Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις Αρχές του Ιράν να απελευθερώσουν «αμέσως και άνευ όρων» τη φοιτήτρια που συνελήφθη αφού έμεινε με τα εσώρουχά της σε μια δημόσια διαμαρτυρία, όπως τη χαρακτήρισε η οργάνωση, κατά της παρενόχλησης που σχετίζεται με τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Guardian, το περιστατικό έλαβε χώρα αφού η γυναίκα, η οποία φέρεται να ονομάζεται Ahoo Daryaeiφέρεται να είχε αντιπαράθεση με μέλη της παραστρατιωτικής δύναμης Basij, τα οποία της έσκισαν τη μαντίλα και τα ρούχα μέσα στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ της Τεχεράνης.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν τη γυναίκα να βγαίνει στο δρόμο με το εσώρουχά της.

Ένα άλλο βίντεο φαίνεται να δείχνει τη γυναίκα να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο από άνδρες με πολιτικά.

Το φοιτητικό μέσο ενημέρωσης Amir Kabir newsletter ανέφερε ότι η γυναίκα είχε παρενοχληθεί από ένα μέλος των Basij επειδή δεν φορούσε μαντίλα, όπως επιτάσσει ο ενδυματολογικός κώδικας του Ιράν.

Το μέσο ενημέρωσης ισχυρίστηκε επίσης ότι την ξυλοκόπησαν κατά τη διάρκεια της σύλληψης και ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της γυναίκας και την τύχη της.

Ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου είπε ότι η γυναίκα έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με το CNN.

Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος Habib Khan, σε ανάρτησή του στα social media τόνισε:

«Για να αποσπάσει την προσοχή από την οργή για τους κανόνες του χιτζάμπ, το ιρανικό καθεστώς ισχυρίζεται ότι η Ahoo Daryaei είναι ψυχικά άρρωστη και έχει σταλεί σε ψυχιατρική κλινική.

»Συνελήφθη από το καθεστώς και αυτή τη στιγμή κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία».

Η Διεθνής Αμνηστία του Ιράν ζήτησε να διεξαχθεί «ανεξάρτητη και αμερόληπτη» έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί κακοποίησης.

Το συντηρητικό πρακτορείο ειδήσεων Fars του Ιράν επιβεβαίωσε το περιστατικό, λέγοντας ότι η φοιτήτρια φορούσε «ακατάλληλα ρούχα» και «γδύθηκε» αφού της είπαν οι φρουροί ασφαλείας να συμμορφωθεί με τον κώδικα ενδυμασίας.

Σε ένα δημοσίευμα που επικαλείται «μαρτυρίες», ανέφερε ότι οι φρουροί ασφαλείας είχαν μιλήσει «ήρεμα» με τη φοιτήτρια και διέψευσε αναφορές ότι οι ενέργειές τους ήταν επιθετικές με οποιονδήποτε τρόπο.

Το περιστατικό έρχεται περισσότερα από δύο χρόνια αφότου το Ιράν συγκλονίστηκε από πανεθνικές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί, που είχε συλληφθεί για υποτιθέμενη παραβίαση του κώδικα ενδυμασίας.

Σύμβολο για τις γυναίκες του Ιράν χαρακτηρίζουν τη φοιτήτρια

Παράλληλα, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όλου του πλανήτη, αυτή η ιστορία αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα που ασχολείται ο κόσμος.

«Δεν μπορώ ούτε να διανοηθώ πόσο επικίνδυνη και γενναία ήταν η πράξη διαμαρτυρίας αυτής της νεαρής κοπέλας» έγραψε κάποιος, ενώ οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν ως απόλυτα συμβολική την κίνησή της, πέρα από γενναία, παρά τον τεράστιο κίνδυνο.

«Η απίστευτη χειρονομία της είναι σύμβολο ελπίδας και αγώνα για όλους όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την αδικία.

»Ενώ στο Ιράν οι γυναίκες αγωνίζονται με κίνδυνο της ζωής τους ενάντια στο επιβεβλημένο πέπλο, στη Γαλλία κάποιες μάχονται για να επιβάλουν το πέπλο στην κοινωνία!» έγραψε επίσης στο twitter ακτιβίστρα από τη Γαλλία.

idth=”640″ height=”503″ class=”aligncenter size-full wp-image-900524″ />

You May Also Like

Μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο – Πύρινα μέτωπα σε Πάρο, Εύβοια

Την ένταση των πυρκαγιών ενισχύουν οι δυνατοί άνεμοι

Υπάλληλοι ξενοδοχείου γλίτωσαν 14χρονο από οπαδική επίθεση: Του προκάλεσε αιμάτωμα στο συκώτι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας στην Θεσσαλονίκη, με επίθεση νεαρών σε έναν…

Μητσοτάκης – Ζελένσκι: Νέα τηλεφωνική επικοινωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία»

Διανομή αντιγριπικών εμβολίων και εμβολιασμός προσωπικού υπηρεσιών υγείας υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Διανομή αντιγριπικών εμβολίων και εμβολιασμός προσωπικού υπηρεσιών υγείας υπό τον συντονισμό του…

Βρέθηκαν ελληνικοί τάφοι στην Αίγυπτο!

Βρέθηκαν ελληνικοί τάφοι στην Αίγυπτο!

Πέτσας: Κοινωνικό Μέρισμα τέλος -Ποιοι δεν θα πάρουν ούτε ευρώ (λίστα)

Table of Contents Hide Πέτσας: Κοινωνικό Μέρισμα τέλος -Ποιοι δεν θα πάρουν…

Καμμένος στο OPEN για νέους διαλόγους: Εάν συνεχίσουν τον πόλεμο, θα κατέβω πάλι στην πολιτική

”Επιχειρούν δολοφονία του χαρακτήρα μου. Φοβούνται μήπως επιστρέψω”.

Και ξαφνικά η… Κίνα σχολιάζει τα ελληνοτουρκικά – Καλεί τις δύο χώρες να αποφεύγουν την ένταση στη Μεσόγειο

Θέση για τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πήρε το υπουργείο Εξωτερικών…

Γιατί η πόρτα της φωτογραφίας είναι τόσο στενή;

Η πόρτα αυτή βρίσκεται σε μοναστήρι και μόνο τυχαία δεν έγινε

Οικογενειακά Επιδόματα: Οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων Α21

Αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 που αφορά την…