Δείτε ζωντανά

Παρακολουθήστε ζωντανά τις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του έκανε μια αναφορά στις πολιτικές των μνημονίων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας. «Ούτε η Ευρώπη, ούτε η Ελλάδα έφτασαν εύκολα στο ξέφωτο της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Και οι δύο δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις, που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες σε λαϊκισμό και δημαγωγία. Άλλωστε και εσείς οι ίδια παραδεχθήκατε με γενναιότητα ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες τις ώρες που βίωναν την τρικυμία της οικονομικής κρίσης. Ευτυχώς, ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή λιτότητα, ούτε τα φτηνά δήθεν εθνικά ζητήματα άντεξαν. Η Ευρώπη απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και η Ελλάδα μετέτρεψε τα λάθη μιας περιόδου σε ωριμότητα», επεσήμανε.

«Σε όλο αυτό το διάστημα η κ. Μέρκελ υπήρξε φωνή λογικής και σταθερότητας και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις στιγμές που υψώθηκε. Όπως το 2015 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μια επιλογή που είχε τη δική της υπογραφή. Το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται στη ζυγαριά της αναγκαιότητας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας: «Γνωρίζω πως είσαστε υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων. Θα αγωνίζομαι να κρατώ ανοιχτούς τους δίαυλους επικοινωνίας. Όμως συχνά, η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία και είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και σε ευρωπαϊκή πρακτική σε όσους την προσβάλλουν γιατί όπως λέμε και εδω: “Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους”. Δεν ανεχόμαστε όμως απειλές, ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων μας».

«Η λιτότητα δεν είναι απάντηση σε όλα»

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στη υπό σχηματισμό κυβέρνηση της Γερμανίας, ζητώντας εμμέσως αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας και λέγοντας χαρακτηριστικά, «η λιτότητα δεν είναι απάντηση σε όλα».

«Θέλω να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον μιας νέας ανεξάρτητης και ισχυρής ευρώπης. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Αυτό είναι παρακαταθήκη και για το νέο σύμφωνο σταθερότητας. Και το γαλλο-γερμανικό σύμφωνο και η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να αποτελέσουν το πρόπλασμα μιας ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας. Βαθαίνοντας την δημοκρατία και περιορίζοντας τις ανισότητες. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία. Θα βαδίσουμε σε αυτό με οπλισμένοι με το ρήμα της καγκελαρίου «Προσπαθώ, προσπάθησα» και την εμπειρία της εποχής της, μια περίοδος με κυματισμούς που κατέληγε όμως σε ήρεμα νερά. Σας αποχαιρετώ με σεβασμό, η Αθήνα σας περιμένει πάντα ως φίλη», σημείωσε.

Μέρκελ: Πάντα ζωντανές οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας

Από την πλευρά της, η καγκελάριος, επεσήμανε πως «οι σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας ήταν πάντα ζωντανές. Την εποχή που τέθηκε το θέμα του ευρώ, είχα επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση για τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Στο τέλος βρήκαμε μία πορεία ένα κοινό βηματισμό και η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ΕΕ».

«Στη συνέχεια είχαμε να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό και αποδείξαμε πως μπορούμε να μοιραζόμαστε ευθύνες. Και η συμφωνία με την Τουρκία μας έδειξε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί».

Για τις τουρκικές προκλήσεις η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε πως «και χθες και σήμερα είπαμε πως θα πρέπει να ισχύει το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να βρίσκουμε λύσεις».

«Στις διμερείς μας σχέσεις αποδείξαμε πως μπορούμε να δουλέψουμε πολύ καλά, γι αυτό και στήριξα το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι σημαντικό χώρες όπως η Ελλάδα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μακρόχρονες επενδύσεις. (…) Θα υπάρξει εξίσου καλή συνεργασία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από πλευράς μου θα ήθελα να ευχαριστήσω γι αυτή τη συνεργασία. Μπορεί πολλά να μάθει κανείς και να διδαχθεί από την Ελλάδα».

Τι συζήτησε η Μέρκελ με τη Σακελλαροπούλου

Η κ. Μέρκελ νωρίτερα συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, πρώτη πήρε τον λόγο η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία είπε: «Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική ζωή της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν δύο δεκαετίες. Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις, αλλά συμβάλλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια».

Μέρκελ - Σακελλαροπούλου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση. Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Προσβλέπουμε στη στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά μας θέματα και προσβλέπουμε στον διάλογο πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο προϋπόθεση για διάλογο είναι να υπάρχει καλή διάθεση» υπογράμμισε ακόμα.

Μέρκελ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μέρκελ: Έζησαν σκαμπανεβάσματα οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα, αλλά εδράζονται σε στέρεες βάσεις. Πάντα ο διάλογος ήταν το κλειδί για την αναζήτηση και εύρεση λύσης. Βέβαια οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά είχαμε την αποσταθεροποίηση του ευρώ και τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν σε όλες τις χώρες και την Ελλάδα αλλά το μεγάλο θέμα ήταν το μεταναστευτικό. Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία που ήταν μια διαφορετική τύπου πρόκληση. Για την Ελλάδα που είχε περάσει δυσκολίες ήταν καλό που δημιουργήσαμε το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό που μας έδωσε δύναμη αυτό το διάστημα ήταν γεγονός ότι πάντα είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί. Και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι και η βασική αίσθηση που πρέπει να έχουμε. Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη».

ΠΗΓΗ:https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

ΔΕΗ: Έρχεται νέος διακανονισμός για απλήρωτους λογαριασμούς

ΔΕΗ: Έρχεται νέος διακανονισμός για απλήρωτους λογαριασμούς

Θεμιστοκλέους: Αρχίζει η χορήγηση της 3ης δόσης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Θεμιστοκλέους: Αρχίζει η χορήγηση της 3ης δόσης μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου

Στο τραπέζι να μείνουν ακόμη ένα μήνα κλειστά τα καταστήματα – Απόψε η παράταση για εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφους

Στο τραπέζι να μείνουν ακόμη ένα μήνα κλειστά τα καταστήματα – Απόψε…

Κορωνοϊός-μέτρα: Αναστέλλεται η πληρωμή φόρων, €800 ευρώ σε εργαζόμενους, μείωση ΦΠΑ σε μάσκες αντισηπτικά-Δείτε live

Κορωνοϊός-μέτρα: Αναστέλλεται η πληρωμή φόρων, €800 ευρώ σε εργαζόμενους, μείωση ΦΠΑ σε…

Σέρρες: Ηλικιωμένη πήρε τηλέφωνο το «100» για να ζητήσει νερό

Αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι της μαζί με μπουκαλάκια νερό και παγωτό.

Κτηνωδία – Όρος Πεταλά:Άγνωστοι πυροβολούν και σκοτώνουν άλογα όταν κατεβαίνουν στον κάμπο

Στην περιοχή και συγκεκριμένα στο όρος Πεταλά ζουν άγρια άλογα

Ερως: Το ελληνικό νησάκι του έρωτα – Σε σχήμα καρδιάς

Ερως: Το ελληνικό νησάκι του έρωτα – Σε σχήμα καρδιάς, τελούνται συνέχεια…

Θεοδωρίδου: Δεν χρειάζεται τρίτη δόση εμβολίου για τους κάτω των 18 – Ποιοι να μην κάνουν ούτε τη δεύτερη

Θεοδωρίδου: Δεν χρειάζεται τρίτη δόση εμβολίου για τους κάτω των 18 –…

Telegraph: Η ζωή παραμένει δύσκολη για πολλούς Ελληνες

Επειτα από σχεδόν μία δεκαετία εξαντλητικής λιτότητας, «άγριων» περικοπών και μιζέριας για…

Μεγάλη στροφή από Ερντογάν για τα 10 δισ. των Εμιράτων

Υπέγραψε συμφωνίες με τον πρίγκιπα που θεωρούσε απειλή για την περιοχή