Η γενιά μας μπορεί ρεαλιστικά να είναι αυτή που θα ανακαλύψει αποδείξεις ζωής πέρα από τη Γη. Με αυτό το προνόμιο έρχονται και οι ευθύνες

Αν και δεν έχουμε βρει ακόμα αποδείξεις εξωγήινης ζωής, η NASA πιστεύει πως πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο. Σε ένα νέο paper από τον επικεφαλής επιστήμονα της διαστημικής υπηρεσίας, James Green, αναφέρεται η ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου αναφοράς των αποδείξεων εξωγήινης ζωής.

Η γενιά μας μπορεί ρεαλιστικά να είναι αυτή που θα ανακαλύψει αποδείξεις ζωής πέρα από τη Γη. Με αυτό το προνόμιο έρχονται και οι ευθύνες. Το εύρος της ερώτησης αν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν και το συμφέρον του κοινού, ανοίγει την πιθανότητα πως τα αποτελέσματα χρειάζονται υποστήριξη πέρα από τον παρατηρητή ή την πρόθεσή του. Καθώς οι στόχοι εντοπισμού ζωής γίνονται κυρίαρχοι στις επιστήμες του διαστήματος, είναι απαραίτητο να ανοίξουμε ένα διάλογο με την κοινωνία για το πώς να μεταφέρουμε την πληροφορία ενός θέματος περίπλοκου, το οποίο έχει μεγάλες πιθανότητες να προβληθεί με υπερβολή.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής μπορεί να μην είναι μία απλή και ξεκάθαρη υπόθεση – ένα ναι ή όχι – και πως θα προέλθει από μία διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία επιστημονικής έρευνας την οποία πρέπει να καταλάβει ο απλός κόσμος.

Η ιστορία περιλαμβάνει πολλούς ισχυρισμούς εύρεσης ζωής οι οποίοι αργότερα αποδείχτηκαν αναληθής ή ψευδείς υπό το πρίσμα δυαδικών όρων, ναι ή όχι. Αντιθέτως πρέπει να χαρακτηρίσουμε την αναζήτηση ζωής ως μία διαρκώς εξελισσόμενη προσπάθεια, να μεταφέρουμε την αξία των παρατηρήσεων οι οποίες μπορεί να υπονοούν την ύπαρξη αλλά δεν την ορίζουν και να δώσουμε έμφαση πως τα ψευδή στοιχεία και τα αδιέξοδα είναι αναμενόμενο μέρος αυτής της υγιούς επιστημονικής διαδικασίας.

Για αυτό το σκοπό η NASA θέλει να χρησιμοποιήσουμε μία νέα κλίμακα CoLD (Confidence of Life Detection) η οποία θα ορίζει τη βεβαιότητα της εύρεσης ζωής. Στα κατώτερα κλιμάκια θα είναι η αρχική αναγνώριση και πιθανές βιοϋπογραφές, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια θα υπάρχουν πιο εξειδικευμένες μετρήσεις. Έτσι, μία πιθανή εξωγήινη ζωή θα περνάει από αναλυτική επιστημονική έρευνα μέχρι την τελική επιβεβαίωσή της, βοηθώντας την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να αξιολογήσει τις επιστημονικές έρευνες.

Το να ορίσουμε τις καλύτερες πρακτικές για να επικοινωνήσουμε την ανίχνευση ζωής θα μας βοηθήσει να ορίσουμε λογικές προσδοκίες στα πρώτα στάδια μίας εξαιρετικά απαιτητικής προσπάθειας, θα δώσει αξία στα ξεχωριστά βήματα προς το στόχο και θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στο κοινό κάνοντας ξεκάθαρη τη διαδικασία. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου, το σημαντικό είναι να συμβεί. Έτσι, θα γίνουμε πιο αποδοτικοί στην επικοινωνία των αποτελεσμάτων της δουλειάς μας και του θαύματος που αυτή σχετίζεται.

Πηγή: Unboxholics

 

 

You May Also Like

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα στην θάλασσα

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα στην θάλασσα

Με 3.000 φυτά αντί για θεατές η πρεμιέρα της ‘Oπερας της Βαρκελώνης μετά το lockdown

Με 3.000 φυτά αντί για θεατές η πρεμιέρα της ‘Oπερας της Βαρκελώνης…

Ακούγιου: Σε απόσταση αναπνοής το πυρηνικό εργοστάσιο των 20 δισ.

Στις 27 Απριλίου, τίθεται επισήμως σε «καθεστώς πυρηνικής εγκατάστασης»

«Πέρασα από την κόλαση»: H 85χρονη όμηρος που αφέθηκε ελεύθερη περιγράφει όσα έζησε στα χέρια της Χαμάς

Τη μετέφεραν σε σήραγγες που μοιάζουν με «ιστό αράχνης»

Τζόγος, αλκοόλ και πάθη: 10 διάσημοι Έλληνες που έζησαν τον εφιάλτη της εξάρτησης και τελικά βγήκαν νικητές

Table of Contents Hide Τζόγος, αλκοόλ και πάθη: 10 διάσημοι Έλληνες που…

Κορωνοϊός – Γερμανία: Εκρηκτική αύξηση στα κρούσματα – 3.000 μέσα σε ένα 24ωρο

Κορωνοϊός – Γερμανία: Εκρηκτική αύξηση στα κρούσματα – 3.000 μέσα σε ένα…

Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια θετικοί στον κορονοϊό

Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια θετικοί στον κορονοϊό

Τι γίνονται τα εκατομμύρια απούλητα προϊόντα στο ίντερνετ

Eκατομμύρια προϊόντα παραμένουν κάθε χρόνο στα αζήτητα του ίντερνετ. Τι γίνονται και πού…

Σκηνές χάους στη Βρετανία – Βγήκαν μέχρι και τα… μαχαίρια για λίγες σταγόνες βενζίνης!

Σκηνές χάους στη Βρετανία – Βγήκαν μέχρι και τα… μαχαίρια για λίγες…

Αλβανός Ιστορικός: Ακόμη και οι Θεοί του Ολύμπου ήταν Αλβανοί…

Table of Contents Hide Αλβανός Ιστορικός: Ακόμη και οι Θεοί του Ολύμπου…