Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν 667 πυρκαγιές, πάνω από 60 την ημέρα, είπε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις δασικές πυρκαγιές.

Ο κ. Κικίλιας είχε δίπλα του τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας Χρήστο Ζερεφό, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά, και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευάγγελο Γκουντούφα.

Όπως σημείωσε πολλές από αυτές προήλθαν από ανθρώπινο χέρι, καθώς οφείλονται σε εμπρησμούς, εγκληματική αμέλεια ή πρόθεση.

Υπήρξαν πολλές καταγγελίες για ταυτόχρονη εκδήλωση στην ίδια περιοχή σε κοντινές αποστάσεις ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διαφορά με άλλες χρονιές σημείωσε ο υπουργός ήταν οι καιρικές συνθήκες, στις οποίες κλήθηκε ο μηχανισμός να διαχειριστεί την κρίση. Πολιτικοί, κρατικός μηχανισμός και πολίτες πρέπει με σοβαρότητα να διαχειριστούμε τη νέα συνθήκη, τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες ανέφερε.

«Η κλιματική κρίση δεν θα φύγει» είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την πλειονότητα όλων αυτών των περιοχών. Ωστόσο, 10 πυρκαγιές πήραν μεγάλες διαστάσεις και δοκίμασαν τα όρια και τις αντοχές όλων και πάνω από όλα των κατοίκων, είπε χαρακτηριστικά.

«Το έτος 2023 θα το θυμόμαστε»,  είπε καθηγητής Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας Χρήστος Ζερεφός, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το 2007 όπου και τότε επί δύο μέρες, αν και δεν υπήρχαν οι χάρτες της Πολιτικής Προστασίας, ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο 5.

«Ο ήπιος χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε το μισό νερό φέτος και να μειωθεί η υγρασία του εδάφους» επισήμανε, γεγονός που όπως εξήγησε διαμορφώνει μια κατάσταση που ευνοεί την εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών.

«Τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας είναι από τα πιο ευαίσθητα στον κόσμο. Το δασικό οικοσύστημα είναι απαραίτητο. Εάν το προστατεύσουμε υπάρχει ελπίδα να αναγεννηθεί» δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας.

«Δυστυχώς το θέμα της προστασίας των δασών είναι πολύ δύσκολο» είπε. «Εκτός από την πρόληψη είναι και η προσαρμογή. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει τα 700 δισ. ευρώ. Εάν προσαρμοστούμε μειώνεται στα 400 δισ. ευρώ» πρόσθεσε λέγοντας ότι η γνώση, η ενημέρωση και η έγκαιρη παρέμβαση είναι απαραίτητα στοιχεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς επεσήμανε ότι έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες του προσωπικού, επισημαίνοντας ότι δίνεται ένας τιτάνιος αγώνας.

Επεσήμανε ότι στις πυρκαγιές της Ρόδου επιχειρούσαν 350 άτομα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας καθώς και εναέρια μέσα, αναφέροντας παράλληλα ότι δυσμενείς καιρικές συνθήκες..

Ειδικά για τις πυρκαγιές στη Μαγνησία επεσήμανε ότι μόνο χθες από τις 11:30 έως τις 4 το απόγευμα εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα εννέα πυρκαγιές.

Live οι δηλώσεις

Πηγή:in.gr

You May Also Like

Πρώτη Η Ελλάδα Στις Εξαγωγές Ελιών Στην Αυστραλία

Πρώτη Η Ελλάδα Στις Εξαγωγές Ελιών Στην Αυστραλία

Αποτροπιασμός για νέα κτηνωδία: Άνδρας πάτησε και σκότωσε γατάκι στη Θεσσαλονίκη

Αποτροπιασμό προκαλεί νέο περιστατικό κακοποίησης ζώου, που ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας. Το…

Η Νέα Δημοκρατία πάντα στο πλευρό των αγροτών

Η Νέα Δημοκρατία πάντα στο πλευρό των αγροτών

Συντάξεις – Επιδόματα: Ξεκίνησαν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ

Αναλυτικά το πλάνο πληρωμών για τις συντάξεις Μαΐου 2023

Η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στο Δημαρχείο Καστοριάς

Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε η περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας: Οδηγίες φροντίδας για τα κατοικίδια μας εν μέσω κορονοϊού

Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας: Οδηγίες φροντίδας για τα κατοικίδια μας εν μέσω…

Τι θα Συμβεί στη Δυτική Μακεδονία σε 10 Χρόνια

Τι θα Συμβεί στη Δυτική Μακεδονία σε 10 Χρόνια

Νίκη Κεραμέως για άνοιγμα σχολείων: Παιδί χωρίς μάσκα είναι σαν να μην του βάζεις ζώνη στο αυτοκίνητο Διαβάστε περισσότερα: Νίκη Κεραμέως για άνοιγμα σχολείων: Παιδί χωρίς μάσκα είναι σαν να μην του βάζεις ζώνη στο αυτοκίνητο….

Παιδί χωρίς μάσκα είναι σαν να μην του βάζεις ζώνη στο αυτοκίνητο……

Επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών σε Κινεζικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις

Επίσκεψη σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις και καταστήματα πραγματοποίησαν