Το πρωί της 20ής Ιανουαρίου ένας υπάλληλος της Google χρειάστηκε να καλέσει την τεχνική υποστήριξη διότι έλαβε ένα ασυνήθιστο μήνυμα σφάλματος όταν προσπάθησε να συνδεθεί στο σύστημα εργασίας του. Ο προϊστάμενος ενός άλλου υπαλλήλου βρισκόταν σε διακοπές, οπότε δεν είχαν κανέναν να επικοινωνήσουν, όταν άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες για απολύσεις.

Ενα τρίτο άτομο, που εργαζόταν στον όμιλο, πετάχτηκε μέσα στον ύπνο του διότι το μωρό του τρόμαξε από τον θόρυβο στο τηλέφωνό του, το οποίο βούιζε λόγω μηνυμάτων που ρωτούσαν εάν βρίσκεται σε συνθήκη ασφαλείας. Οι τρεις υπάλληλοι, που μίλησαν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας, ήταν μεταξύ των 12.000 εργαζομένων που απολύθηκαν από την Google εκείνη την ημέρα.

Κι ενώ η κλίμακα των απολύσεων ήταν συνταρακτική και επρόκειτο για τις μεγαλύτερες περικοπές στην ιστορία της, εκείνο που θορύβησε πολλούς και πολλές ήταν ο τρόπος που τις χειρίστηκε η διοίκηση. Σημειωτέον πως επί σειράν ετών στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου η Google βραβευόταν ως ιδανική εργοδότρια.

Ωστόσο δεν δίστασε με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να απολύσει ακόμη και βετεράνους υπαλλήλους της, ανθρώπους που είχαν αρρωστήσει και είχαν πάρει αναρρωτική άδεια, αλλά και μια υπάλληλο με άδεια τοκετού και λοχείας που είχε μόλις γεννήσει το δεύτερο παιδί της. Απομακρύνθηκαν όλοι χωρίς καμία εξήγηση. Οι εργαζόμενοι δεν ήξεραν πόσοι και ποιοι είχαν πληγεί από τις περικοπές και όσοι απολύθηκαν δεν είχαν καν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τους συναδέλφους τους ή να αδειάσουν τα γραφεία τους, είπαν πρώην εργαζόμενοι στο CNN.

Για πολλούς η προσέγγιση της Google για τις απολύσεις, αν και δεν ήταν μοναδική, φαινόταν ότι δεν συμβαδίζει με τη διάσημη φιλοσοφία της, που θέτει στο επίκεντρο τους εργαζομένους – είναι τόσο κομβικό αυτό το στοιχείο για την εικόνα της όσο και η φερώνυμη μηχανή αναζήτησης.

Η φροντίδα των εργαζομένων ποικίλλει από μεγάλα πακέτα αποδοχών και προνόμια, υποδομές για εκγύμναση και τοίχο αναρρίχησης στις εγκαταστάσεις, μέχρι δωρεάν γεύματα γκουρμέ, μασάζ στη δουλειά και φροντίδα παιδιών.

Η εταιρεία ενθάρρυνε το προσωπικό να μοιράζεται τις απόψεις του στην εργασία, ακόμα κι αν δεν ήταν ανώδυνες. Αλλά για ορισμένους πρώην υπαλλήλους οι περικοπές ήταν απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας αλλαγής στη νοοτροπία που τελεί εν εξελίξει στην Google εδώ και χρόνια. Eχουν καταγραφεί εσωτερικά σκάνδαλα, αποχωρήσεις στελεχών, υπάρχει αυξανόμενος δημόσιος έλεγχος, η διοίκηση έχει ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις, ενώ η ίδια η πραγματικότητα δείχνει πως μάλλον εξαιτίας των προσπαθειών της προηγούμενης ηγεσίας η Google έχει καταστεί κολοσσός.

Σταδιακά τα προνόμια μειώνονται, η πρόσβαση στα ιεραρχικώς ανώτερα στελέχη περιορίζεται, ενώ δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις βραχυπρόθεσμες επιχειρηματικές νίκες παρά στο μακροπρόθεσμο όραμα. «Στο τέλος της ημέρας, και πιθανώς στην αρχή της ημέρας, υπάρχει μια σταθερή αφοσίωση στα έσοδα και φαινομενικά μια ατελείωτη ανάπτυξη», ανέφερε στο CNN ένας άλλος υπάλληλος, που τέθηκε εκτός Google με τις μαζικές απολύσεις του Ιανουαρίου. «Και αυτό έρχεται χωρίς καμία σκέψη για την ευημερία των εργαζομένων».
You May Also Like

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την ζωή, την ελευθερία, τον έρωτα που μας κυριεύει την ψυχή

Ο καιρός των τσιγγάνων | Το αριστούργημα του Emir Kusturica για την…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Lamborghini: Απίστευτη ζήτηση από πλουσίους για το υβριδικό μοντέλο της

Ήδη, η Lamborghini έχει λίστα αναμονής δύο ετών για παραγγελίες του Revuelto, του πρώτου μέχρι σήμερα υβριδικού μοντέλου της

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εργαζομένους άνω των 55 ετών προτιμούν τώρα οι επιχειρήσεις

Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του αμερικανικού εργατικού δυναμικού

Γελένα Τζόκοβιτς: Η όμορφη και πανέξυπνη Σέρβα πίσω από τον Νο1 τενίστα στον κόσμο – Μιλάει 17 γλώσσες

Πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα βρίσκεται μια έξυπνη γυναίκα: Ποια είναι η…