Γνωρίζετε τον κρόκο Κοζάνης; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Ελληνικό σαφράν εκτός από τη νοστιμιά που χαρίζει στο φαγητό, έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, χάρη σε δύο συστατικά, την πικροκροκίνη και την κροκίνη.
Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-βκαροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.
Κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που καταδεικνύουν τις αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές του δράσεις.
Τέλος, ο κρόκος έχει διαπιστωθεί πως δρα ενάντια σεορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένων του νευροβλαστώματος, τουκαρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.
Αναλυτικά τα οφέλη του κρόκου για τον οργανισμό μας:
– ανακουφίζει από τον στομαχόπονο
– καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών
– διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη, ενώ περιορίζειτις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκίτη και τους νευρικούςκωλικούς
– βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του
– έχει αντικαταθλιπτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικέςιδιότητες
– ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη
– μειώνει τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση
– μειώνει την αρτηριακή πίεση
– έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ήΑλτσχάιμερ
– βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο,τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα
– έχει αφροδισιακές ιδιότητες