Η αύξηση των αντισημιτικών δράσεων σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας έχει θέσει νέες προκλήσεις ασφαλείας για τους Ισραηλινούς αθλητές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, δήλωσε η επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ισραήλ.

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.

«Το τρέχον κύμα παγκόσμιου αντισημιτισμού έχει δημιουργήσει μοναδικές απαιτήσεις ασφαλείας και προκλήσεις για τους αθλητές μας καθώς προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε η πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Ισραήλ, Γιαέλ Αράντ.

«Δυστυχώς, ορισμένοι από τους αθλητές μας αντιμετώπισαν εμπόδια ακόμη και με τη συμμετοχή στους αγώνες που είναι απαραίτητοι για τα Ολυμπιακά κριτήρια», ανέφερε σήμερα (28/11) σε γραπτή δήλωση στο Reuters.

Η ομάδα καλλιτεχνικής κολύμβησης του Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι δεν θα ταξιδέψει σε αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Κατάρ, λόγω φόβων για την ασφάλεια.

Η Αράντ, πρώτη Ολυμπιονίκης του Ισραήλ, είπε ότι κανένα από τα μέλη της ισραηλινής Ολυμπιακής ομάδας δεν ήταν ενεργό σε οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα:

«Τα μέλη της Ολυμπιακής μας ομάδας δεν στρατολογήθηκαν και δεν εμπλέκονται σε καμία μάχη ή στρατιωτική δραστηριότητα. Η Ολυμπιακή ομάδα είναι εξ ολοκλήρου αφοσιωμένη στην προπόνησή της και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εκπροσώπηση του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο Αράντ.

«Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Ισραήλ, σε στενή συνεργασία με διάφορους ενδιαφερόμενους τόσο στο Ισραήλ όσο και στις χώρες υποδοχής, είναι αφοσιωμένη στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας των αθλητών μας».

Δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας για τους Ισραηλινούς αθλητές.

Οι διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού δήλωσαν ότι τα μέτρα ασφαλείας για την κορυφαία διοργάνωση από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2024 θα ήταν «άνευ προηγουμένου». Ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια των Αγώνων ανέρχεται στα 320 εκατομμύρια ευρώ.

«Όλες οι απειλές, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατικών απειλών, έχουν ληφθεί υπόψη από το κράτος από την έναρξη των συζητήσεων για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων», δήλωσε εκπρόσωπος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) η ασφάλεια είναι εξίσου σημαντική, ειδικά γύρω από το χωριό των αθλητών και τους χώρους αγώνων.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, έγιναν επιθέσεις εναντίον της ισραηλινής ομάδας από ένοπλους που συνδέονται με την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα «Μαύρος Σεπτέμβρης» μέσα στο χωριό των αθλητών. Έντεκα μέλη της ισραηλινής ομάδας σκοτώθηκαν καθώς και ένας Γερμανός αστυνομικός και πέντε από τους Παλαιστίνιους ένοπλους.

«Η ασφάλεια σε οποιαδήποτε διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας για τη ΔΟΕ», είπε εκπρόσωπος της ΔΟΕ όταν ρωτήθηκε εάν τα σχέδια για την ισραηλινή ομάδα είχαν ενισχυθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα.

«Είμαστε σε τακτική επαφή με το Παρίσι 2024 και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Οργανωτικής Επιτροπής και των γαλλικών αρχών να παραδώσουν ασφαλείς και επιτυχημένους Αγώνες».

Στις ΗΠΑ, ο πόλεμος της Γάζας έχει αυξήσει τα αντισημιτικά και ισλαμοφοβικά περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων επιθέσεων και της διαδικτυακής παρενόχλησης.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε ότι υπήρξε 14πλάσια αύξηση των περιστατικών αντισημιτισμού τις τρεις εβδομάδες μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Η Γαλλία κατέγραψε 1.159 αντισημιτικές πράξεις τον μήνα από τις 7 Οκτωβρίου, υπερτριπλάσιες από τον αριθμό τέτοιων πράξεων το 2022.

 

ERT NEWS | Ενημέρωση, Πολιτισμός, Ψυχαγωγία

You May Also Like

Μέσω TAXISNET και αποκλειστικά ηλεκτρονικά, η εγγραφή νέων χρηστών για άμεση πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ

Μέσω TAXISNET και αποκλειστικά ηλεκτρονικά, η εγγραφή νέων χρηστών για άμεση πρόσβαση…

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκε η προκήρυξη 7Κ/2018 για 158 μόνιμες θέσεις στην Ανώνυμη Εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκε η προκήρυξη 7Κ/2018 για 158 μόνιμες θέσεις στην Ανώνυμη Εταιρεία…

Έλληνες στη Γάζα: Οικογένεια και ιερείς οι εγκλωβισμένοι στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου

Σε συνεχή επικοινωνία το ΥΠΕΞ

«Φεγγάρι του Ελαφιού»: Εντυπωσιακές εικόνες από την υπερπανσέληνο σε όλο τον κόσμο

Η υπερπανσέληνος θα είναι ορατή για περίπου ακόμα δύο εικοσιτετράωρα ενώ θα…

Έκτακτη ενίσχυση έως 900 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι – πώς υπολογίζεται

Οι δικαιούχοι της επιδότησης εκτιμάται ότι είναι περί τις 270 χιλιάδες

Μετακίνηση εκτός δήμου: Για ποιους κωδικούς στα 13033 επιτρέπεται – Τί ισχύει για βενζινάδικα και μάρκετ

Μετακίνηση εκτός δήμου: Για ποιους κωδικούς στα 13033 επιτρέπεται – Τί ισχύει…

Οι «λογαριασμοί» της Εφορίας έρχονται στο κινητό μας

Οι «λογαριασμοί» της Εφορίας έρχονται στο κινητό μας

Θάνατος 63χρονης στο Ίλιον: Τι υποστηρίζει ο ιατροδικαστής της οικογένειας για το αν υπάρχει σχέση με το εμβόλιο

Ο ίδιος δεν θα πρότεινε το εμβόλιο της AstraZeneca σε κάποιον συγγενή…

«Όσκαρ» καλύτερης τουριστικής ταινίας στο «Greece: 365 – Day Destination»

Το μαγευτικό «ταξίδι» διάρκειας μόλις τριών λεπτών και 38 δευτερολέπτων σε παραμυθένια…

Χειμερινές εκπτώσεις 2020: Τι ώρα ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου;

Χειμερινές εκπτώσεις 2020: Τι ώρα ανοίγουν τα καταστήματα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου;