Ακραίες θερμικές συνθήκες βιώνει το κέντρο της Αθήνας, καθώς η θερμική κάμερα της δημοτικής αστυνομίας κατέγραψε εντυπωσιακά υψηλές θερμοκρασίες εν μέσω του φετινού καύσωνα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από λεωφορείο που κινείτο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας: η θερμοκρασία στην οροφή του άγγιξε τους 160°C, ενώ η άσφαλτος «βράζει» με 75°C.

Οι εικόνες που κατέγραψε drone της δημοτικής αστυνομίας είναι ενδεικτικές της θερμικής επιβάρυνσης που υφίστανται οι κάτοικοι της πόλης, ιδίως στις πυκνοδομημένες περιοχές του κέντρου. Ο χειριστής του drone τόνισε ότι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ περιοχών με βλάστηση και εκτεθειμένων τσιμεντένιων ή μεταλλικών επιφανειών ξεπερνά τους 40 βαθμούς. Ενδεικτικά, στον καταπράσινο Λυκαβηττό, η μέγιστη επιφανειακή θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 30°C, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα, σε μεταλλικό αυτοκίνητο, εκτοξευόταν στους 70°C και άνω.

Το drone απογειώνεται καθημερινά από τον Λυκαβηττό, στο πλαίσιο θερμικής επιτήρησης και πυρασφάλειας σε λόφους-κλειδιά όπως ο Φιλοπάππου και ο λόφος Λαμπράκη. «Έχουμε ορίσει επίπεδα συναγερμού για να εντοπίζουμε εγκαίρως επικίνδυνες θερμικές εστίες», ανέφερε ο χειριστής. Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται υδροφόρες του δήμου, έτοιμες για άμεση επέμβαση σε περίπτωση φωτιάς.

Την ίδια ώρα, το εσωτερικό των σταθμευμένων αυτοκινήτων ξεπερνά τους 75°C, με την καμπίνα να μετατρέπεται σε «φούρνο», απειλώντας όχι μόνο την υγεία αλλά και τη σωματική ακεραιότητα πολιτών και ζώων. Και καθώς η θερμότητα από τις τσιμεντένιες επιφάνειες εκπέμπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, η πόλη δεν προλαβαίνει να δροσίσει, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των κατοίκων.

«Ο Ιούνιος θυμίζει κόλαση. Οι νύχτες στην πόλη δεν είναι απλώς ζεστές. Είναι εφιαλτικές», αναφέρουν χαρακτηριστικά ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, που κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο αστικής υπερθέρμανσης που απειλεί πλέον ευθέως την αντοχή των υποδομών και την ποιότητα ζωής.

 

 

You May Also Like

Το «αεροσκάφος του Αριστοτέλη Ωνάση» πήρε τη νέα θέση του στη Λ. Βουλιαγμένης

Ένα ακόμη εμβληματικό αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας παίρνει τη θέση του ως έκθεμα

Έρχεται και στην Ελλάδα το τέλος των ταμείων στα σούπερ μάρκετ – Ποιες αλυσίδες θα κάνουν την αρχή (Video)

Έρχεται και στην Ελλάδα το τέλος των ταμείων στα σούπερ μάρκετ – Ποιες αλυσίδες θα κάνουν την αρχή (Video)

Η… ΚΤΕΟ-αποφυγή εκτινάχθηκε, πιο αυστηρά πρόστιμα

Ερχεται ο ηλεκτρονικός φάκελος οχήματος, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ιδιοκτήτες…

Κιβωτός του Κόσμου: Τι λέει ο πατέρας Αντώνιος μετά τις καταγγελίες

Ο πάτερ Αντώνιος της Κιβωτού του Κόσμου, μίλησε για πρώτη φορά μετά τις καταγγελίες για…

Σέριφος: Δεν έχουμε νερό , αλλά χτίζουμε πισίνες

Ένα υπέροχο άρθρο για την κατάσταση που επικρατεί στη Σέριφο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Βίντεο – σοκ από το Αμύνταιο Φλώρινας: Σηκώνεται η μπάρα για να περάσει το τρένο

Ένα βίντεο σοκ κάνει τον γύρο του διαδικτύου, στο οποίο φαίνεται σε φυλασσόμενη διάβαση στο Αμύνταιο της Φλώρινας, να σηκώνεται η μπάρα όταν περνάει το τρένο.

Ιλιγγιώδεις αυξήσεις μέχρι και στα καυσόξυλα: «Γρίφος» η θέρμανση των νοικοκυριών τον χειμώνα – Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος

Table of Contents Hide Οι αυξήσεις στο πετρέλαιοΑδιέξοδο στο φυσικό αέριοΑσύμφορη η…

Εφτά νεκρές μεσογειακές φώκιες εντοπίστηκαν στο Αιγαίο τις μέρες των περιορισμών

Εφτά νεκρές μεσογειακές φώκιες εντοπίστηκαν στο Αιγαίο τις μέρες των περιορισμών

Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»: 200 εκατ. ευρώ στους Δήμους για έργα αγροτικής οδοποιίας

Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος»: 200 εκατ. ευρώ στους Δήμους για έργα αγροτικής οδοποιίας

Θεσσαλονίκη: Πανό από αντιεξουσιαστές στα Κάστρα κατά της εθνικής επετείου (ΦΩΤΟ)

Νωρίς το πρωί αντιεξουσιαστές κρέμασα πανό με μήνυμα κατά της εθνικής επετείου