Στις Αρχές του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας επισκέφθηκε και στην συμπρωτεύουσα για να ενημερωθεί και να συντονίσει την πορεία των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το μετρό θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 300.000 πολίτες μειώνοντας κατά πολύ το κυκλοφοριακό φόρτο στους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, λειτουργία του θα ξεκινήσει με 13 σταθμούς στους οποίους θα λειτουργούν 18 συρμοί. Μέχρι τέλους του έτους, θα οριστικοποιηθεί και η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεών του, προς τα βορειοδυτικά. Μετά την παράδοση του βασικού έργου, θα παραδοθεί σε λειτουργία και η επέκταση προς Καλαμαριά.

Οι σταθμοί

Η λειτουργία του Μετρό θα ξεκινήσει με τη βασική γραμμή που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της πόλης με αρχικό τον σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», ο οποίος βρίσκεται εμπρός από τον σταθμό του ΟΣΕ και συνεχίζει έως τον τερματικό σταθμό «Νέα Ελβετία» στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, καταλήγοντας στο αμαξοστάσιο Πυλαίας. Η γραμμή ακολουθεί κυρίως τις οδούς Μοναστηρίου, Εγνατία, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Δελφών και Σόλωνος.

Το έργο της βασικής γραμμής περιλαμβάνει δύο σήραγγες μονής τροχιάς και 13 σταθμούς που περιλαμβάνουν τους σταθμούς: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Συντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία. Σε δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει και η λειτουργία και της επέκτασης προς Καλαμαριά. Οι σταθμοί της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, είναι: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα.

Πότε παραδίδεται

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κ. Γιώργο Τσακούμη, επισκέφθηκε το Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Πυλαία, όπου ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό κ. Νίκο Ταχιάο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Νίκο Κουρέτα.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης αλλά και της ξενάγησης, οι διοικούντες την Αττικό Μετρό, υπογράμμισαν την πεποίθησή τους για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης του έργου προς λειτουργία στην καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Οι ίδιοι, με αφορμή το κλίμα που έχει προκαλέσει η πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία, έδωσαν έμφαση στις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας του Μετρό Θεσσαλονίκης, που προβλέπουν πρωτόκολλα ακόμα και για τις απειροελάχιστες πιθανότητες αστοχίας, γεγονός που καθιστά το Μετρό Θεσσαλονίκης το ασφαλέστερο μέσο αστικής συγκοινωνίας.

Πώς εξελίσσεται το έργο

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του έργου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης, υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το έργο θα παραδοθεί ολοκληρωμένο στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ώστε να είναι δυνατή η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του, με όλες τις πιστοποιήσεις που θα εξασφαλίζουν στον χρήστη τη βεβαιότητα πως χρησιμοποιεί ένα απολύτως ασφαλές αυτόματο Μετρό.
  • Η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ήδη αποτελεί το νέο ρεκόρ της «Αττικό Μετρό ΑΕ», με συνολικό χρόνο περάτωσης των εκσκαφών και σκυροδετήσεων τους 9 μήνες. Στη Βενιζέλου, αυτήν την εβδομάδα τελειώνει η σκυροδέτηση των πλακών στο κεντρικό τμήμα του σταθμού, ενώ έχει εγκατασταθεί και η σιδηροδρομική επιδομή και τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική διέλευση συρμού.
  • Ξεκινά στις αμέσως προσεχείς ημέρες και η επάνοδος των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου ώστε να επανατοποθετηθούν ακριβώς στα σημεία που είχαν εντοπιστεί.
  • Κατά την λειτουργία του μετρό προβλέπεται πως για κάθε τρεις συρμούς που θα κινούνται στην γραμμή, ο ένας θα καλύπτει την διακλάδωση από και προς Νέα Ελβετία και οι άλλοι δύο τη διακλάδωση από και προς Καλαμαριά. Η συχνότητα θα αυξηθεί πολύ σύντομα όμως, καθώς ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την προμήθεια 15 ακόμα συρμών των οποίων η παράδοση θα ξεκινήσει στα τέλη του 2024.
  • Κάθε συρμός θα έχει χωρητικότητα 450 ατόμων και η συχνότητα των δρομολογίων ανά κατεύθυνση σε ώρα αιχμής θα είναι ενάμιση λεπτό.
  • Τον Ιούνιο ξεκινά η τοποθέτηση των εκδοτηρίων και των πυλών ακύρωσης εισιτηρίων.
  • Ήδη εξελίσσονται οι απαραίτητες μελέτες σκοπιμότητας για τη χάραξη της επέκτασης του Μετρό βορειοδυτικά και προς το αεροδρόμιο με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για το εγχείρημα και κατά την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο.

Πηγή:tanea.gr

You May Also Like

Η ιστορία του παιδιού από την Καβάλα που έγινε παγκοσμίως βραβευμένος ειδικός γιατρός μεταμοσχεύσεων

Η ιστορία του παιδιού από την Καβάλα που έγινε παγκοσμίως βραβευμένος ειδικός…

Σαρωτικές αλλαγές Γεωργιάδη στους Οργανισμούς Υγείας – Τι αλλάζει σε ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ

Ο νέος υπουργός Υγείας προτίθεται να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές στους μεγάλους φορείς της Υγείας, ώστε αυτοί να είναι πιο αποτελεσματικοί

Πεφταστέρια απόψε! Ερχονται οι Περσείδες -Η πιο φωτεινή και θεαματική βροχή αστεριών

Πεφταστέρια απόψε! Ερχονται οι Περσείδες -Η πιο φωτεινή και θεαματική βροχή αστεριών

Τέλος το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – Από τον επόμενο μήνα, λέει η Γκάγκα

Πιθανότατα από τον επόμενο μήνα θα καταργηθεί το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω…

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Ξεσπά ο πατέρας – Πότε θα βγουν οι τοξικολογικές

Ο Μάνος Δασκαλάκης χαρακτηρίζει αθλιότητα το άρθρο και ευχαριστεί εκ μέρους όλης…

Αδ. Γεωργιάδης: Η μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης θα γίνει κλιμακωτά αλλά ουδέτερα

Όπως τόνισε «δεν θα μοιράσουμε λεφτά που δεν έχουμε γιατί τότε ο “νέος Σόιμπλε” θα είναι παρών».

Προσωπικός Βοηθός: Ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος για άτομα με αναπηρία

«Ανοίγουμε παράθυρο ευκαιρίας στους συνανθρώπους μας με αναπηρία να συμμετάσχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή»

Γυναίκα κρατήθηκε στη ζωή ως τα 93 της αναμένοντας να μάθει νέα για το παιδί της

Θλίψη για το θάνατο της Μαρίας Νικολάου που έφυγε από τη ζωή…

Τρόμος για 82χρονη στη Βοιωτία: Ληστής την ξυλοκόπησε και την τύλιξε σε σακούλες σκουπιδιών

Ο ληστής εισέβαλλε  στο σπίτι της ηλικιωμένης από το παράθυρο αργά το βράδυ

Επανάσταση 1821: Οι αγώνες, οι θυσίες και το άδοξο τέλος των αγωνιστών

Επανάσταση 1821: Οι αγώνες, οι θυσίες και το άδοξο τέλος των αγωνιστών