Neural tension/ Νευρική ένταση:  Αιτία πολλών μυοσκελετικών πόνων/ Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 

 

Ένας σημαντικός αριθμός τραυματισμών και μυϊκών πόνων οι οποίοι αποτυγχάνουν να επιλυθούν με διάφορες θεραπείες, συνήθως οφείλονται σε νευρική ένταση.

Τι είναι η νευρική ένταση;

 

Neurodynamics «νευροδυναμική» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να εξηγήσει την ικανότητα των νεύρων να «ολισθαίνουν» αποτελεσματικά μέσα από τα διάφορα κανάλια του ανθρώπινου σώματος. Για αυτό το λόγω ο τρόπος με τον οποίο κινούνται οι οστικές και μυϊκές δομές του ανθρώπινου σώματος (μοτίβα κίνησης), είναι σημαντικός διότι επηρεάζει τον τρόπο ολίσθησης των νεύρων. Όταν η ολίσθηση των νεύρων εμποδίζεται εξαιτίας διάφορων μυϊκών ανισορροπιών ή κακής στάση & κίνησης, τότε το νευρικό σύστημα πιέζεται προκαλώντας πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος, και αυτό ονομάζεται νευρική ένταση.

 

Σε μια μελέτη του 2008, οι επιστήμονες περιέγραψαν τη σημασία της κινητοποίησης ενός νεύρου σε ένα άτομο, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι η εκτέλεση ακόμα και παθητικών κινήσεων αυξάνει τη ροή υγρών γύρω από τα νεύρα κάτι το οποίο υποδεικνύει ότι οι τεχνικές κινητοποίησης μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο εντός των θηκών που περιβάλλουν το νεύρο. Με λίγα λόγια, η μειωμένη ποσότητα υγρού εντός της θήκης των νεύρων, μπορεί να είναι ένας παράγοντας ο οποίος μειώνει την ικανότητα ολίσθησης του.

 

Η νευρική ένταση μπορεί να είναι η αιτία πόνου αλλά και δυσκολίας εκτέλεσης πολλών λειτουργικών κινήσεων και μπορεί να προκύψει λόγω βιομηχανικών προβλημάτων (π.χ. μυϊκές ανισορροπίες, μυϊκές αδυναμίες) ή φυσιολογικών παραγόντων (π.χ. χρόνιες παθήσεις).

 

 

Αιτίες νευρικής έντασης

 

Το νευρικό σύστημα ακολουθεί μια καθορισμένη οδό στο ανθρώπινο σώμα, ώστε να διεγείρει διαφορετικούς ιστούς.  Σε κάθε τμηματικό επίπεδο της σπονδυλικής στήλης υπάρχει το αντίστοιχο νεύρο το οποίο διεγείρει μια διαφορετική περιοχή του σώματος, είτε πρόκειται για ένα άκρο είτε για μια περιοχή του κορμού. Όταν όμως υπάρχει πρόσκρουση (πίεση) στο νεύρο π.χ λόγω εκφυλισμού των αρθρώσεων, αλλά και άλλων αιτιών,

 

τότε προκαλείται αναφερόμενος πόνος σε διαφορετικούς μύες και περιοχές του ανθρώπινου σώματος, ανάλογα με το πιο νεύρο πιέζεται και σε πιο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Ένα παράδειγμα προσβολής των μυών γύρω από ένα νεύρο το οποίο συμβάλει στη νευρική ένταση, είναι το σύνδρομο του απιοειδούς το οποίο επηρεάζει το ισχιακό νεύρο. Ο απιοειδής είναι ένας μικρός σε μέγεθος μυς και ευθύνεται για την περιστροφή του ισχίου, ο οποίος όμως εξαιτίας κάποιας μυϊκής ασυμμετρίας ή τραυματισμού, μπορεί να πιέσει το ισχιακό νεύρο και προκαλέσει έντονους πόνους.

 

Υπάρχουν διάφορες δοκιμές μέσω των οποίων μπορούμε να εντοπίσουμε αν ένας χρόνιος πόνος οφείλεται σε νευρική ένταση.

Στο Functional Movement, εφαρμόζουμε θεραπείες μέσω άσκησης αφού πρώτα εντοπίσουμε την αιτία που προκαλεί τον αναφερόμενο πόνο. Στην περίπτωση της νευρικής έντασης, αφού εντοπίσουμε ότι η νευρική ένταση είναι η αιτία του πόνου που ταλαιπωρεί τον ασκούμενο μας, τότε μέσω των κατάλληλων μεθόδων & ασκήσεων εφαρμόζουμε διάφορες τεχνικές κινητοποιήσεις νεύρων που ενσωματώνουν περισσότερη «λειτουργικότητα» και βοηθούν στην πλήρη επίλυση των συμπτωμάτων μέσω της άσκησης. Κάτι το οποίο συνεπάγεται την εξέλιξη της άσκησης.

 

Με το συγκεκριμένο τρόπο και μέθοδο προσεγγίζουμε και θεραπεύουμε χρόνιους πόνους και διαχειριζόμαστε χρόνιες παθήσεις, κάνοντας τους ασκούμενούς μας λειτουργικούς και δραστήριους. 

 

*Σύντομο βιογραφικό: O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Φυσικοθεραπεία και στην Κινησιοθεραπεία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης&  της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος, σπουδαστής του τμήματος Οστεοπαθητικής του London College of Osteopathy & Health Science, δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/#top

 

You May Also Like

Κάπνισμα: Οι τροφές που βοηθούν να κόψετε το τσιγάρο

Κάπνισμα: Οι τροφές που βοηθούν να κόψετε το τσιγάρο

Έξυπνα tips για να εξοικονομήσετε χρήματα στο σουπερμάρκετ

Έξυπνα tips για να εξοικονομήσετε χρήματα στο σουπερμάρκετ

Κάθομαι όλη μέρα και πονάω. Γιατί; /Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

  Κάθομαι όλη μέρα και πονάω. Γιατί; /Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc…

Πώς να διώξετε τη μυρωδιά του ψαριού από την κουζίνα

Πώς να διώξετε τη μυρωδιά του ψαριού από την κουζίνα

ΗΠΑ – Μελέτη: Πειραματική θεραπεία εξαφάνισε τον καρκίνο σε 12 ασθενείς

Η δοκιμή χαρακτηρίστηκε ιστορική σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του καρκίνου

Εύρος κίνησης άρθρωσης: τι είναι και ποιά η σημασία του; Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Εύρος κίνησης άρθρωσης: τι είναι και ποιά η σημασία του; Γράφει ο…

Βουλωμένη μύτη κάθε πρωί: 8 αιτίες που δεν είχατε φανταστεί

Βουλωμένη μύτη κάθε πρωί: 8 αιτίες που δεν είχατε φανταστεί

SUMMER BENEFIT OFFER: Καλοκαιρινή προσφορά από το γυμναστήριο Benefit

SUMMER BENEFIT OFFER: Καλοκαιρινή προσφορά από το γυμναστήριο Benefit