Παρά τις μικρές αρχικές αντιρρήσεις, όσες πόλεις έχουν εφαρμόσει την απαγόρευση των αυτοκινήτων σε ορισμένες περιοχές του κέντρου των πόλεων, διαπίστωσαν ότι τα οφέλη ήταν πολλαπλά.

Η μεγάλη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης, η μείωση των ποσοστών πρόωρης θνησιμότητας, η αύξηση του χώρου πρασίνου, τα υψηλότερα επίπεδα ενεργητικής κινητικότητας και η βελτίωση της συνολικής δημόσιας υγείας είναι κάποια από τα θετικά στοιχεία που δείχνουν ότι μπορούν να υπάρξουν πόλεις χωρίς αυτοκίνητα.

Υπέρμαχοι οι κάτοικοι – Καλύτερη ποιότητα ζωής

Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της πόλης έχουν θετική στάση στην εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης κίνησης των αυτοκινήτων στο κέντρο των πόλεων, καθώς οι περισσότεροι θέλουν να δουν την πόλη τους να έχει υψηλά ποσοστά βιώσιμης κινητικότητας, περισσότερους χώρους πρασίνου, ενεργές διαδρομές μεταφοράς των μέσων μαζικής μεταφοράς και επιλογές πολλών εναλλακτικών μορφών μετακίνησης.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πόλεις που υιοθετούν αυτή τη φιλοσοφία προσφέρουν καλύτερα επίπεδα ζωής. Εμπνευσμένες από την επιτυχία των πόλεων που πρωτοστάτησαν στη μείωση της χρήσης αυτοκινήτων, περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να υιοθετήσουν αντίστοιχα προγράμματα.

Το Παρίσι σχεδιάζει να απαγορεύσει τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης έως το 2024, ενώ η Ν. Υόρκη προτείνει να μετατραπεί το 25% του χώρου όπου κινούνται σήμερα τα αυτοκίνητα σε μέρη που θα προσφέρουν μορφές κινητικότητας έως το 2025.

Και ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός πόλεων υιοθετεί πολιτικές χωρίς αυτοκίνητα, δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Οι πόλεις χωρίς αυτοκίνητα λειτουργούν μόνο εάν οι κάτοικοι έχουν εναλλακτικές επιλογές μεταφοράς ή χώρους για ασφαλή μεταφορά των πολιτών.

Σήμερα πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν υιοθετήσει πολιτικές για απαγόρευση της κυκλοφορίας στο κέντρο των πόλεων. Ορισμένες πόλεις πρωτοστατούν και εδραιώνουν τη θέση τους ως πόλεις χωρίς αυτοκίνητο, όπως η Γάνδη στο Βέλγιο, το Άμστερνταμ στην Ολλανδία, το Όσλο στη Νορβηγία, το Lamu στην Κένυα, το Zermatt στην Ελβετία, η Βενετία στην Ιταλία, ενώ και στην Ύδρα δεν υπάρχει κανένα αυτοκίνητο.

Γιατί αδειάζουν οι πόλεις από τα αυτοκίνητα

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στη μετατροπή των πόλεων σε πόλεις χωρίς αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα ευθύνονται για ένα σημαντικό κομμάτι του αποτυπώματος άνθρακα σε κάθε χώρα.

Στην ΕΕ, μόνο οι οδικές μεταφορές ευθύνονται για το 1/5 των συνολικών εκπομπών CO2. Έτσι, καθώς οι χώρες αναζητούν τρόπους για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις για χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, τα αυτοκίνητα αποτελούν προφανή στόχο.

Ειδικά όταν οι μετακινήσεις των αυτοκινήτων στο κέντρο των πόλεων μπορούν να αποφευχθούν.

Από την άλλη, η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, τη στιγμή που το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα που υπερβαίνει το νόμιμο όριο που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Είναι προφανές ότι η δημόσια ασφάλεια θα βελτιωθεί και ο αριθμός των θανάτων θα περιοριστεί σημαντικά.

Ένα πρόβλημα που σχετίζεται με το αυτοκίνητο που συχνά παραβλέπεται είναι ο χώρος που καταλαμβάνουν. Συχνά μιλάμε για άλλα θέματα, όπως η ρύπανση, τα τροχαία ατυχήματα και η συμφόρηση, όμως ο αστικός χώρος που καταλαμβάνουν τα αυτοκίνητα αξίζει να εξεταστεί.

Σήμερα το Όσλο έχει μετατρέψει πάνω από 700 θέσεις στάθμευσης σε ποδηλατόδρομους, πάρκα και παγκάκια. Ομοίως, το Παρίσι σχεδιάζει να αφαιρέσει 70.000 θέσεις στάθμευσης στην πόλη, δίνοντας δυνατότητες άλλων μορφών μετακίνησης.

Πλέον, οι βιώσιμες μεταφορές είναι στενά συνδεδεμένες με τους κλιματικούς στόχους, την ενθάρρυνση του περπατήματος, της ποδηλασίας και άλλων μορφών μετακίνησης, ανεβάζοντας τα επίπεδα υγείας, αλλά και της ποιότητας του περιβάλλοντος.

 

athensvoice.gr

You May Also Like

Τέλος η οδήγηση για τους 70χρονους -Τι αλλάζει στους μεγαλύτερους οδηγούς

Οι οδηγοί άνω των 70 ετών θα πρέπει να παραδώσουν την άδεια οδήγησης αν γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν παθήσεις…

Το λιγουρεύεστε; Σπορ διθέσιο Toyota από 16.000 ευρώ!

Η Toyota και η Suzuki θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να κατασκευάσουν κάτι που θα ξαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη

Με ποιες παραβάσεις αφαιρείται το  δίπλωμα και η  άδεια

Με ποιες παραβάσεις αφαιρείται το  δίπλωμα και η  άδεια

Tesla: Ο Elon Musk θα ρίξει και άλλο τις τιμές για να αυξήσει τις πωλήσεις

Παρά την πτώση του πρώτου τριμήνου, τα περιθώρια κέρδους της Tesla εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Νέος ΚΟΚ: Πρόστιμα φωτιά χωρίς έκπτωση. Αφαίρεση άδειας και διπλώματος για χρήση κινητού

Νέος ΚΟΚ: Πρόστιμα φωτιά χωρίς έκπτωση. Αφαίρεση άδειας και διπλώματος για χρήση…

Στους αιθέρες του Ντουμπάι η πρώτη πτήση διθέσιου αυτοκινήτου

Στους αιθέρες βρέθηκε το ιπτάμενο αυτοκίνητο της XPeng πραγματοποιώντας την πρώτη του…