Στις Αρχές του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο εκτιμάται ότι θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας επισκέφθηκε και στην συμπρωτεύουσα για να ενημερωθεί και να συντονίσει την πορεία των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το μετρό θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 300.000 πολίτες μειώνοντας κατά πολύ το κυκλοφοριακό φόρτο στους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, λειτουργία του θα ξεκινήσει με 13 σταθμούς στους οποίους θα λειτουργούν 18 συρμοί. Μέχρι τέλους του έτους, θα οριστικοποιηθεί και η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεών του, προς τα βορειοδυτικά. Μετά την παράδοση του βασικού έργου, θα παραδοθεί σε λειτουργία και η επέκταση προς Καλαμαριά.

Οι σταθμοί

Η λειτουργία του Μετρό θα ξεκινήσει με τη βασική γραμμή που βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της πόλης με αρχικό τον σταθμό «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», ο οποίος βρίσκεται εμπρός από τον σταθμό του ΟΣΕ και συνεχίζει έως τον τερματικό σταθμό «Νέα Ελβετία» στην νοτιοανατολική πλευρά της πόλης, καταλήγοντας στο αμαξοστάσιο Πυλαίας. Η γραμμή ακολουθεί κυρίως τις οδούς Μοναστηρίου, Εγνατία, Κωνσταντίνου Καραμανλή, Δελφών και Σόλωνος.

Το έργο της βασικής γραμμής περιλαμβάνει δύο σήραγγες μονής τροχιάς και 13 σταθμούς που περιλαμβάνουν τους σταθμούς: Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός, Πλατεία Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας, Συντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδης, Φλέμινγκ, Ανάληψη, 25ης Μαρτίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία. Σε δεύτερο στάδιο θα ξεκινήσει και η λειτουργία και της επέκτασης προς Καλαμαριά. Οι σταθμοί της επέκτασης του μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, είναι: Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα.

Πότε παραδίδεται

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κ. Γιώργο Τσακούμη, επισκέφθηκε το Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Πυλαία, όπου ξεναγήθηκε από τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό κ. Νίκο Ταχιάο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Νίκο Κουρέτα.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης αλλά και της ξενάγησης, οι διοικούντες την Αττικό Μετρό, υπογράμμισαν την πεποίθησή τους για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος παράδοσης του έργου προς λειτουργία στην καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Οι ίδιοι, με αφορμή το κλίμα που έχει προκαλέσει η πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία, έδωσαν έμφαση στις υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας του Μετρό Θεσσαλονίκης, που προβλέπουν πρωτόκολλα ακόμα και για τις απειροελάχιστες πιθανότητες αστοχίας, γεγονός που καθιστά το Μετρό Θεσσαλονίκης το ασφαλέστερο μέσο αστικής συγκοινωνίας.

Πώς εξελίσσεται το έργο

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του έργου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης, υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Το έργο θα παραδοθεί ολοκληρωμένο στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ώστε να είναι δυνατή η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του, με όλες τις πιστοποιήσεις που θα εξασφαλίζουν στον χρήστη τη βεβαιότητα πως χρησιμοποιεί ένα απολύτως ασφαλές αυτόματο Μετρό.
  • Η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ήδη αποτελεί το νέο ρεκόρ της «Αττικό Μετρό ΑΕ», με συνολικό χρόνο περάτωσης των εκσκαφών και σκυροδετήσεων τους 9 μήνες. Στη Βενιζέλου, αυτήν την εβδομάδα τελειώνει η σκυροδέτηση των πλακών στο κεντρικό τμήμα του σταθμού, ενώ έχει εγκατασταθεί και η σιδηροδρομική επιδομή και τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική διέλευση συρμού.
  • Ξεκινά στις αμέσως προσεχείς ημέρες και η επάνοδος των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου ώστε να επανατοποθετηθούν ακριβώς στα σημεία που είχαν εντοπιστεί.
  • Κατά την λειτουργία του μετρό προβλέπεται πως για κάθε τρεις συρμούς που θα κινούνται στην γραμμή, ο ένας θα καλύπτει την διακλάδωση από και προς Νέα Ελβετία και οι άλλοι δύο τη διακλάδωση από και προς Καλαμαριά. Η συχνότητα θα αυξηθεί πολύ σύντομα όμως, καθώς ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την προμήθεια 15 ακόμα συρμών των οποίων η παράδοση θα ξεκινήσει στα τέλη του 2024.
  • Κάθε συρμός θα έχει χωρητικότητα 450 ατόμων και η συχνότητα των δρομολογίων ανά κατεύθυνση σε ώρα αιχμής θα είναι ενάμιση λεπτό.
  • Τον Ιούνιο ξεκινά η τοποθέτηση των εκδοτηρίων και των πυλών ακύρωσης εισιτηρίων.
  • Ήδη εξελίσσονται οι απαραίτητες μελέτες σκοπιμότητας για τη χάραξη της επέκτασης του Μετρό βορειοδυτικά και προς το αεροδρόμιο με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για το εγχείρημα και κατά την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο.

Πηγή:tanea.gr

You May Also Like

Στη Δράμα το πρώτο κοπάδι Wagyu | Παράγουν κρέας των 300 ευρώ/κιλό

Προστιθέμενη αξία για τον τόπο

Patio House: Μια πανέμορφη παραθαλάσσια κατοικία στην Κάρπαθο

Patio House: Μια πανέμορφη παραθαλάσσια κατοικία στην Κάρπαθο

Η ανάρτηση του Τάσου Δούση: «Φωτιές! Ποιος φταίει; ΟΛΟΙ ΜΑΣ!

Θα γίνει οργανωμένη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών; ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ.

Σ. Αναγνωστόπουλος: Έρχονται τα καλάθια των εορτών – Τι θα περιλαμβάνουν

Έρχονται τα καλάθια των εορτών – Τι θα περιλαμβάνουν

Σάλος με το πανό φιλάθλων του Παναθηναϊκού κατά του Γιώργου Λιάγκα

Σάλος με το πανό φιλάθλων του Παναθηναϊκού κατά του Γιώργου Λιάγκα

Ενέργεια: Στους τρεις απλήρωτους λογαριασμούς «καίγονται» οι καταναλωτές

Πώς θα μπλοκάρονται οι μετακινήσεις σε άλλο πάροχο για κακοπληρωτές

Σοκ για ζευγάρι στη Χαλκίδα: Βρήκαν ανθρώπινο κρανίο μέσα στο σπίτι που νοίκιασαν

Σοκ για ζευγάρι στη Χαλκίδα που πήγε να καθαρίσει τον χώρο που…

Γλυφάδα: Αυτοκτόνησε ο δράστης στο υπόγειο

Τρεις οι νεκροί από τα πυρά του ενόπλου στην ναυτιλιακή

Ανακαλύπτοντας την Αρχαία Σπάρτη – “Discovering Sparta” 3D

Ανακαλύπτοντας την Αρχαία Σπάρτη – “Discovering Sparta” 3D