγμα χαρταετού

Καθαρά Δευτέρα: Απαγορεύεται το πέταγμα χαρταετού