Την Καστοριά επισκέφθηκε χθες, Δευτέρα 3 Ιουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης Γιώργος Βαβλιάρας ώστε να δει από κοντά έργα που υλοποιούνται μέσω του Επιχ. Προγράμματος 2014-2020 της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Ο κ. Βαβλιάρας με την Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, επισκέφθηκαν αρχικά το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς όπου ξεναγήθηκαν στην εξαιρετική συλλογή από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς κ. Ανδρομάχη Σκρέκα.

 

Πρώτος σταθμός των έργων που υλοποιούνται, ήταν η Συντήρηση και Αποκατάσταση Τοιχογραφιών του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Κυρίτση, έργο συνολικού προϋπολογισμού 360.000€. Στο έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες, απασχολούνται 6 άτομα, συντηρητές και εργατοτεχνίτες και δικαιούχος είναι η ΕΦΑ Καστοριάς. Το έργο προχωρά με ταχείς ρυθμούς και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

 

Οι Αντιπεριφερειάχρες είχαν την ευκαιρία να δουν επίσης τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης τοιχογραφιών στον Άγιο Γεώργιο Μουζεβίκη, έργο ενταγμένο στο Tactical Tourism του ΕΠ Ευρ. Συνεργασίας Interreg IPA “Ελλάδα-Αλβανία” προϋπολογισμού 580.000€. Για τις ανάγκες του έργου απασχολούνται 6 εργατοτεχνίτες και 2 μηχανικοί οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

 

Τελευταίος σταθμός ήταν το έργο «Συντήρηση τοιχογραφιών και οροφογραφίας» του Ι.Ν. Αγίου Λουκά, όπου η κ. Σκρέκα με την προϊσταμένη του τμ. Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων τέχνης της ΕΦΑ Καστοριάς, κ. Αμαλία Γκιμουρτζίνα ξενάγησαν τους Αντιπεριφερειάρχες στον ναό. Πρόκειται για έναν ναό με μοναδικό τοιχογραφικό διάκοσμο για την Καστοριά, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη αποκαλύπτοντας εξαιρετικές λεπτομέρειες των τοιχογραφιών. Στο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 500.000€, απασχολούνται 9 άτομα εργατοτεχνίτες και επιστημονικό προσωπικό.

Τα παραπάνω μνημεία συντηρούνται και αποκαθίστανται με σκοπό τη διάσωση αλλά και την ανάδειξή τους. Ο Βυζαντινός πλούτος της Καστοριά διαφαίνεται σε κάθε στενό της πόλης καθιστώντας την ένα ανοιχτό μουσείο.

 

Η Περιφερειακή Αρχή, στοχεύει στη σύνδεση των μνημείων  και στη δημιουργία διαδρομών που θα αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Π.Ε. Καστοριάς: Το Πρόγραμμα Εορτασμού «Ημέρας Μακεδονικού Αγώνα»

Π.Ε. Καστοριάς: Το Πρόγραμμα Εορτασμού «Ημέρας  Μακεδονικού Αγώνα»

Ο Συνδυασμός «Νέα Προοπτική» & η επικεφαλής κ. Κάλι Κυριακίδου στις εκδηλώσεις Μνήμης στο Γέρμα

Ο Συνδυασμός «Νέα Προοπτική» & η επικεφαλής κ. Κάλι Κυριακίδου παραβρέθηκαν στο…

Παράδοση τεσσάρων (4) tablet από την Π.Ε. Καστοριάς στο Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία και το Περιβάλλον Καστοριάς (ΚΠΕ).

Τα tablet πρόκειται να συμβάλλουν στο εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν τα στελέχη του κέντρου

Δωρεά από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Καστοριάς προς το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

Δωρεά από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Καστοριάς προς το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Μην χαζεύετε στo Facebook 9 πμ- 6 μμ

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Μην χαζεύετε στo Facebook 9 πμ- 6 μμ

Δήμος Καστοριάς: Τι ώρα θα ξεκινήσουν αύριο τα σχολεία;

  Δήμος Καστοριάς: Τι ώρα θα ξεκινήσουν αύριο τα σχολεία;

Στενή συνεργασία Μητροπολίτη κ.Καλλινίκου και Βουλευτή κ. Ζ.Τζηκαλάγια για την σωτηρία του Γηροκομείου.

Στενή συνεργασία Μητροπολίτη κ.Καλλινίκου και Βουλευτή κ. Ζ.Τζηκαλάγια για την σωτηρία του…

Ε.Σ.Κ.: Νέα ημερομηνία αιμοδοσίας   για το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

Ε.Σ.Κ.: Νέα ημερομηνία αιμοδοσίας   για το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς