Έχει ένας ιδιώτης τις προϋποθέσεις για αγροτικό αυτοκίνητο, αν δεν είναι αγρότης ή ελεύθερος επαγγελματίας; Τι ισχύει τελικά σήμερα με pick-up και διπλοκάμπινα;

Pick-up, αγροτικό, διπλοκάμπινο. Πολλές οι ονομασίες για μία ιδιαίτερα διαδεδομένη κατηγορία οχημάτων στην χώρα μας, η οποία δείχνει μάλιστα πως διευρύνει το κοινό της με τα χρόνια. Και αυτό συμβαίνει όχι επειδή ο κλάδος της γεωργίας βρίσκεται σε ανάπτυξη, αλλά επειδή είναι αρκετοί αυτοί που θέλουν να επωφεληθούν από τα προνόμια και την ευκολία που προσφέρει ένα όχημα με μεγάλες δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου, και καρότσα.

Δεν μπορούν όμως όλοι οι ιδιώτες να αποκτήσουν ένα τέτοιο φορτηγάκι. Υπάρχουν προϋποθέσεις, τις οποίες πρέπει να πληροί όποιος θέλει να κάνει δικό του ένα pick-up. Αυτές ορίζονται φυσικά από τον νόμο, ο οποίος μάλιστα τα τελευταία χρόνια έγινε λίγο πιο «ανεκτικός» και διεύρυνε το κοινό των πιθανών αγοραστών.

pick up

Ποιος μπορεί να αποκτήσει ένα αγροτικό;

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, δυνατότητα αγοράς επαγγελματικού αγροτικού οχήματος είχαν μόνο όσοι είχα εισόδημα εξ ολοκλήρου από αγροτική εργασία. Αυτό όμως από το 2020 κι έπειτα άλλαξε, δίνοντας έτσι την ευκαιρία απόκτησης του δικoύ τους αγροτικού και σε όσους ασχολούνται με άλλες μορφές αγροτικής εκμετάλλευσης, χωρίς να είναι αναγκαστικά επαγγελματίες αγρότες.

Κάτοχοι αγροτικής εκµετάλλευσης είναι οι καλλιεργητές γης οι οποίοι ασκούν και άλλη παράλληλη δραστηριότητα, είναι π.χ. ελεύθεροι επαγγελµατίες, έµποροι κ.λπ. Ο οποιοσδήποτε δηλαδή δηλώνει έστω και ένα μέρος του εισοδήματος του ως αγροτικό, έχει το δικαίωμα πλέον να αποκτήσει επαγγελματικό αγροτικό όχημα.

Υπάρχει περιορισμός στην χρήση του αγροτικού;

Τα αντικείμενα που… αντέχει να μεταφέρει ένα pick-up είναι πολλά, αυτό δεν σημαίνει όμως πως κάτι τέτοιο είναι και νόμιμο. Σύμφωνα με το Υπουργείο ένα pick-up μπορεί να μεταφέρει μόνο αυτά που προβλέπει η άδειά του. Για παράδειγμα αν το pick-up ανήκει σε μια βιοτεχνία επίπλων και έχει την ανάλογη άδεια, μπορεί να μεταφέρει μόνο έπιπλα, αν ανήκει σε αγρότη προορίζεται αποκλειστικά για αγροτικά προϊόντα κ.ο.κ. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

pick up

Ποιος μπορεί να οδηγήσει αγροτικό όχημα;

Μία ακόμη πιο πρόσφατη αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στην νομοθεσία είναι η επέκταση της δυνατότητας οδήγησης φορτηγών ιδιωτικής χρήσης και στα αδέλφια αυτών που έχουν το όχημα υπό την κατοχή τους. Αυτό ισχύει για αυτούς που θεωρούνται επαγγελματίες αγρότες σύμφωνα με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ανεξαρτήτως μεικτού βάρους του οχήματος.

Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη οδηγία επεκτάθηκε και στα αδέλφια το πλαίσιο που ίσχυε ήδη για τους γονείς, τα τέκνα και συζύγους των αγροτών, υπό τον όρο ότι έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις (αντίστοιχο δίπλωμα) για την οδήγηση των οχημάτων των συγκεκριμένων κατηγοριών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

https://www.gocar.gr/

You May Also Like

Παξοί: Η στιγμή που εντυπωσιακή θαλαμηγός χτυπάει σε ύφαλο και αρχίζει να βυθίζεται στο Ιόνιο

Οι Παξοί στο επίκεντρο για το ναυτικό ατύχημα που σημειώθηκε ανοιχτά του νησιού. Η θαλαμηγός χτύπησε…

Σούπερ μάρκετ: «Λαϊκισμός» τα μέτρα κατά τα ακρίβειας

Για λαϊκισμό και παρεμβατισμό κατηγορεί ούτε λίγο ούτε πολύ την κυβέρνηση το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων

Φύτεψαν… φούντες στις ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περίπατου και ο δήμος τις πότιζε

Φύτεψαν… φούντες στις ζαρντινιέρες του Μεγάλου Περίπατου και ο δήμος τις πότιζε

Β. Κικίλιας: Ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό θα ενισχύσουν τη μέση ελληνική οικογένεια

Β. Κικίλιας: Ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό θα ενισχύσουν τη μέση ελληνική…

Πύργος: Τον βρήκαν νεκρό δέκα ημέρες μετά τον θάνατό του

Πύργος: Τον βρήκαν νεκρό δέκα ημέρες μετά τον θάνατό του

Γιατί είναι επιφυλακτική η κυβέρνηση στην επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων

Για το Μέγαρο Μαξίμου, περισσότερο, και με το ΥΠΕΞ να ακολουθεί, το…

Kόρνα τρακτέρ αλά Michael Jackson στο ρυθμό του «Smooth Criminal»

Τρακτέρ να κορνάει αλά Michael Jackson όμως, δεν είχαμε ακούσει μέχρι σήμερα!

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Η 24χρονη σπάει τη σιωπή της μετά τις τοξικολογικές

Η υπόθεση αναμένεται να τραβήξει κι’ άλλο, αφού η πλευρά της 24χρονης…

ΕΣΥ: Ιδιωτικά ιατρεία γιατρών του δημοσίου και είσοδος ιδιωτών στα νοσοκομεία

Πλήρη ανατροπή στο έως τώρα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναμένεται να δουν το επόμενο διάστημα οι ασθενείς

Ποια επαγγέλματα είναι «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή

Ποια επαγγέλματα είναι «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή