Καιρός: Μπορεί το καλοκαίρι τώρα να ξεκινά, ωστόσο οι μετεωρολόγοι αναφέρουν πως θα μείνει στην ιστορία!

Ασταθής είναι ο καιρός στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο Guido Guidi, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους, προβλέπει πως το σκηνικό αυτό θα διατηρηθεί και μετά τα μέα του Ιουλίου.

Tόσο η Ιταλία όσο και ολόκληρη η Ευρώπη, διανύουν μία αλλόκοτη μετεωρολογική περίοδο, αφού ουσιαστικά δεν υπήρξε φέτος άνοιξη, δεδομένου ότι ειδικά ο Απρίλιος και ο Μάιος ήταν ασυνήθιστα κρύοι και βροχεροί μήνες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, ενώ ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.

Την ώρα που διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, οι μετεωρολόγοι διαπιστώνουν πως οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει και οι θερμοκρασίες διατηρούνται κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με τις έντονες βροχοπτώσεις να συνεχίζονται, με τάση το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές, αναφέρει το forecastweather.gr.

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο Guido Guidi, ένας από τους καλύτερους μετεωρολόγους της Ιταλίας, τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού επιμένουν ότι αυτό το σκηνικό ενδέχεται να διατηρηθεί και μετά τα μέσα του Ιουλίου στη λεκάνη της Μεσογείου.

«Στις 27 Ιουνίου θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF, του οποίου οι χάρτες είναι ήδη διαθέσιμοι.

Τα πρώτα όμως στοιχεία που δείχνει είναι ξεκάθαρα.

Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει στα μέσα Ιουλίου χωρίς ουσιαστικά να έχει πλήξει κανένα κύμα καύσωνα τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Το ενδεχόμενο να βιώσει η Ευρώπη μία χρονιά χωρίς καλοκαίρι αναλύει ο Guido Guidi. Σε συνέντευξη του στην ιταλική ιστοσελίδα Meteoweb.eu, ο ίδιος αναφέρει πως όλα είναι πιθανά και επομένως δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει ως σενάριο.

Υπάρχουν δε σχετικές μελέτες που αναφέρουν πως η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα στις 15 Ιανουαρίου 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό θα μπορούσε να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα.

Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, καθώς όλο αυτό μπορούμε να το δούμε συνολικά εκ των υστέρων.

Έτσι κι αλλιώς, οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν ανεξάρτητα αν έχει συμβάλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου, αρκεί να πάμε στο καλοκαίρι του 2022 όπου πέρα από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που είχαμε τον Ιούνιο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κύλησαν αρκετά ομαλά στην Ιταλία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς να έχουμε ακραία κύματα καύσωνα όπως είδαμε στην Δυτική Ευρώπη.

«Αν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα, τότε πιθανόν έως και μετά τα μέσα του Ιουλίου να μην έχουμε κανένα κύμα καύσωνα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Τώρα να έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος; Ό,τι και να ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο», τονίζει ο Guidi.

«Πάντως δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση μετά από δύο ολόκληρους αιώνες να καταλήξει το 2023 ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη», καταλήγει.

https://andrika.gr/

You May Also Like

Ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση:  “Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον”. Το Μουσείο Κοτσανά στηρίζει την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι»!

Ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση:  “Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον”.…

30 Καθημερινές εκφράσεις που προέρχονται από την αρχαιότητα

Table of Contents Hide ΧΤΥΠΑ ΞΥΛΟΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ…

Γιάννης Κότσιρας: Να κάνεις αγώνα να μεγαλώσεις ένα παιδί και να το σκοτώνουν

Γιάννης Κότσιρας: Να κάνεις αγώνα να μεγαλώσεις ένα παιδί και να το…

Θ. Σκυλακάκης: Θέλουμε χαλάρωση κανόνων για το χρέος – Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Θέλουμε χαλάρωση κανόνων για το χρέος – Τι αλλάζει στον…

Πάρνηθα: ξυλοκόπησαν και μαχαίρωσαν εθελοντές που καθάριζαν την περιοχή

«Έχουμε συναντήσει από κοντά όλα τα ζώα της ελληνικής υπαίθρου ωστόσο εν τέλει μόνο ο άνθρωπος μας έβλαψε»

Συνεχείς οι αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη

Νέα διάσωση 23 ατόμων ανοιχτά της Παλαιόχωρας

Αγρίνιο: Άγριο bullying σε 13χρονο μαθητή – Ανέβασαν βίντεο του ξυλοδαρμού στο TikTok

Σοκ προκαλεί βίντεο από την επίθεση σε μαθητή Γυμνασίου από συμμαθητές του…

Βουλή: Η ατάκα Μπιμπίλα για τους γκέι ιερείς και η κόντρα για την κλήση της Εκκλησίας

«Η Εκκλησία ας πει την αλήθεια»