Το ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας «πρασινίζει» με μεγάλες ταχύτητες, χωρίς όμως να αποχωρίζεται και τα ορυκτά καύσιμα, που συνεχίζουν να καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μερίδιο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, με τη συμμετοχή μάλιστα του φυσικού αερίου να αυξάνεται.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ΑΠΕ βρέθηκαν στην πρώτη θέση σημειώνοντας αύξηση παραγωγής κατά 24,20% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι. Τον Ιούνιο μάλιστα πέτυχαν ιστορικό υψηλό μηνιαίας παραγωγής με 2.252 GWh. Συμπεριλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών, η καθαρή ενέργεια σημείωσε στο εξάμηνο ρεκόρ συνεισφοράς στην κάλυψη της ζήτησης, φτάνοντας στο 52,9%, ξεπερνώντας τη συνεισφορά όλων των ορυκτών μαζί (λιγνίτης, αέριο και πετρέλαιο).

Εκτίναξη στην παραγωγή πράσινης ενέργειας το πρώτο εξάμηνο-1

Ωστόσο, παρά τις θετικές επιδόσεις της πράσινης ενέργειας, σημαντική ήταν και η αύξηση του φυσικού αερίου κατά 36,9% στο πρώτο εξάμηνο έναντι του αντίστοιχου περυσινού εξαμήνου, έχοντας μάλιστα την πρωτοκαθεδρία στην κάλυψη της ζήτησης, καταγράφοντας υψηλό δεκαετίας για την περίοδο του εξαμήνου (+34,3%).

Σύμφωνα με το The Green Tank, αυτό θα μπορούσε να έχει περιοριστεί αν είχαν αποφευχθεί οι περικοπές των ΑΠΕ που έφτασαν τις 494 GWh στο εξάμηνο. Με βάση τα στοιχεία του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Α∆ΜΗΕ) που αναλύει το Green Tank, με παραγωγή 12.306 GWh το πρώτο εξάμηνο του έτους, oι ΑΠΕ (χωρίς τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) ξεπέρασαν για πρώτη φορά την παραγωγή και των τριών ορυκτών καυσίμων μαζί (ορυκτό αέριο, λιγνίτης και πετρέλαιο) κατά 96 GWh. Την ίδια περίοδο το 2023 οι ΑΠΕ συνεισέφεραν λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα κατά 423 GWh.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το ορυκτό αέριο (9.148 GWh), το οποίο επέστρεψε στα επίπεδα του 2022 και παρουσίασε αύξηση 36,9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά βρέθηκαν στην τρίτη θέση με 1.810 GWh, για δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ακολούθησε στην τέταρτη θέση το πετρέλαιο στα μη δια συνδεδεμένα νησιά (1.564 GWh), εκτοπίζοντας μάλιστα για πρώτη φορά τον λιγνίτη στην πέμπτη θέση (1.498 GWh).

Tη μικρότερη συνεισφορά στην κάλυψη της ζήτησης το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχαν οι καθαρές εισαγωγές (342 GWh), οι οποίες ήταν οι χαμηλότερες της τελευταίας δεκαετίας για αυτή την περίοδο, με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο χαμηλό του 2021 (2.188 GWh).

Με 14.116 GWh, η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά μαζί) το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν η υψηλότερη της δεκαετίας, αυξημένη κατά 22,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023 (11.501 GWh). Μάλιστα ξεπέρασε κατά σχεδόν 2 TWh (1.906 GWh) την ηλεκτροπαραγωγή από τα τρία ορυκτά καύσιμα μαζί (12.210 GWh), η οποία σημείωσε μικρότερη αύξηση κατά 18,1% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2023. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διαδικασίας του ενοποιημένου προγραμματισμού που δημοσιεύει καθημερινά ο Α∆ΜΗΕ, περικόπηκαν 494 GWh ΑΠΕ συνολικά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Από αυτές, 122 GWh απορρίφθηκαν τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο περικόπηκε η περισσότερη καθαρή ενέργεια (259 GWh) συγκριτικά με τους υπόλοιπους μήνες του έτους αλλά και με το σύνολο των περικοπών του 2023 (228 GWh). Τον Ιούνιο περικόπηκαν 64 GWh, ενώ οι υπόλοιπες 49 GWh τον Μάρτιο.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, πάντως, η χώρα είχε το καθαρότερο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής (262 γρ. CO2/kWh). Εκπέμφθηκαν 6,74 εκατ. τόνοι CO2, μειωμένοι όμως μόνο κατά 2,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Η μικρή μείωση οφείλεται στην αύξηση των εκπομπών από τις μονάδες ορυκτού αερίου, οι οποίες ξεπέρασαν το 50% των συνολικών εκπομπών από τους θερμικούς σταθμούς της επικράτειας.

https://radar.gr/article

You May Also Like

Νέο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε καινοτόμες μεθόδους στον αγροτικό τομέα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Αδιανόητο συμβάν στην Κηφισιά: Ξέχασαν αγοράκι 5 ετών για 6 ώρες μέσα σε σχολικό

Σε βάρος της συνοδού και του οδηγού του σχολικού έχει σχηματιστεί δικογραφία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

Αντιδράσεις για τον τρόπο επιλογής Γενικών Γραμματέων Δήμων και Περιφερειών

Πρόταση για την επιλογή γενικών και εκτελεστικών γραμματέων δήμων και περιφερειών αλλά…

Ο Ερντογάν διαλύει σιγά σιγά την Αγια-Σοφιά: Πολίτες ξύνουν τους τοίχους για να πάρουν… ενθύμια

Η φράση που χρησιμοποιείται από πολλά τουρκικά ΜΜΕ και χρήστες μέσων κοινωνικής…

Οδηγός πάρκαρε σε θέση ΑμεΑ, έκανε μήνυση και έλαβε 15.000€ αποζημίωση

Table of Contents Hide Οδηγός πάρκαρε σε θέση ΑμεΑ, έκανε μήνυση και…

Τελιγιορίδου: Γιατί η Κεραμέως δεν πήγε σε ελληνικό πανεπιστήμιο; Φοβήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να αποφοιτήσει;

Τελιγιορίδου: Γιατί η Κεραμέως δεν πήγε σε ελληνικό πανεπιστήμιο; Φοβήθηκε ότι δεν…

Ηλίας Κασιδιάρης: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων

Θα διεκδικήσει τη δημαρχία με τον συνδυασμό «Ελεύθεροι Αθηναίοι»

Ποινική δίωξη σε βάρος πέμπτου ηθοποιού – Για βιασμό κατά συρροή

Εκτός μάλιστα από τις περιπτώσεις για τις οποίες ασκήθηκε η δίωξη, υπάρχουν…

Θεσσαλονίκη: Νεαρή βούτηξε στο Θερμαϊκό με το μαγιό της για να… λουστεί – Δείτε βίντεο

Ένα αναπάντεχο θέαμα αντίκρυσαν όσοι βρέθηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 πρέπει να χορηγηθούν η ετήσια άδεια ανάπαυσης και το επίδομα αδείας

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 πρέπει να χορηγηθούν η ετήσια άδεια…