Ζακ Μπουσάρ: Ο παγκοσμίου φήμης φιλέλληνας καθηγητής φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ» και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο Παρέα». Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε όπως ήταν φυσικό στην Ελληνική γλώσσα. Αναλυτικότερα:

Ζ. Μπουσάρ: Περισσότερες λεπτομέρειες για τον φιλέλληνα διδάκτορα

Γνήσιος φιλέλληνας, διακεκριμένος διδάκτωρ της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας εδώ και 50 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, ο Καναδός Ζακ Μπουσάρ γεννήθηκε στο Κεμπέκ το 1940.

Έχοντας τιμηθεί με τον τίτλο του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων στην Ελλάδα από το 1987 αλλά και με το Χρυσό Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο το 2005, μιλά άπταιστα ελληνικά και αποτελεί έναν εξέχοντα πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής, Ζακ Μπουσάρ, μίλησε αποκλειστικά στην Κορίνα Γεωργίου και την εκπομπή “Σαββατοκύριακο Παρέα” για τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε και “μητρική γλώσσα του δυτικού πολιτισμού”,  καθώς επίσης και για τη διδασκαλία της στους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ. Ακόμη, περιέγραψε την πεντέμισι μηνών μάχη του με τον κορωνοϊό, τον οποίο με ισχυρή θέληση κατάφερε να νικήσει.

Ο Ζακ Μπουσάρ, είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Καναδά. Γεννήθηκε και ζει στο Μόντρεαλ και, από το 1973, είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο της καναδέζικης μεγαλούπολης.

Ο Ζακ Μπουσάρ είναι μεταφραστής κειμένων της ελληνικής λογοτεχνίας στα γαλλικά, είναι επίτιμο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Μόντρεαλ, αλλά και ένας πραγματικά ένθερμος και φανατικός οπαδός της ελληνικής γλώσσας. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Εταιρείας Συγγραφέων στην Ελλάδα από το 1987 καθώς και με τον Τίτλο του Φιλέλληνα από την Ελληνική Κοινότητα του Μόντρεαλ στις 24 Μαΐου 2000. Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο το 2005.

Ζακ Μπουσάρ: Ακολουθούν αποσπασματικά, οι δηλώσεις του

«Ανήκω σε μια γενιά που μαθαίναμε αρχαία Ελληνικά από μικρά παιδιά στο σχολείο. Μου ήρθε μια έμπνευση. Είπα, αφού μαθαίνουμε αρχαία Ελληνικά, γιατί δεν μαθαίνουμε και νέα Ελληνικά;». Στη συνέχεια ο ίδιος ανέφερε: «Εμείς δεν λέμε ποτέ Καναδοί, αλλά Κεμπεκιανοί». Έπειτα, ανέφερε: «Η Ελληνική είναι η μητρική γλώσσα του Δυτικού πολιτισμού». Τέλος, είπε: «Οι αρχαίοι Έλληνες είναι στην πυραμίδα των πολιτισμών. Οι νέοι Έλληνες είναι απόγονοί τους και κουβαλούν μέσα τους τον πολιτισμό. Καμιά φορά λέω στα παιδιά μου να μάθουν τουλάχιστον στοιχειώδη αρχαία Ελληνικά».

https://www.enimerotiko.gr/

You May Also Like

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος τραγουδιστής Βασίλης Καρράς

Ο Βασίλης Καρράς έπασχε από κορονοϊό και νοσηλευόταν στο Διαβαλκανικό Νοσοκομείο, στη Θεσσαλονίκη

Από τη φτώχεια στα δισεκατομμύρια με ένα μαγικό ραβδί

Η Ρόουλινγκ έγραψε συνολικά επτά βιβλία Χάρι Πότερ, όλα έγιναν best sellers παγκοσμίως, πουλώντας περισσότερα από 400 εκατ. αντίτυπα. Έχουν μεταφραστεί σε 60 γλώσσες. 

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36 και 72 δόσεις

Άνοιξε η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας σε 36…

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 37χρονου που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 37χρονου που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος…

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑ ΣΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑ ΣΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑΤΟ

Πέθανε ο Αλέξης Κούγιας – Η σκληρή μάχη με τον καρκίνο και οι πολύκροτες υποθέσεις που χειρίστηκε

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 74 ετών ο Αλέξης Κούγιας

«Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές» ο Σίσι προειδοποίησε Μητσοτάκη και Αναστασιάδη

«Προετοιμαστείτε για τζιχαντιστές» ο Σίσι προειδοποίησε Μητσοτάκη και Αναστασιάδη

Η μαγική παραλία του Αιγαίου που χωρίζεται στα δύο από έναν βράχο

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι αναμφίβολα χαραγμένο στις μνήμες μας με τα χρώματα…

«Σοκ και δέος» με φυσικό αέριο, ρεύμα, βενζίνη: «Ψίχουλα η επιδότηση»

«Σοκ και δέος» με φυσικό αέριο, ρεύμα, βενζίνη: «Ψίχουλα η επιδότηση»

Ρίζια Έβρου: Οι χειμερινοί κολυμβητές κόβουν την πίτα τους

“Η συμμετοχή μας στην τελετή του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί μια παράδοση πλέον για εμάς”