Βρισκόμαστε στην Σιάτιστα και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία της Γεράνειας, πολύ κοντά στο μοναδικό μνημείο της Αγίας Παρασκευής (του 17ου αιώνα).

Ως επισκέπτρια στην περιοχή ήταν αδύνατο να μην κατευθυνθώ προς το παραδοσιακό σπίτι, ιδιοκτησίας του ζεύγους Χρήστου Τσιότσιου και Τατιάνας Ντερού.

Πιο συγκεκριμένα το σπίτι αυτό αποτελεί παράσπιτο του Αρχοντικού της Πούλκως, είναι του 18ου αιώνα και σήμερα λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο.

Όταν πριν από 43 χρόνια η κ.Τατιάνα Ντερού, ως μικρό κορίτσι, έψαχνε στα σκουπίδια και συνέλεγε αντικείμενα που πετούσαν οι άρχοντες του τόπου, κανένας δεν είχε φανταστεί ότι αυτά τα … σκουπίδια θα γίνονταν κάποια στιγμή ένας πραγματικός θησαυρός ανεκτίμητης αξίας.

Αν και έγινε αντικείμενο χλευασμού, επειδή έψαχνε στα σκουπίδια, η κ.Τατιάνα δεν πτοήθηκε και συνέχισε τον ρόλο της ως «ρακοσυλλέκτρια». Έναν ρόλο που κρατά ακόμα και σήμερα με την μόνη διαφορά ότι αντί να ψάχνει στα σκουπίδια συλλέγει αντικείμενα με κάθε άλλο τρόπο.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι όταν η σημερινή ιδιοκτήτρια του Λαογραφικού Μουσείου γνώρισε τον σύζυγό της, ο κ. Τσιότσιος επέμενε να βρουν μία στέγη για τα χιλιάδες αντικείμενα που ως εκείνη την ώρα στοιβάζονταν σε μία αποθήκη.

Το παράσπιτο που βρήκαν και αγόρασαν το φρόντισαν με όλες τις λεπτομέρειες, το ζωντάνεψαν με τις μεγάλες παρεμβάσεις τους και από γιαπί το έκαναν και πάλι σπίτι.

Σήμερα φιλοξενεί πάνω από 4.000 εκθέματα μοναδικής ομορφιάς και σπουδαιότητας αισθητικής, ιστορικής, παραδοσιακής, συναισθηματικής.

Η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο μπορεί, άνετα, να χαρακτηριστεί «ταξίδι στον χρόνο».

Ένα ταξίδι στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων, στον τρόπο που βίωναν τις 4 εποχές του χρόνου, στα αντικείμενα και σκεύη που χρησιμοποιούσαν, στα ενδύματα, τα υποδήματα, τα αξεσουάρ, τα κοσμήματα, τα εργαλεία τους και πολλά πολλά ακόμα.

Το μουσείο επισκέπτονται ετησίως εκατοντάδες κόσμου που εκτός από τον θαυμασμό τους, εκφράζουν και τις ευχαριστίες τους προς το ζεύγος που με καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία και μεγάλη λατρεία για τον τόπο και την παράδοσή τους, κατάφεραν να προσφέρουν στην κοινωνία μας ένα μοναδικό αριστούργημα. Μία χρονομηχανή, διαθέσιμη στον κάθε ένα.

 

You May Also Like

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση για το έργο «Επικάλυψη στέγης Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην Λευκοπηγή Κοζάνης με Βυζαντινά κεραμίδια» από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη

Την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης,…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…

51η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  με τηλεδιάσκεψη

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας υπόψη: α)…

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της…

kozan.gr: Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά σχετικά με τι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κοζάνη την περίοδο της Αποκριάς (Βίντεο)

Τι απάντησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας σε ερώτηση του Φ. Κεχαγιά…

Ενεργειακές Κοινότητες:αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες κάνουν πράξη τη Δίκαιη Μετάβαση

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green…

Νέος εξοπλισμός για το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας πραγματοποίησαν στις 15 Σεπτέμβρη 2022, ο Aντιπεριφερειάρχης…