Δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β 6521/27-11-2024) η απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας με την οποία ρυθμίζεται οριστικά το ζήτημα της ιδιοκτησίας των ακίνητων περιουσιών, κατοικιών και αγροτεμαχίων σε χωριά του Γράμμου.

Όπως σημείωσε η κ. Αντωνίου, «με την παρούσα απόφαση επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλάνιζε τους κατοίκους χωριών του Γράμμου και αφορούσε στις ακίνητες ιδιοκτησίες τους -αυτό της απαλλοτρίωσης αγροκτημάτων σε χωριά του Γράμμου, σύμφωνα με αποφάσεις που χρονολογούνται από το 1923 και το 1925 του τότε Υπουργείου Γεωργίας. Ήταν  ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, το οποίο ήρθε στην επιφάνεια με την έναρξη των διαδικασιών κτηματογράφησης και έθετε εν αμφιβόλω την ιδιοκτησία κατοικιών, περιουσιών και αγροκτημάτων στα εν λόγω χωριά, με κίνδυνο να μην ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους τα ακίνητά λόγω διεκδίκησής τους από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω αιτήσεων ενστάσεων που τους απεστάλησαν και εδράζονται σε νομοθεσία της δεκαετίας του 1920. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 40 χρόνια, εκλείπουν πλέον οι λόγοι της απαλλοτρίωσης, καθώς οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει στις τοπικές κοινότητες, γεγονός που έχει οδηγήσει στην αναγέννηση των ακριτικών αυτών περιοχών του ορεινού όγκου του Γράμμου. Με γνώμονα αυτό, όλοι οι αρμόδιοι φορείς κατορθώσαμε με συντονισμένο σχεδιασμό, να διευθετήσουμε το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς όφελος των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών».  

 

You May Also Like

Στην ατζέντα της δεύτερης μέρας των εργασιών του Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ

Οι εργασίες της 2ης ημέρας ολοκληρώθηκαν με ανοιχτή συζήτηση όλων των Αντιπροσωπειών

Υποχρεωτική η εγγραφή και η επικαιροποίηση στοιχείων στο νέο Επίσημο Μητρώο Επαγγελματιών (πρώην Φυτοϋγειονομικό Μητρώο)

Ενημέρωση από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Πρώτη θέση για την ομάδα αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ASPiRE, στον διαγωνισμό CanSat in Greece 2020

  Πρώτη θέση για την ομάδα αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ASPiRE,…

Παράταση της χρηματοδότησης λειτουργίας των τεσσάρων δομών που λειτουργούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας

    Παράταση της χρηματοδότησης λειτουργίας  των τεσσάρων δομών που λειτουργούν στην…

Σύλληψη 39χρονου στην Κοζάνη για κατοχή ναρκωτικών

Την Παρασκευή (29-07-2016) το απόγευμα στην Κοζάνη, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης,…

Νικηφόρο πέρασμα από την Αλεξανδρούπολη για την Κ17 !!!

Την πρώτη τους νίκη κατάφεραν να πετύχουν τα κορίτσια της coach Γκίτσιου με αντίπαλο τον Ποντιακό Αλεξανδρούπολης.

Γεωργιάδης: Καμία μείωση φόρου στα καύσιμα – Δεν θα ρίξουμε την οικονομία στα βράχια

Γεωργιάδης: Καμία μείωση φόρου στα καύσιμα – Δεν θα ρίξουμε την οικονομία…