Νέο μέτρο με στόχο την ελάφρυνση των καταναλωτών από την ακρίβεια υιοθετεί η Ισπανία με την προσωρινή κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο. Αντίστοιχα με την Ελλάδα, οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία, η οποία είναι και η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγός στον κόσμο, έχουν εκτιναχθεί εν μέσω εκρηκτικού πληθωρισμού και εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που έπληξε τις σοδειές.
Η τιμή του ελαιολάδου έχει ανέβει κατά 272% από τον Σεπτέμβριο του 2020 και πλέον ένα πεντάλιτρο δοχείο μπορεί να κοστίζει πάνω από 50 ευρώ στα σούπερ μάρκετ. Η χρήση του όμως είναι ευρεία, με τους Ισπανούς να καταναλώνουν ο καθένας κατά μέσο όρο έξι λίτρα ετησίως σε σύγκριση με 0,4 λίτρα διεθνώς. Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών υποχρέωσε πολλούς να στραφούν σε φθηνότερα λάδια.
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, María Jesús Montero, δήλωσε ότι η απόφαση για κατάργηση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο «αντανακλά τη σημασία του ελαιολάδου στη μεσογειακή διατροφή και τον υγιή τρόπο ζωής».