Εμπιστέυονται τους ορίζοντες

tHE TALKS

-Orizontes Press-

Για τα επερχόμενα και απερχόμενα προγράμματα κατάρτισης, τις τωρινές συνθήκες και ανάγκες της Καστοριανής αγοράς εργασίας, μίλησε, εκτός των άλλων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς, Χαράλαμπος Καραταγλίδης σε συνέντευξη του στους Orizontes Press.

Το νέο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου ύψους 3,3 εκ. ευρώ απευθύνεται σε 500 ανέργους της Περιφέρειας και θα περιλαμβάνει κατάρτιση, πρακτική και πιστοποίηση των εκπαιδευόμενων στην κατεύθυνση της εφαρμογής των Νέων Τεχνολογιών. Επιπλέον, το εκπαιδευτικό επίδομα θα ανέρχεται στα 2.500 ευρώ ανά καταρτιζόμενο.

Ο σχεδιασμός του προγραμματικού πλάνου

Η συλλογιστική πίσω από την επιλογή του συγκεκριμένου θεματικού προσανατολισμού εκκινεί, σύμφωνα με τον κ. Καραταγλίδη από την παρατηρούμενη αναντιστοιχία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας στην περιοχή. Με άλλα λόγια, η διάγνωση του Επιμελητηρίου για την ανεργία της πόλης, την οποία θεωρεί δομική, είναι ότι οι επιχειρήσεις, ναι μεν αναζητούν εργαζομένους, όμως δυσκολεύονται να βρουν τους κατάλληλους υποψήφιους για την στελέχωση τους.

Ο Πρόεδρος αναφέρει ως παράδειγμα την περίπτωση των γουνοποιών: «Ένας μεσήλικας γουνεργάτης στην Καστοριά θα δυσκολευτεί να μεταπηδήσει σε κάποιο άλλο επάγγελμα καθώς, κατά πάσα πιθανότητα, δεν διαθέτει τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις».

Και συνεχίζει: «Εμείς, ως Επιμελητήριο, προσπαθούμε να κάνουμε μία διάγνωση των αναγκών της αγοράς. Βάσει αυτής λαμβάνονται οι αποφάσεις για την κατεύθυνση των προγραμμάτων μας. Λόγου χάριν, θα ήταν τελείως άτοπο να εστιάζαμε αυτή την περίοδo στους γουναράδες. Γιατί έχουμε 2.000 γουνεργάτες, πλήρως καταρτισμένους. Εάν αυτοί οι άνθρωποι προωθηθούν εκ νέου στη γούνα, έχουν ανάγκη άραγε από κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης;».

Ψηφιακός αλφαβητισμός και εργασιακή απασχόληση

Το τρέχον πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στους καταρτιζόμενους τα απαραίτητα εφόδια ώστε να εξοικειωθούν με την ψηφιοποιημένη πραγματικότητα του σύγχρονου χώρου εργασίας. Εναρμονίζεται με τις επικαιρoποιημένες ανάγκες της αγοράς και δεν εξαντλείται σε έναν και μοναδικό τομέα. Αντ’ αυτού, βρίσκει αντίκρισμα σε κάθε είδος επαγγελματικής απασχόλησης.

«Η ταμειακή μηχανή είναι πλέον “ένα” με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το ίδιο συμβαίνει και με τα προγράμματα αποθήκης, τις παραγγελίες και το e-shop. Γνωρίζει ο εργαζόμενος τα ηλεκτρονικά αυτά συστήματα; Με αυτό το σκεπτικό επιλέξαμε τις Νέες Τεχνολογίες για το νέο πρόγραμμά μας. Γιατί είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ταιριάζει σε όλα τα επαγγέλματα», εξηγεί ο κ. Καραταγλίδης.

Αναδρομή στα κωλύματα και τις αστοχίες

Αξίζει να αναφερθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα έλαβε ταχύτατη έγκριση. Πιο συγκεκριμένα, χρειάστηκε μόλις ενάμισος μήνας, από την στιγμή που προτάθηκε από το Επιμελητήριο έως ότου τελικά εγκριθεί. Το χρονικό, βεβαίως, του προηγούμενο προγράμματος κατάρτισης ήταν πολύ διαφορετικό.

Σχεδιάστηκε και προτάθηκε το 2015, μία περίοδο που ο κλάδος της γουνοποιίας ακόμα ευδοκιμούσε. Εγκρίθηκε τελικά το 2022 ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα. Χρειάστηκε δηλαδή 7,5 ολόκληρα χρόνια. Φυσικά, η πολύχρονη καθυστέρηση του προγράμματος αφαιρεί πόντους συσχέτισης με τις τωρινές ανάγκες της αγοράς, γεγονός που αναγνωρίζεται πλήρως από τον κ. Καραταγλίδη.

«Θα καλέσουμε 85 γουνοποιούς σε ένα πρόγραμμα που πιστοποιεί την τέχνη τους. Είναι αυτή τη στιγμή, εκείνο που αναμένεται πραγματικά; Όχι. Ποιος φταίει; Όλοι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος. Παράλληλα, απέδωσε την καθυστέρηση έγκρισης και υλοποίησης του ανωτέρω προγράμματος στις δύσκολες συγκυρίες του 2015 με το πάγωμα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την δυσλειτουργία των ήδη τρεχόντων.

Η πολυπόθητη “πίτα’ και η εξασφάλιση ενός κομματιού της

Ο κ. Καραταγλίδης σημείωσε, επιπλέον, ότι το τωρινό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης( Σ.Δ.Α.Μ.) στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο η Καστοριά διεκδικεί με τον τρόπον της, ένα κομμάτι από την πίτα της απολιγνιτοποίησης. «Δεν λέω ότι συμμετέχουμε με τους ίδιους όρους που είναι η Κοζάνη και η Φλώρινα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εκτός», διευκρινίζει.

Πέραν της απολιγνιτοποίησης, σημαντικό ρόλο εξακολουθούν να διαδραματίζουν τα προγράμματα επιχορηγήσεων σε τομείς που επλήγησαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Προσφάτως, μάλιστα, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται η πληρωμή των δικαιούχων παραγωγών  καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένου του κρόκου Κοζάνης. Παρότι, ο πρωτογενής τομέας δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του Επιμελητηρίου ο κ. Καραταγλίδης ανέφερε ότι κατά κανόνα, η χείρα βοηθείας εμφανίζεται κατόπιν έντονων διεκδικήσεων. «Θα σας πω μια κουβέντα. Το παιδί αν δεν κλάψει, ψωμί… δεν τρώει» δήλωσε.

Οδηγώντας το LEADER

Ταυτόχρονα, στα σκαριά του Επιμελητηρίου βρίσκεται και ο σχεδιασμός νέου προγράμματος LEADER. Ο κύκλος του προγενέστερου προγράμματος σιγά σιγά κλείνει και όλα δείχνουν πως θα στεφθεί με επιτυχία. «Πήγε παρά πολύ καλά παρά τις αντιξοότητες. Πολλές επενδύσεις σταμάτησαν λόγω της πανδημίας ενώ η ενεργειακή κρίση που διαδέχθηκε τον covid αύξησε τόσο πολύ το κόστος που αρκετές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Το νέο πρόγραμμα φέρει ορισμένα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά: αυξημένα κονδύλια αλλά και ποσοστά, άνω του 60%, ένας σημαντικός επενδυτικός παράγοντας. « Ο στρατηγικός άξονας των επενδυτικών τομέων έχει ήδη εγκριθεί και δημοσιοποιηθεί. Τώρα βρισκόμαστε στην διαδικασία των διαβουλεύσεων. Πρέπει να προσδιοριστεί το ποιους καλούμε, από ποια επαγγέλματα και γιατί. Να βάλουμε, δηλαδή ονοματεπώνυμα στις προσκλήσεις. Εδώ έγκειται και η συνεισφορά του Επιμελητηρίου, στην διάγνωση των αναγκών», συμπλήρωσε.

Σκιαγράφηση προτεραιοτήτων

Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του προγράμματος και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες του τόπου, δόθηκε προτεραιότητα σε ορισμένα σημεία. Πρώτον, στα τοπικά προϊόντα με τη δημιουργία εταιρειών μεταποίησης. «Δεν αφορά μόνο το στήσιμο μίας εταιρείας. Στοχεύουμε στην ενίσχυση του cluster (συνένωση επιχειρήσεων) και της εξωστρέφειας των ήδη υπαρχουσών», εξηγεί ο κ. Καραταγλίδης.

Ένα ακόμα σημείο εστίασης είναι ο τουρισμός και ό,τι έχει σχέση με αυτόν. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε ανακαινίσεις τουριστικών μονάδων και άνοιγμα νέων αλλά και σε επενδύσεις που αφορούν τις υποδομές π.χ. ένα νέο μουσείο.

«Προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε την καστοριανή επιχειρηματικότητα στο σύνολο της αλλά δίνουμε προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που χρειάζονται ενδυνάμωση. Γιατί προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η Καστοριά», συνοψίζει ο Πρόεδρος.

Τουρισμός εν έτει 2023

Σε κάθε περίπτωση ο Τουρισμός, οι Υποδομές, η Εστίαση και το Εμπόριο, αν και αυτόνομοι ως οικονομικοί- επιχειρηματικοί τομείς, τείνουν στην πράξη να συναντιούνται. Συνδέονται άρρηκτα με μία σχέση όχι απαραίτητα εξάρτησης, αλλά σίγουρα αλληλοϋποστήριξης. Ταυτόχρονα, η αδυναμία του ενός επηρεάζει, μοιραία, και τους υπόλοιπους.

«Ο τουρίστας πλέον δεν ενδιαφέρεται μόνο για το πού θα διανυκτερεύσει. Θέλει να φάει και να περάσει καλά. Θέλει να βρει γρήγορα πάρκινγκ. Να έχει εύκολη πρόσβαση στα μουσεία. Θέλει να είναι άνετος», αναφέρει ο κ. Καραταγλίδης.

«Και για να επιτευχθούν όλα αυτά, η Καστοριά έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της», καταλήγει.

 

Συνέντευξη-Σύνταξη: Μαρκέλλα Καραμάνου

-Orizontes Press-

reading is everything

Συνεντεύξεις

Οι συνεντέυξεις είναι μία σειρά  που παρουσιάζει τα πρόσωπα που διαμορφώνουν το μέλλον του τόπου.