O πραγματικός ιός διαδίδεται μέσω των social media και είναι ο πανικός

H επέκταση του κορωναϊού στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία έχει δημιουργήσει ένα κύμα πανικού αρχικά στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Οι ειδήσεις που κυριαρχούν αναπαράγουν τις εικόνες πανικού που δημιουργεί ο πανικός που δημιουργείται μέσω των social media. Γιατί η είδηση πλέον διακινείται μέσω των social media. Και όσο πιο κακή η είδηση τόσο πιο γρήγορα διαδίδεται. Όπως ένας ιός. Γίνεται viral.

Ο κορωναϊός δημιουργεί πράγματι σημαντικούς κινδύνους. Είναι ένας ιός για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο. Όμως δεν είναι και πανούκλα. Η πανούκλα είχε ποσοστό θνησιμότητας 90%, ο κορωναϊός έχει μόλις 2,3%.

Βεβαίως, το 2,3% είναι πολύ υψηλό αν λάβουμε υπόψη ότι η εποχική γρίπη έχει ποσοστό θνησιμότητας μόλις 0,05%. Όμως το χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν αντιβιοτικά και εμβόλια που περιορίζουν τις συνέπειές της.

Ακόμα όμως κι έτσι, το ποσοστό μπορεί να είναι χαμηλότερο. Όπως σημειώνεται σε σχετική έρευνα που έγινε στην Κίνα στο κέντρο όπου ξεκίνησε η επιδημία στην περιοχή Hubei το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 2,9% ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές στην Κίνα το ποσοστό μετά βίας ξεπέρασε το 0,4%. Το 2,3% που γνωρίζουμε βασίζεται στη σύμπτηξη των στοιχείων περιοχών όπου ο ιός είχε πολύ διαφορετικές επιπτώσεις.

Επίσης, ο ιός επηρεάζει εντονότερα τους ηλικιωμένους. Για όσους είναι άνω των 80 το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 14,8%, από 70 – 79 έπεφτε στο 8%, 1,3% για αυτούς μεταξύ 50 και 59 ετών, 0,4% για τις ηλικίας από 40 έως 49 και μόλις 0,2% για τις ηλικίες από 10 έως 39 ετών.

Το 0,2% αντιστοιχεί σε 1 θάνατο ανά 500 άτομα.

Χρειάζεται λοιπόν επαγρύπνηση αλλά όχι πανικός. Γιατί μέχρι αυτή τη στιγμή οι πιο σημαντικές επιπτώσεις δεν έχουν έρθει από τον ιό αλλά από τον πανικό.

Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή και όχι πανικός.

Ας τα έχουμε αυτά υπόψη μας. Γιατί η πιο πραγματική και οδυνηρή συνέπεια που μπορεί να έχει όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να μην έρθει από τον ιό αλλά από τον πανικό που διαδίδεται, επηρεάζει τον τρόπο που σκέπτονται και πράττουν οι ανθρώποι, και διαμορφώνει ένα νοσηρό περιβάλλον για τις ζωές μας και την οικονομία.

Ο πραγματικός ιός διαδίδεται μέσω των social media και είναι ο πανικός. Αυτόν πρέπει πρώτα να θέσουμε υπό έλεγχο για να αντιμετωπίσουμε και τον κορωναϊό.

prologos.gr

You May Also Like

Οδηγός χαστουκίζει αυτιστικό παιδί επειδή ακούμπησε το ακριβό αμάξι του

Σοκαριστικό βίντεο από κινητό τηλέφωνο κατέγραψε τη στιγμή που ένας ιδιοκτήτης Mercedes χαστούκισε ένα αυτιστικό αγόρι

Ζάκυνθος: Σάλος για τον «διαγωνισμό» στοματικού σεξ σε γνωστό κλαμπ

Οργισμένος ο δήμαρχος, τι απαντούν οι ιδιοκτήτες

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών – φοιτητών: Τι έρχεται από Σεπτέμβριο

Εμβολιασμοί εκπαιδευτικών – φοιτητών: Τι έρχεται από Σεπτέμβριο

Τρίκαλα: Τι οδήγησε τον 46χρονο στην άγρια δολοφονία του πατέρα του

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στα Τρίκαλα από το πρωτοφανές έγκλημα

Σοκαριστικό συμβάν στη Νότια Κορέα: Μαχαίρωσαν στον λαιμό τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ενώ έκανε δηλώσεις

Ο ηγέτης της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης Λι Τζε-μιουνγκ μαχαιρώθηκε στον λαιμό σήμερα καθώς μιλούσε σε…

Αθέμιτος ανταγωνιστής για τις ελληνικές επιχειρήσεις το παραεμπόριο

Το παραεμπόριο αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής των ελληνικών επιχειρήσεων και μάλιστα αθέμιτος…

Εκλογές: Το σενάριο του Ιανουαρίου που… καίγεται και ο Απρίλιος που κρατάει τα σκήπτρα

Εκλογές: Το σενάριο του Ιανουαρίου που… καίγεται και ο Απρίλιος που κρατάει…

Επικεφαλής της WWF αποδομεί όσα ακούγονται για τις φωτιές στην Εύβοια και τις ανεμογεννήτριες

Επικεφαλής της WWF αποδομεί όσα ακούγονται για τις φωτιές στην Εύβοια και…

Τι συμβαίνει; Διασώστες αμφισβητούν την ιστορία του 22χρονου σκιέρ στο Σέλι

«Δεν βγάζουν νόημα όσα είπε»