Μια πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ προχώρησε σε μια ανησυχητική αποκάλυψη: μέχρι το 2070, τα δάση των ΗΠΑ μπορεί να αλλάξουν ρόλο και αντί να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, να εκπέμπουν. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στην αυξανόμενη περιβαλλοντική καταστροφή από φυσικές καταστροφές μέχρι τη γήρανση των δασών, η οποία μειώνει τις ικανότητές τους να απορροφούν άνθρακα.

Επί του παρόντος, τα δάση των ΗΠΑ απορρφούν το 11% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας, που αντιστοιχούν σε 150 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Αυτό ισοδυναμεί με τις εκπομπές 40 σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ενέργειας με άνθρακα. Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι αυτή η απορρόφηση άνθρακα θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται από το 2025. Πλέον, τα δάση θα μπορούσαν να αρχίσουν να εκπέμπουν έως και 100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους άνθρακα ετησίως, καθώς τα δέντρα που αποσυντίθενται απελευθερώνουν περισσότερο άνθρακα από ό,τι απορροφάται από το δάσος.

Αυτή η ζοφερή πρόβλεψη δείχνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών. Όπως το θέτει η Lynn Riley από το Αμερικανικό Ίδρυμα Δασών, «αν χάσουμε τα δάση ως εργαλείο απορρόφησης του άνθρακα, οι ΗΠΑ θα συμβάλουν πολύ περισσότερο στις εκπομπές».

Η μείωση της απορρόφησης άνθρακα οφείλεται εν μέρει στις φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές, οι τυφώνες και οι ανεμοστρόβιλοι, οι οποίες γίνονται όλο και πιο συχνές και ισχυρές με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Αυτές οι καταστροφές καταστρέφουν τις δασικές εκτάσεις, διαταράσσουν τα οικοσυστήματα και μειώνουν την ικανότητά τους να απορροφούν άνθρακα. Επιπλέον, η ανθρώπινη ανάπτυξη σε δασικές περιοχές και η γήρανση των δασών των ΗΠΑ επηρεάζουν επίσης την ικανότητα απορρόφησης άνθρακα.

Η Riley προτείνει την υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής προσέγγισης όσον αφορά τη διαχείριση των δασών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη “δημιουργία” νεότερων δέντρων, που απορροφούν περισσότερο άνθρακα, με την επιλεκτική κοπή ενός μικρού μέρους των γερασμένων δέντρων. Η ίδια παρομοιάζει τη διαχείριση των δασών με τη συνταγογράφηση σωστών φαρμάκων για έναν ασθενή, τονίζοντας την ανάγκη λεπτομερούς μελέτης πριν από την αφαίρεση των ηλικιωμένων δέντρων.

Με έναν συνδυασμό προσπαθειών μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και έξυπνης διαχείρισης των δασών, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα διατηρήσουμε τον ζωτικό ρόλο των δασών μας ως απορροφητές άνθρακα, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε την κλιμακούμενη κλιματική κρίση.

Πηγή: One Green Planet

You May Also Like

Πέθανε σε ηλικία 68 ετών ο Patrick-Louis Vuitton. Ο μεγάλος μετρ της μόδας ξεκίνησε ως ξυλουργός

Πέθανε σε ηλικία 68 ετών ο Patrick-Louis Vuitton. Ο μεγάλος μετρ της…

Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρά ψαρόνια σε χωριό της Ουαλίας

Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρά ψαρόνια σε χωριό της Ουαλίας

Χριστίνα Φλαμπούρη: Η μοναδική Ελληνίδα που κατέκτησε τις 7 ψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου

Η μοναδική Ελληνίδα που κατέκτησε τις 7 ψηλότερες βουνοκορφές του κόσμου

Δρακόλιμνη Τύμφης: Μικροπλαστικά στα 2.050 μέτρα

Τα μικροπλαστικά έφθασαν ακόμη και στη Δρακόλιμνη

Δηλητηρίασαν με βαρέα μέταλλα τον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας στη φυλακή

Ο πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 έως το 2013, Μιχαήλ Σαακασβίλι…

Alec Baldwin: Τραγωδία σε γυρίσματα ταινίας – Πυροβόλησε θανάσιμα γυναίκα

Τη ζωή της έχασε η 42χρονη διευθύντρια φωτογραφίας Χαλίνα Χάτσινς ενώ τραυματίας είναι ο 48χρονος…

Ερντογάν: Η Αρμενία να αποχωρήσει άμεσα από τα αζέρικα εδάφη – τι είπε για Αν. Μεσόγειο (upd)

Ερντογάν: Η Αρμενία να αποχωρήσει άμεσα από τα αζέρικα εδάφη – τι…

Πώς το «gaslighting» έγινε η λέξη της χρονιάς

Το λεξικό Merriam-Webster επέλεξε ως λέξη του 2022 έναν όρο που παρά…

Το ρεμπέτικο στο πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

Το ρεμπέτικο στο πρόγραμμα σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

Κτηνωδία στην Τουρκία! Κρέμασε το παιδί του από το παράθυρο του αυτοκινήτου (video)

Ο πα-ΤΕΡΑΣ συνελήφθη – Ισχυρίστηκε ότι το 3χρονο παιδί του ήταν άτακτο…