Ημέρα πρώτη χωρίς μάχες στη Γάζα, έπειτα από 48 ημέρες πολέμου και μέχρι στιγμής όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο.

Στις 14.00, 13 Ισραηλινοί όμηροι θα παραδοθούν στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και θα περάσουν στην Αίγυπτο για ιατρικούς ελέγχους πριν μεταφερθούν πίσω στο Ισραήλ και στις οικογένειές τους.

Μόλις βρεθούν στα χέρια των Ισραηλινών, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατουμένους. Η διαδικασία θα επαναληφθεί τις επόμενες τρεις ημέρες.

 

Στη συνέχεια, ενδέχεται να δοθεί μία ημέρα παράταση στην παύση των μαχών, για κάθε δέκα ομήρους που θα απελευθερώνει η Χαμάς.

Οι κίνδυνοι

Κρίσιμη στιγμή για ομήρους και αμάχους στη Γάζα – Οι πιθανές «απειλές»-1

Η παράταση προϋποθέτει ότι όλα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά ως προς την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να μην επέμβουν, ακόμη και αν, για παράδειγμα, εντoπίσουν τη θέση ενός από τους πιο περιζήτητους ηγέτες της Χαμάς.

Ενοπλοι της Χαμάς, καθώς και άλλων οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας, ενδεχομένως θα βρεθούν απέναντι ή δίπλα στις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις.

Το Ισραήλ ήταν πολύ αυστηρό ως προς το ότι οι εκτοπισμένοι στον Νότο Παλαιστίνιοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν στα σπίτια τους στον Βορρά.

Σε αντίθεση με τη φυσική επιθυμία πολλών να ανακτήσουν υπάρχοντά τους και να δουν αν τα σπίτια τους παραμένουν «όρθια» ή αν έχουν κατεδαφιστεί. Κάποιοι επιθυμούν ακόμη να επιστρέψουν για να θάψουν τους νεκρούς τους.

Ωστόσο, οι μετακινήσεις ελέγχονται πολύ αυστηρά στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας και οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εντολή να επιβάλλουν την απαγόρευση στις μετακινήσεις από τον Νότο προς τον Βορρά.

Ηδη υπήρξαν αναφορές για Παλαιστίνιους που δέχθηκαν πυρά, καθώς προσπαθούσαν να μετακινηθούν Βόρεια. Τουλάχιστον δύο έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 11 τραυματίστηκαν στα πόδια από τα ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με το AP.

Μόνο αν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας και όλα εξελιχθούν, όπως προβλέπεται, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σήμερα Παρασκευή, η διαδικασία θα επαναληφθεί για ακόμη τρεις ημέρες.

Αποχώρηση από τη συμφωνία

Κρίσιμη στιγμή για ομήρους και αμάχους στη Γάζα – Οι πιθανές «απειλές»-2

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι αίθουσα επιχειρήσεων στην Ντόχα διατηρεί γραμμές επικοινωνίας σε πραγματικό χρόνο με το Ισραήλ, το πολιτικό γραφείο της Χαμάς και τη ΔΕΕΣ, έτσι ώστε κάθε πιθανή παραβίαση να «κοινοποιείται αμέσως και στις δύο πλευρές και να υπάρχει τρόπος να αποχωρήσουν από τη συμφωνία».

Το πιο σημαντικό είναι «να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον στο οποίο θα γίνει η μεταφορά των ομήρων θα είναι ασφαλές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Κατάρ έχει εκφράσει την ελπίδα να παραταθεί η προσωρινή εκεχειρία πέραν των αρχικών τεσσάρων ημερώνεξασφαλίζοντας την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα χρησιμεύσει ως «απόδειξη της έννοιας για περαιτέρω μέτρα αποκλιμάκωσης… και για πιο βιώσιμη εκεχειρία στη Γάζα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ευχαρίστησε το Κατάρ και την Αίγυπτο για την «εντατική διπλωματία» και για τη συμβολή τους στην παύση των μαχών στη Γάζα.

«Αυτή η ανθρωπιστική παύση είναι κρίσιμη για να τερματιστεί η τρομερή δοκιμασία των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και να φτάσει σωτήρια βοήθεια στη Γάζα. Θέλω να ευχαριστήσω το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλους για την εντατική διπλωματία που μας έφερε εδώ. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιστρέψουν με ασφάλεια όλοι οι όμηροι», ανέφερε ο Σούνακ.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Κρίσιμη στιγμή για ομήρους και αμάχους στη Γάζα – Οι πιθανές «απειλές»-3

Τουλάχιστον 60 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο, μέσω του περάσματος της Ράφα, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τετραήμερη παύση των συγκρούσεων.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οκτώ από τα φορτηγά μεταφέρουν καύσιμα. Υπάρχουν προσδοκίες για την είσοδο τουλάχιστον «200 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια» εντός της ημέρας.

Τι αναμένεται να γίνει σήμερα

  • Η πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων αποτελούμενη από 13 γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθεί περίπου μετά τις 2 μ.μ.
  • Ο Ερυθρός Σταυρός θα τους συνοδεύσει στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και θα τους παραδώσει στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος θα ξεκινήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης.
  • Οι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Τελ Αβίβ για σωματικές και ψυχολογικές εξετάσεις.
  • Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν επίσης από το Ισραήλ, στο πλαίσιο της ανταλλαγής την πρώτη ημέρα.
  • Θα μεταφερθούν από δύο ισραηλινές φυλακές, οι οποίες βρίσκονται και οι δύο νοτιοανατολικά της Χάιφα.
  • Στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε φυλακή νότια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και από εκεί σε κοντινό πέρασμα και θα παραδοθούν στις οικογένειές τους.
  • Ανθρωπιστική βοήθεια έχει ξεκινήσει να περνά από την Αίγυπτο στη Γάζα.
  • Σύμφωνα με τη Χαμάς, 200 φορτηγά με βοήθεια και περισσότερα φορτηγά με καύσιμα θα εισέρχονται στη Γάζα καθημερινά.

Καμία εγγύηση για «παύση» εκτός Γάζας

Πάντως, δεν υπάρχει εγγύηση ότι η παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, όποια και αν είναι τελικά η διάρκειά της, θα μπορούσε να επεκταθεί στη Δυτική Οχθη ή στα σύνορα με τον Λίβανο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με αναφορές, συνέχισαν τις επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου τουλάχιστον 231 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων έξι κρατουμένων που φέρονται να πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση.

Επιπλέον, ούτε η Χεζμπολάχ ούτε το Ισραήλ στον Βορρά είναι συμβαλλόμενα μέρη στην παύση των εχθροπραξιών που ισχύει για τη Γάζα και γύρω από αυτήν. Ενώ δεν υπάρχει μηχανισμός για συνομιλίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και των Ισραηλινών.

Οι συγκρούσεις και οι μάχες έχουν ενταθεί στην ευρύτερη περιοχή έπειτα από τις 8 Οκτωβρίου, στον απόηχο όσων συμβαίνουν στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, AFP

kathimerini.gr

You May Also Like

Κορυφαίος Καναδός παθολόγος: Ο κορωνοϊός είναι από τα μεγαλύτερα fake news στην ιστορία – Άχρηστα τα lockdowns……

Κορυφαίος Καναδός παθολόγος: Ο κορωνοϊός είναι από τα μεγαλύτερα fake news στην…

Στην Τουρκία μεταφέρθηκε 4χρονος από το Καστελλόριζο για ιατρική περίθαλψη

Τι λέει ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρόδου

ΕΣΕΕ: Δύο στους πέντε Έλληνες ψωνίζουν στις εκπτώσεις του Black Friday- Τι προτιμούν

ΕΣΕΕ: Δύο στους πέντε Έλληνες ψωνίζουν στις εκπτώσεις του Black Friday- Τι…

Κρήτη: 39χρονος σκότωσε τη σύντροφό του με πιστόλι στο Ηράκλειο

Την πυροβόλησε θανάσιμα στο κεφάλι και στη συνέχεια κάλεσε το ΕΚΑΒ.

Εθνικές Εκλογές 2019: Η εκλογική άδεια για δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους

Εθνικές Εκλογές 2019: Η εκλογική άδεια για δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους

Παράταση για τις αιτήσεις βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων για Νέους Ανέργους

      Παράταση για τις αιτήσεις βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων για…

Μακελειό στο Ιλινόις: Στη δημοσιότητα φωτογραφία του 21χρονου δράστη μεταμφιεσμένου σε γυναίκα

Προσπάθησε να κρύψει τα χαρακτηριστικά του

Το ράλι του δολαρίου απειλεί με κατρακύλα τις μετοχές στις επόμενες εβδομάδες

Το ράλι του δολαρίου απειλεί με κατρακύλα τις μετοχές στις επόμενες εβδομάδες

Ισραήλ: «Το «κύμα» αντισημιτισμού είναι πρόκληση για την ασφάλεια των αθλητών μας»

Νέες προκλήσεις ασφαλείας για τους Ισραηλινούς αθλητές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024