Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμου να μη διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης Νικολέτας, επειδή από τις έως τώρα εκτιμήσεις των Αρχών, η νεαρή κοπέλα έδωσε η ίδια τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από γέφυρα στον ΒΟΑΚ.

“Η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει… Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει” δήλωσε μεταξύ άλλων μέσω του Cretalive ο Ιεράρχης, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα δέχεται καταιγισμό πυρών αλλά και κοινωνική κατακραυγή για την απόφασή του να μη τελεστεί η καθιερωμένη τελετή κηδείας στην περίπτωση της 17χρονης Νικολέτας, στο Μοχό.

“Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα””;

“Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε.

 

 

Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δεν γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε “αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο;” πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι η Εκκλησία αγαπά τους ανθρώπους για τους οποίους προσεύχεται.

“Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

 

Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους τους ανθρώπους και γι’ αυτούς που στερούν από μόνοι τους τη ζωή, οι οποίοι υπόκεινται στην απόλυτη κρίση του Θεού. Δεν ερχόμαστε εμείς να αντικαταστήσουμε το Θεό. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε και για την ανάπαυση της ψυχής αλλά και για την παρηγοριά στους οικείους. Η μη τέλεση τελετής κηδείας είναι παιδαγωγικός τρόπος που η Εκκλησία από αιώνος το έχει θεσπίσει και το έχει ρυθμίσει με τους κανόνες και τις αποφάσεις και της Επισκοπικής μας Εκκλησίας της Κρήτης”.

https://www.tilestwra.com/

You May Also Like

Μαύρα Χριστούγεννα για τον περιφερειακό Τύπο

Μαύρα Χριστούγεννα για τον περιφερειακό Τύπο

Η ΑΕ Ποντίων Κοζάνης τιμά την Αϊτή, την πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση

Η ΑΕΠ Κοζάνης τιμά την Αϊτή, η οποία ήταν η πρώτη χώρα που…

Διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες: “Μείνετε σπίτι. 10 δισ. για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Έκτακτο δώρο Πάσχα για γιατρους και νοσηλευτές. Στο ακέραιο το δώρο Πάσχα”

Διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες: “Μείνετε σπίτι. 10 δισ.…

Ελένη Τοπαλούδη: Αναβιώνει στο Εφετείο η υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της – Συγκλονίζουν οι γονείς της (βίντεο)

Αρχίζει η δίκη σε δεύτερο βαθμό – Στην αγκαλιά της μητέρας της…

Δικυκλιστής ΕΚΑΒ: Η συγκινητική ιστορία διάσωσης ενός 78χρονου με συμπτώματα κορωνοϊού

Δικυκλιστής ΕΚΑΒ: Η συγκινητική ιστορία διάσωσης ενός 78χρονου με συμπτώματα κορωνοϊού

Πτώσεις δέντρων στην Ηλεία – Χωρίς σοβαρά προβλήματα έως τώρα το πέρασμα του «Ιανού»

Πτώσεις δέντρων στην Ηλεία – Χωρίς σοβαρά προβλήματα έως τώρα το πέρασμα…

Θεσσαλονίκη: Θα πλημμυρίσει «χιλιάδες κόσμου» η Χαλκιδική από Δεύτερα

Θεσσαλονίκη: Θα πλημμυρίσει «χιλιάδες κόσμου» η Χαλκιδική από Δεύτερα

ΥΠΑΑΤ: Διευκρινίσεις για την προστασία των επιδοτήσεων των αγροτών

ΥΠΑΑΤ: Διευκρινίσεις για την προστασία των επιδοτήσεων των αγροτών

Κτηνωδία στη Νέα Πέραμο: Έδεσαν δελφίνι από την ουρά και το άφησαν να πεθάνει – Βίντεο

Το άτυχο δελφίνι φαίνεται να είναι δεμένο με «επαγγελματικό» κόμπο, ενώ έχει…

Έρευνα ΓΣΕΕ: Χαμηλόμισθοι οι Έλληνες πτυχιούχοι – Σε ποιους κλάδους εργάζονται

Έρευνα ΓΣΕΕ: Χαμηλόμισθοι οι Έλληνες πτυχιούχοι – Σε ποιους κλάδους εργάζονται