Μια επέμβαση εγκεφάλου χωρίς νυστέρι, αλλά με υπερήχους, πραγματοποίησαν νευρολόγοι και νευροχειρουργοί από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και της Βόρειας Καρολίνας, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους ασθενείς με Πάρκινσον που δεν ανταποκρίνονταν στη φαρμακευτική θεραπεία.

Χωρίς τομή, με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου για την απεικόνιση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής παρέμβασης και μια ειδική συσκευή υπερήχων, οι ερευνητές στόχευσαν στην ωχρά σφαίρα, ένα σημείο του εγκεφάλου που βρίσκεται πολύ βαθιά και είναι υπεύθυνο για την τακτική εκούσια κίνηση.

Η μέθοδος ονομάζεται κατάλυση εστιασμένου υπερήχου και παρεμβαίνει – χωρίς τομή – στο σημείο του εγκεφάλου που έχει πληγεί από την νόσο Πάρκινσον. Οι εστιασμένοι υπέρηχοι έχουν χρησιμοποιηθεί στη νόσο Αλτζχάιμερ, αλλά και στην ογκολογία.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου κατάλυσης, έγινε στο πλαίσιο μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 94 ασθενείς, εκ των οποίων οι 69 υποβλήθηκαν στην κατάλυση με υπερήχους, ενώ οι υπόλοιποι σε πλασματική θεραπεία.

Κατ΄ αρχήν, από αυτούς που υποβλήθηκαν στην κατάλυση με υπερήχους, οι 45 πέτυχαν μετά από ένα τρίμηνο ύφεση της νόσου κατά 3 μονάδες στην κλίμακα βαθμολόγησης της Νόσου, ενώ στη διάρκεια του τριμήνου καταγράφονταν διάφορες αλλαγές στη νοσηρότητα βάσει της προαναφερόμενης κλίμακας. Στους 12 μήνες, έγινε επανέλεγχος σε 39 ασθενείς από τους 45 που είχαν αποτέλεσμα, και διαπιστώθηκε ότι το αποτέλεσμα παρέμενε για τους 30 από αυτούς.

Παρόλα αυτά, η θεραπευτική παρέμβαση είχε παρενέργειες, καθώς παρατηρήθηκε δυσκινησία στις αρθρώσεις, διαταραχή στη βάδιση, απώλεια γεύσης, διαταραχή της όρασης και αδυναμία του προσώπου.

Στην μελέτη συμμετείχαν επίσης νευρολόγοι και νευροχειρουργοί από τα Πανεπιστήμια της Βόρειας Καρολίνας, Πενσυλβανίας, Βιρτζίνια, από το Κολούμπια, το Κορνέλ, το Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, αλλά και τα Πανεπιστήμια χωρών της Ευρώπης και της Ασίας, όπως του Μιλάνου της Ιταλίας, της Μαδρίτης και της Παμπλόνα της Ισπανίας, της Σεούλ, της Χάιφας του Ισραήλ, της Ταιβάν κλπ.

Οι δρ. Κρίσνα και Φίσμαν από τα Πανεπιστήμια Βόρειας Καρολίνας και Μέριλαντ, αντίστοιχα, τόνισαν ότι η κατάλυση βελτίωση την κινητικότητα ή μείωσαν τη δυσκινησία στους ασθενείς, όμως συσχετίστηκε με ανεπιθύμητες ενέργειες και επεσήμαναν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες σε συμμετέχοντες και σε χρόνο, για να προσδιοριστεί η δράση της τεχνικής και η ασφάλειά της στους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον.

Πηγή: in.gr

You May Also Like

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πόνος στην Ωμοπλάτη – Μήπως δεν είναι κρύωμα; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης,…

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων & κινητικών δυσλειτουργιών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Μυϊκοί κόμποι: Ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών πόνων &…

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Κηρήθρα: Ποια είναι τα οφέλη της για τον οργανισμό

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Ιγνυακός μυς «Ο μικροσκοπικός αλλά τόσο σημαντικός μυς του γονάτου» Γράφει ο…

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad ή νόσος Hoffa. Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Πόνος στο γόνατο:  Θεραπεία και αντιμετώπιση μέσω της άσκησης Syndrome fat pad…

«Πιάστηκες» από κλιματιστικό ή ανεμιστήρα; – Τι πρέπει να κάνεις για να μην πονάς!

Ο υδράργυρος έχει ανέβει και οι υψηλές θερμοκρασίες μέσα στην ημέρα, από…

Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 Πλευρική και Περιστροφική κλίση της λεκάνης Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport…

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία

Για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια υγεία προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Μην κόψεις ποτέ το σημείο: Το ένα και μοvαδικό πράγμα που πpέπει να κάvεις αν σε τσιμπήσει φίδι το καλοκαίρι

Φίδι και καλοκαίρι πάνε μαζί, για αυτό παρακάτω υπάρχουν οδηγίες για τις…

Αυχενοβραχιόνιο Σύνδρομο: Πώς η άσκηση βοηθάει στη θεραπεία του/ Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Αυχενοβραχιόνιο Σύνδρομο: Πώς η άσκηση βοηθάει στη θεραπεία του/ Γράφει ο Νικόλαος…