Στα 830 ευρώ μεικτά, αυξημένος κατά 6,4%, διαμορφώνεται από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός, που αφορά τουλάχιστον 560.000 ήδη εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για την 4η διαδοχική αύξηση κατά 50 ευρώ μεικτά –40 ευρώ καθαρά– την οποία η αρμόδια υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου χαρακτήρισε «γενναία», καθώς οδηγεί σε καθαρές (μετά από φόρους και εισφορές) αποδοχές της τάξης των 706 ευρώ. Μάλιστα, σωρευτικά, από το 2019 έως και το 2024 η αύξηση είναι της τάξης του 27% και οδηγεί σε τρεις επιπλέον μισθούς που προστίθενται στο εισόδημα των εργαζομένων. Παράλληλα βέβαια αυξάνεται και η επιβάρυνση των επιχειρήσεων, όπως άλλωστε και τα έσοδα του Δημοσίου από την είσπραξη περισσότερων εισφορών και φόρων. Αναλυτικά, για έναν μισθωτό που σήμερα λαμβάνει τον κατώτατο μισθό των 780 ευρώ μεικτά, τα 108,19 ευρώ αντιστοιχούν σε εισφορές εργαζομένου και τα 4,96 ευρώ σε φόρο μισθωτών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να λαμβάνει καθαρά στο χέρι, 667 ευρώ. Βέβαια, ο εργοδότης επιβαρύνεται συνολικά με 953,86 ευρώ, καθώς πληρώνει και εισφορές εργοδότη της τάξης των 173,86 ευρώ.

Από την ερχόμενη Δευτέρα ο νέος κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 6,4% και διαμορφώνεται στα 830 ευρώ, με τον εργαζόμενο να λαμβάνει 706 ευρώ στο χέρι και το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 1.015,01 ευρώ. Στην πράξη, δηλαδή, ο εργαζόμενος θα λάβει 39,11 ευρώ επιπλέον τον μήνα, για 14 μήνες τον χρόνο, ενώ το κράτος θα «κερδίσει» 22,04 ευρώ επιπλέον, από εισφορές και φόρο.

Η ζωή με τον βασικό μισθό

Μάλιστα, εξαιτίας της αύξησης της φορολογικής κλίμακας, σε περίπτωση που ο μισθωτός δικαιούται και μία τριετία θα λάβει καθαρές αποδοχές αυξημένες κατά μόλις 36,95 ευρώ, αφού ο νέος κατώτατος θα διαμορφωθεί στα 913 από 858 ευρώ σήμερα, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 1.116,51 από 1.049,25 ευρώ, ενώ το Δημόσιο αυξάνει τα έσοδά του κατά 30,31 ευρώ. Αντίστοιχα, μισθωτός με τρεις τριετίες που λαμβάνει σήμερα 1.014 ευρώ μεικτά, 829,25 ευρώ στην τσέπη, θα λάβει από την 1η Απριλίου 1.079 ευρώ μεικτά, ήτοι 871,80 ευρώ καθαρά. Το κόστος για τον εργοδότη θα είναι αυξημένο κατά 79,49 ευρώ, καθώς συνολικά θα κληθεί να καταβάλει σε κράτος και εργαζόμενο 1.319,51 ευρώ. Κερδισμένο θα είναι και σε αυτή την περίπτωση το Δημόσιο, αφού θα εισπράξει από φόρο και εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) 36,94 ευρώ ανά μισθωτό. Η σημαντική αυτή επιβάρυνση των επιχειρήσεων προκάλεσε μάλιστα αντιδράσεις κυρίως από τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων, οι οποίοι ζητούν μετ’ επιτάσεως τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Να σημειωθεί ότι υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για κάτι τέτοιο, όμως ο προγραμματισμός είναι για την επόμενη διετία (2025-2027).

Κατώτατος μισθός: Τα 19 επιδόματα που επηρεάζονται και οι τριετίες μετά την αύξηση

Η αύξηση που ανακοινώθηκε, πάντως, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή προς τα πάνω και των εισοδημάτων των υπόλοιπων εργαζομένων, όπως έγινε άλλωστε και κατά τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα και με την κ. Μιχαηλίδου, ενώ το 2019 το 27% των εργαζομένων αμειβόταν με τον κατώτατο μισθό, σήμερα το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει στο 22%. Πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση, που είναι πολλαπλάσια αν αναλογιστούμε ότι το διάστημα αυτό έχουν προστεθεί στο εργατικό δυναμικό της χώρας 400.000 περισσότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019.

Υψηλότερα επιδόματα

Σε ό,τι αφορά τις λοιπές παροχές που αναπροσαρμόζονται, το επίδομα ανεργίας θα ανέλθει από την 1η Απριλίου στα 509 ευρώ, από 479 ευρώ που ήταν έως τώρα. Συνολικά αυξάνονται 13 παροχές και επιδόματα, μεταξύ άλλων και η ειδική παροχή μητρότητας μισθωτών, αλλά και μη μισθωτών (ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών) στα 830 ευρώ για 9 μήνες (από 780 ευρώ), με 31.700 ωφελουμένους. Στα 764 διαμορφώνεται το εφάπαξ ειδικό βοήθημα ευάλωτων ομάδων με 130.000 ωφελουμένους, ενώ περισσότεροι από 88.000 εποχικά εργαζόμενοι (συνολικά 18 επαγγέλματα) θα λαμβάνουν από την ερχόμενη Δευτέρα ειδικό βοήθημα από 604 έως 1.219 ευρώ. Αυξήσεις θα δουν και οι 29.000 ωφελούμενοι προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, καθώς και οι μαθητές των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ).

https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Θεσσαλονικιός άνοιξε γυράδικο στη Νορβηγία και χρεώνει… 10€ το γύρο

Έβαλε στο μενού των Νορβηγών τον ελληνικό γύρο

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: 68χρονος κατηγορείται ότι ασελγούσε για πέντε μήνες στην 4χρονη εγγονή του

Οι γονείς την άφηναν μαζί του για να την προσέχει

Φονικές πλημμύρες στην Ισπανία: Νεκροί, αγνοούμενοι και σπίτια κάτω από νερό – Συγκλονιστικές εικόνες (Photos-Videos)

«Βρέθηκαν πτώματα, αλλά από σεβασμό προς τις οικογένειες, δεν πρόκειται να δώσουμε περαιτέρω στοιχεία», δήλωσε ο Κάρλος Μαζόν.

Εφορία: Σε ποια ποσά και επιδόματα δεν μπορεί να κάνει κατάσχεση

Εφορία: Σε ποια ποσά και επιδόματα δεν μπορεί να κάνει κατάσχεση

Επικεφαλής ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ: Στην Ουάσινγκτον λένε ότι στις 20/7 ο Ερντογάν θα ανακοινώσει προσάρτηση των Κατεχόμενων

Επικεφαλής ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ: Στην Ουάσινγκτον λένε ότι στις 20/7 ο…

Τα γυρίζει μετά τον σάλο ο Αυτιάς: «Διάβασα μήνυμα τηλεθεατή, εγώ στηρίζω τους γιατρούς» (vids)

Ο Γιώργος Αυτιάς προσπάθησε να… μαζέψει την δήλωσή του για αραχτούς γιατρούς.

Ξεσπά η μητέρα της Τοπαλούδη: «Σκοτώνουν τα κορίτσια μας. Πίστευα ότι η Ελένη μου θα είναι η τελευταία»

«Κάθε φορά ζω και πάλι τον θάνατο της κόρης μου», ανέφερε μιλώντας…

Το πρώτο σούπερ μάρκετ με ωράριο από 07:45 και άνοιγμα τις Κυριακές

Κίνηση «έκπληξη» αλλάζει τα δεδομένα για το ωράριο των σούπερ μάρκετ.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ιερόσυλος που άρπαζε αντικείμενα από ναούς

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ιερόσυλος που άρπαζε αντικείμενα από ναούς

Οριστικό: Τέλος η οδήγηση για τους μεθυσμένους-Ισόβια στους πιωμένους

Οριστικό: Τέλος η οδήγηση για τους μεθυσμένους-Ισόβια στους πιωμένους