Δεν φαίνεται τελικά να το έχει η μοίρα των καταναλωτών να δουν άσπρη μέρα. Την ώρα που το έχουν πάρει σχεδόν απόφαση πως θα πρέπει να μάθουν να ζουν με την ακρίβεια στα είδη διατροφής, είδαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνει σημαντική πτώση, ενώ κάτι άλλο συνέβη και στην αντλία μετά από πολύ καιρό.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που θεώρησαν ότι πλησιάζει η ώρα που τουλάχιστον για ένα διάστημα μπορεί η τιμή των καυσίμων να υποχωρήσει σημαντικά και να δώσει μία μικρή ανάσα. Όμως τελικά τα όνειρα κρατάνε λίγο. Κάτι οι εκτιμήσεις της FED, κάτι οι παράπλευρες συνέπειες από τον πόλεμο στην Μ. Ανατολή εκτόξευσαν και πάλι την διεθνή τιμή του πετρελαίου στην περιοχή των 80 δολαρίων το βαρέλι, από 70 δολάρια που είχε πριν από μερικές ημέρες, άνοδος κοντά στο 14%.

Μάλιστα οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στη αντλία ο καθοδικός κύκλος ολοκληρώθηκε και ξεκινάει ένας νέος με ορίζοντα τα Χριστούγεννα. Μία εξέλιξη κάθε άλλο παρά θετική για την αγορά των υγρών καυσίμων και τους καταναλωτές.

Άλμα στην τιμή του Brent φέρνει η απόφαση της BP

Σήμερα η τιμή του Brent εκτοξεύθηκε κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο κοντά στο 4%. Αιτία η απόφαση από τον πετρελαϊκό κολοσσός της βιομηχανίας πετρελαίου BP να σταματήσει όλες τις αποστολές πετρελαιοφόρων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας καθώς οι αντάρτες Χούθι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των εμπορικών πλοίων.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων ζήτησαν να αποφύγουν την περιοχή επικαλούμενοι το πρόσφατο κύμα επιθέσεων από τους αντάρτες Χούτι.

Η αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας σημαίνει ότι τα πλοία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, αναγκάζοντάς τα να ακολουθήσουν την εκτεταμένη διαδρομή γύρω από την Αφρική. Αυτό επιμηκύνει τα ταξίδια κατά χιλιάδες μίλια, προκαλεί καθυστερήσεις στις παραδόσεις φορτίου και έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα έξοδα καυσίμων. Επιπλέον, αυτή η περίσταση αυξάνει τη ζήτηση για πλοία.

Έρχονται αυξήσεις στην αντλία

Στο εσωτερικό ήδη ξεκίνησαν δειλά να εμφανίζονται κάποιες μικρές αυξήσεις τιμών στα πρατήρια, από το σαββατοκύριακο, ως επί των πλείστων σε Αττική και Θεσσαλονίκη και αναμένεται τις επόμενες ημέρες αυτό να γενικευτεί.

Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι οι τιμές στην λιανική διαμορφώνονται με βάση αυτές που υπήρχαν στις διεθνείς αγορές, κατά μέσο όρο, τέσσερις ημέρες πριν, γίνεται κατανοητό ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με τιμές υψηλότερες από τις σημερινές και αυτό που μένει να δούμε, είναι πόσο υψηλότερες θα είναι.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι αυξήσεις θα είναι 4 με 5 λεπτά το λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι σε μέσα επίπεδα παντού στην Ελλάδα η τιμή για την βενζίνη θα είναι πάνω από το 1,8 ευρώ το λίτρο και για το diesel κίνησης στην περιοχή του 1,6 ευρώ ή και λίγο ψηλότερα.

You May Also Like

Η υπομονή προς τον “ουδέτερο” Ερντογάν κάποια στιγμή τελειώνει

Η υπομονή προς τον “ουδέτερο” Ερντογάν κάποια στιγμή τελειώνει

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Η ώρα των αποτελεσμάτων – Πότε και πού θα τα δείτε

Έκλεισε οριστικά ο Κοινωνικός Τουρισμός 2023 μετά την παράταση

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε αλλάζουμε τους δείκτες μια ωρα πίσω;

Το Φθινόπωρο έφτασε και έτσι σιγά σιγά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας από τη θερινή στη χειμερινή.

Διασύνδεση του ΟΑΕΔ με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών για την Κοινωνική Ασφάλιση (EESSI)

Διασύνδεση του ΟΑΕΔ με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Πληροφοριών για την…

Ρόδος: Νέα υπόθεση αποπλάνησης μαθήτριας από 52χρονο καθηγητή

Ρόδος: Νέα υπόθεση αποπλάνησης μαθήτριας από 52χρονο καθηγητή

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Έτσι θα πάρετε πίσω τις πινακίδες σας

Table of Contents Hide Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Έτσι θα πάρετε…

Αισθητές και στην Αττική οι δονήσεις μετά τα 4,7 ρίχτερ στη Εύβοια – οι πρώτες εκτιμήσεις

Table of Contents Hide Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις μιλώντας στην…