Μια μοναδική εμπειρία είχαν την τύχη να ζήσουν Καστοριανοί και επισκέπτες της πόλης, που συμμετείχαν στην περιήγηση στα ιστορικά και πολιτιστικά της μνημεία. Την ξενάγηση διοργάνωσε ο δήμος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό.

Το ραντεβού κλείστηκε στην πλατεία Ομονοίας. Γύρω από την πλατεία, στην περιοχή Τσαρσί, βρισκόταν η εβραϊκή συνοικία, αλλά και το εμπορικό κέντρο της Καστοριάς, περίπου μέχρι την δεκαετία του ’80. Στην ίδια γειτονιά βρίσκεται το τοπόσημο της Καστοριάς, η Παναγία Κουμπελίδικη, που ονομάστηκε έτσι από τη λέξη κουμπές, που σημαίνει τρούλος.

Στην ίδια περιοχή, ένα ακόμα βυζαντινό μνημείο, ο Άγιος Αθανάσιος του Μουζάκη. Με μνημεία διάσπαρτα στον αστικό ιστό, η πόλη της Καστοριάς διεκδικεί δίκαια τον τίτλο του ανοιχτού μουσείου.

Οι συγκεκριμένες ξεναγήσεις διοργανώθηκαν από τον δήμο Καστοριάς, με αφορμή τον εορτασμό των ελευθέριων της πόλης, στις 11 Νοεμβρίου. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της Καστοριάς έσπευσαν με στόχο να μάθουν περισσότερα για την πόλη που ζουν.

Η βυζαντινή αρχόντισσα είναι ένας προορισμός γεμάτος εκπλήξεις, όλες τις εποχές του χρόνου με αξιοθέατα, που αξίζει να δει κανείς, αλλά και να μάθει την ιστορία τους.

Ρεπορτάζ: Σοφία Ζουζέλη

ertnews.gr

You May Also Like

Ποιος θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις, της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στην Καστοριά;

Ποιος θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις, της Εθνικής Επετείου…

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά η δράση του Κέντρου…

Αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων πόσιμου νερού Καστοριάς και Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Καστοριάς

Αποτελέσματα αναλύσεων πόσιμου νερού  Καστοριάς   Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων…

Οι ευνούχοι και οι βαρβάτοι στο Βυζάντιο. Ποιες ήταν οι διαφορές τους, ποιοι θεωρούνταν έμπιστοι και τι θέση είχαν στο πλευρό του αυτοκράτορα

Οι ευνούχοι και οι βαρβάτοι στο Βυζάντιο. Ποιες ήταν οι διαφορές τους,…

Στ. Καλαφάτης: Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό πληρωμάτων και εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ

Στ. Καλαφάτης: Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό πληρωμάτων και εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ

Κατανυκτικός Εσπερινός – Υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής τελέσθηκε την Κυριακή…

Μ. Αντωνίου για πληρωμή αναστολών γουνοποιών: «Eφαρμόζουμε μία σταθερή πολιτική με απτά αποτελέσματα»

Εγκρίθηκε η πληρωμή αποζημίωσης- Δείτε τη σχετική Απόφαση

Α.Σ. Καστοριάς: Συγχαρητήρια ανακοίνωση για την διοργάνωση της δράσης 3×3 Schools powered by ΔΕΗ

Μια δράση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην πόλη της Καστοριάς