Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν επηρεάζει μόνο την Ευρώπη αλλά όλον τον κόσμοΜετά τη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ τόνισε ότι «το γεγονός ότι αυτή η σύνοδος έλαβε χώρα με σχεδόν 100 χώρες να συμμετέχουν, συνιστά μια σημαντική παγκόσμια επιβεβαίωση της αναγκης να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη σε αυτόν τον πόλεμο. Βρέθηκαν εδώ στην Ελβετία χώρες όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, επανεπιβεβαιώνοντας ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο την ήπειρό μας, αλλά αφορά ουσιαστικά όλο τον πλανήτη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία στην εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και στην αύξηση στις τιμές των βασικών τροφίμων. «Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι όλες οι χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη Διάσκεψη επανεπιβεβαίωσαν την προσήλωση τους στη Χάρτα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην ανάγκη οι διαφορές να λύνονται με επίκληση του Διεθνούς Δικαίου και στο αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο έχει κάθε χώρα στην εδαφική της κυριαρχία, και στην καταδίκη της αλλαγής των συνόρων με οποιονδήποτε τρόπο, της ισχύος ουσιαστικά του δυνατού εις βάρος του πιο αδύναμου. Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική, θα έλεγα, επιβεβαίωση αυτών των βασικών αρχών, που τελικά μπορούν να αποτελέσουν και τον μόνο οδικό χάρτη για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία».

Ο κ. Μητσοτάκης, πρόσθεσε πως: «Και βέβαια, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως είπα και στην παρέμβασή μου, να σημαίνει πρακτικά συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Γι΄αυτό και η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξακολουθούν να στηρίζουν την Ουκρανία, ώστε να μπορεί να προσέλθει κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από μια θέση αυτοπεποίθησης και όχι από μια θέση αδυναμίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν έχουν κλειδώσει τα πρόσωπα για τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα ο πρωθυπουργός είπε: «Πράγματι, είχα την ευκαιρία, στις παρυφές αυτής της σημαντικής συνόδου, να συναντηθώ με αρκετούς ομολόγους μου. Όπως ξέρετε, μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργο έχουμε αναλάβει χρέη άτυπων διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ώστε να καταλήξουμε στην κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης. Ναι, είμαι αισιόδοξος ότι αύριο το βράδυ θα μπορέσουμε, στο άτυπο δείπνο των ηγετών, να καταλήξουμε σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά, ξεκινώντας προφανώς με την υποψηφιότητα της κας von der Leyen για να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια».

You May Also Like

ΟΑΕΔ: Ποια είναι τα νέα προγράμματα εργασίας για το 2018

ΟΑΕΔ: Ποια είναι τα νέα προγράμματα εργασίας για το 2018

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την άδεια μητρότητας και φροντίδας του παιδιού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την άδεια μητρότητας και φροντίδας του…

Θεσσαλονίκη: Χαριστική βολή για καταστήματα – Φόβοι για οριστικά λουκέτα

Θεσσαλονίκη: Χαριστική βολή για καταστήματα – Φόβοι για οριστικά λουκέτα

1ος Κύκλος Κινητικότητας 2018: 53.110 θεάσεις των αναρτημένων θέσεων

1ος Κύκλος Κινητικότητας 2018: 53.110 θεάσεις των αναρτημένων θέσεων

Εξαρθρώθηκε σπείρα που ξάφριζε ταξιδιώτες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Εξαρθρώθηκε σπείρα που ξάφριζε ταξιδιώτες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Μέτρα ελάφρυνσης από τη ΔΕΗ για τους καταναλωτές

Μέτρα ελάφρυνσης από τη ΔΕΗ για τους καταναλωτές

Δώρο Πάσχα: Έτσι θα το υπολογίσετε, τι πρέπει να κάνετε αν δεν καταβληθεί

Table of Contents Hide Δώρο Πάσχα: Έτσι θα το υπολογίσετε, τι πρέπει…

Εφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος νεοελληνιστής Μάριο Βίτι

Μετά από ένα μακρύ ταξίδι ζωής, έρευνας και δεσμού με τα νεοελληνικά γράμματα και τη νεοελληνική λογοτεχνία

Αυτό είναι το drone το οποίο πιθανόν να προκάλεσε την φωτιά στα Γλυκά Νερά

Για την πυρκαγιά που ξέσπασε οι Αρχές προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές στο Α.Τ. Παιανίας.

Κωνσταντίνος Μαλιάρης: Από τη Ναύπακτο στο… Χάρβαρντ, με πλήρη υποτροφία- Χωρίς φροντιστήρια, διαβάζοντας μόνος

Κωνσταντίνος Μαλιάρης: Από τη Ναύπακτο στο… Χάρβαρντ, με πλήρη υποτροφία- Χωρίς φροντιστήρια,…