Κάθε πρόταση που έχει τη λέξη «καλύτερος-η-ο» είναι σχεδόν εξ ορισμού υποκειμενικού περιεχομένου. Οι παραλίες του Ιονίου βέβαια είναι στην πλειοψηφία τους πανέμορφες οπότε αυτό διευκολύνει κάπως την κατάρτιση της παρακάτω λίστας.

Τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, τα λευκά κατακόρυφα βράχια, το πράσινο που μερικές φορές σχεδόν ακουμπά τη θάλασσα, οι σπηλιές που βρίσκονται στις απόκρημνες ακτές των νησιών, τα καταπράσινα σκιερά μονοπάτια που θα πρέπει να περπατήσετε για να προσεγγίσετε κάποιες από αυτές, όλα δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο και όλα συμβάλλουν στο να έχετε μία μαγευτική δροσερή εμπειρία.

Κέρκυρα

Στα νότια του νησιού, περίπου 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, βρίσκεται η Ισσός, μία απίθανη αμμουδερή παραλία που πίσω της απλώνεται ένα πανέμορφο κεδρόδασος. Τα νερά είναι διάφανα και την προτιμούν πολλοί λάτρεις του surf και του kite. Ένα τμήμα της είναι οργανωμένο ενώ υπάρχει και αρκετός χώρος για να απλώσετε τη δική σας πετσέτα. Πίσω από την παραλία, βρίσκεται και η λιμνοθάλασσα των Κορισσίων, προστατευμένη περιοχή Natura που αξίζει να περπατήσετε μέχρι εκεί. Επίσης, βρίσκεται πολύ κοντά με τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου που έχει πολλές επιλογές για φαγητό, καφέ και ποτό για μετά τις βουτιές. Αν μείνετε μέχρι αργά θα απολαύσετε και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Γλυφάδα, Κέρκυρα/Photo: Shutterstock

Το Καστέλι, από την άλλη, είναι μία μικρή απομονωμένη παραλία με συγκλονιστικά καταγάλανα νερά και λευκά βότσαλα, κάτω από το Αγγελόκαστρο στα δυτικά της Κέρκυρας πολύ κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα. Πίσω της υψώνονται επιβλητικοί λευκοί βράχοι. Δεν υπάρχει κάποιος δρόμος για να φθάσετε εδώ. Μπορείτε να την απολαύσετε μόνο με σκάφος. Υπέροχη παραλία και η Γλυφάδα, με τη χρυσή άμμο και τα τέλεια νερά. Πίσω απλώνεται ο οικισμός αλλά και αρκετό πράσινο που την κάνει ακόμα πιο όμορφη. Beach bar, ξαπλώστρες και ταβερνάκια θα τα βρείτε όλα εκεί. Η Παλαιοκαστρίτσα, με το μοναδικό της περιβάλλον, το μπόλικο πράσινο και τα ψηλά βράχια, κρύβει επίσης όμορφες παραλίες όπως η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Σπυρίδωνας, τα Πλατάκια και το Αμπελάκι. Είναι οργανωμένες και δίνουν τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ.

Κεφαλονιά

Ο Μύρτος, θεωρείται η καλύτερη παραλία του νησιού και μία από τις καλύτερες στην Ελλάδα. Προσωπικά δεν την έχω πετύχει σε καθόλου καλή φάση, ωστόσο δεν μπορώ να μην τη βάλω. Βλέποντάς τη από ψηλά αδημονείς να βουτήξεις στα καταγάλανα νερά της. Είναι οργανωμένη, ωστόσο έχει αρκετό χώρο και για όσους επιθυμούν να φέρουν τον δικό τους εξοπλισμό. Ο Πλατύς και Μακρύς Γιαλός που βρίσκονται στο Αργοστόλι έχουν απίθανη χρυσαφένια άμμο και υπέροχη θάλασσα. Είναι πλήρως εξοπλισμένες και μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ. Το μπόλικο πράσινο στο φόντο χαρίζει έξτρα πόντους.

Το Ξι, στην απέναντι πλευρά είναι μοναδικό, καθώς η σκούρα κεραμιδί άμμος κάνει μία υπέροχη αντίθεση με τα γαλάζια νερά. Δεν λείπουν τα σμιλεμένα από το κύμα λευκά βράχια και φυσικά οι απαραίτητες ομπρελίτσες. Η Φτέρη πάλι είναι από αυτές τις παραλίες που είναι σαν καρτ ποστάλ. Φανταστικά μπλε νερά και λευκά βότσαλα που αστράφτουν στο ήλιο. Πίσω τα ψηλά κατακόρυφα λευκά βράχια της δίνουν μία άγρια ομορφιά που γλυκαίνει κάπως από το πράσινο στους γύρω λόφους. Ο εύκολος τρόπος για να φθάσετε είναι με σκάφος ενώ ο δύσκολος είναι να πάρετε το μονοπάτι. Σημειώστε πως δεν είναι οργανωμένη.

Ιθάκη

Ο Σκίνος είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες του Ιονίου. Μιλάμε για φανταστικά γαλαζοπράσινα νερά και ένα υπέροχο πευκοδάσος στο φόντο. Έχει εύκολη πρόσβαση και είναι σχετικά ήσυχη. Από εκεί ξεκινά και μονοπάτι για την άλλη όμορφη παραλία του νησιού, το Γιδάκι. Βοτσαλωτή, με καταγάλανα νερά και μία απότομη πράσινη πλαγιά στο φόντο. Αν δεν θέλετε να περπατήσετε μπορείτε να την επισκεφθείτε με καραβάκι από το Βαθύ. Συγκλονιστική παραλία και οι Αφάλες. Συνδυάζει μαγευτικά γαλανά νερά, βότσαλο, απότομες λευκές πλαγιές και πράσινο. Δεν είναι οργανωμένη για αυτό φροντίστε για τα δέοντα.

Πόρτο Κατσίκι/Photo: Περικλής Μεράκος
Εγκρεμνοί, Λευκάδα/Photo: Περικλής Μεράκος

Λευκάδα

Έχει δύο από τις πιο όμορφες παραλίες όχι μόνο του Ιονίου αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Μιλάμε για το Πόρτο Κατσίκι και τους Εγκρεμνούς. Καταγάλανα νερά, επιβλητικά πανύψηλα βράχια και λευκά βότσαλα. Αν και μπορείτε να τις προσεγγίσετε οδικώς, τα σκαλιά, που στους Εγκρεμνούς είναι περίπου 300, δυσκολεύουν λίγο την κατάσταση, ιδίως στο ανέβασμα. Υπάρχει βέβαια πάντα και η λύση να πάτε με καραβάκι. Πάνω από τις παραλίες υπάρχουν καντίνες για να προμηθευτείτε τα δέοντα ενώ συνήθως νοικιάζουν και ομπρέλες για μην κουβαλάτε τις δικές σας.

Ναυάγιο, Ζάκυνθος/Photo: Shutterstock
Πόρτο Λιμνιώνας, Ζάκυνθος/Photo: Shutterstock

Ζάκυνθος

Το Ναυάγιο είναι από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες όχι μόνο του νησιού αλλά της χώρας που έχει γίνει γνωστή στον κόσμο όλο. Αν δεν πας στο Ναυάγιο ουσιαστικά δεν έχεις πάει στη Ζάκυνθο. Αν και φέτος η πρόσβαση στην ξηρά, λόγω κατολισθήσεων, δεν είναι επιτρεπτή μπορείτε να τη προσεγγίσετε με καραβάκι -σε συγκεκριμένη απόσταση από την ακτή- και να κάνετε βουτιά στα υπέροχα νερά της. Ο Γέρακας στα νοτιοδυτικά του νησιού είναι υπέροχος. Όμορφη αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά που φιλοξενεί τα αυγά της χελώνας Caretta-Caretta. Θα δείτε πως εδώ υπάρχουν οριοθετημένα μικρά τμήματα πάνω στην παραλία όπου βρίσκονται τα αυγά των χελωνών γι’ αυτό θα χρειαστεί να είστε προσεκτικοί στο που πατάτε. Τμήμα της είναι οργανωμένο. Εντυπωσιακά και τα κατάλευκα βράχια με τη χαμηλή βλάστηση που μοιάζουν με αμμόλοφοι. Ωστόσο, η παραλία κλείνει γύρω στις 19:00 και αυτό γιατί σταδιακά τα μικρά χελωνάκια βγαίνουν από τα αυγά τους και βρίσκουν το δρόμο τους στη θάλασσα.

Εξαιρετική παραλία και τα Ξύγκια στα βορειοανατολικά του νησιού. Μία τοσοδούλα παραλία με εντυπωσιακά λεία κατακόρυφα βράχια στη μια της πλευρά και νερά που περιέχουν θειάφι ιδανικά για όσους υποφέρουν από ρευματοπάθειες και αρθρίτιδες. Η Πόρτο Λιμνιώνας, τώρα δεν είναι ακριβώς παραλία, αλλά είναι ένα βραχώδες μέρος με μπόλικο πράσινο και απίθανα νερά για ατελείωτες βουτιές. Θα αράξετε στα βράχια και πάνω στις τσιμεντένιες πλάκες από τις αποθήκες όπου έβαζαν οι ψαράδες παλιά τις βάρκες τους και θα απολαύσετε ήλιο και θάλασσα. Υπάρχουν και σπηλιές για να εξερευνήσετε οπότε πάρτε και μία μάσκα μαζί.

Η παραλία του Ερημίτη/Photo: Shutterstock
Βουτούμι/Photo: Shutterstock

Παξοί

Από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού είναι ο Ερημίτης, στα δυτικά. Είναι σχετικά καινούρια καθώς δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 από σεισμό. Το εκτυφλωτικό λευκό βότσαλο, τα μοναδικά μπλε νερά και τα απότομα βράχια στο πίσω μέρος την κάνουν μοναδική. Ωστόσο, μία δυσκολία στην πρόσβαση την έχει εάν πάτε οδικώς. Το ανέβα – κατέβα με τα πόδια εάν δεν είστε fit δεν είναι ό,τι καλύτερο, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να την επισκεφθείτε με σκάφος. Στις πιο ωραίες συγκαταλέγονται το Καμίνι με τα τιρκουάζ νερά, η Κακή Λαγκάδα με το υπέροχο πράσινο και η μικρή Κήπος με τις ελιές, τα κυπαρίσσια, τα πεύκα και τα σκίνα που δημιουργούν ένα πανέμορφο τοπίο. Στη λίστα φυσικά βρίσκεται και το Βουτούμι στους Αντίπαξους. Λευκά βράχια που στην κορυφή τους είναι κατάφυτα, απίθανα γαλαζοδιάφανα νερά και βότσαλο.

Οθωνοί

Η Άσπρη Άμμος στους Οθωνούς είναι από τις πιο όμορφες του Ιονίου. Το λευκό βότσαλο, τα ψηλά απότομα βράχια και τα μπλε νερά συνθέτουν μία συγκλονιστική εικόνα. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος και θα πρέπει να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα.

You May Also Like

Συνεχίζονται από αύριο οι αιτήσεις τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών

Ανοίγει ξανά αύριο η πλατφόρμα, Σάββατο 22 Ιουλίου και ώρα 10:00

Αδιανόητο: Εντοπίστηκε οστό επιβάτη σε οικόπεδο που μεταφέρθηκαν «μπάζα» από τα Τέμπη

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκε οστό θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη σε ιδιωτικό οικόπεδο

Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής – Γιορτή σήμερα 28 Φεβρουαρίου – Εορτολόγιο

Όσιος Βασίλειος ο Ομολογητής – Γιορτή σήμερα 28 Φεβρουαρίου – Εορτολόγιο

Σύλληψη πέντε ατόμων για εμπρησμούς από αμέλεια σε Λακωνία και Ηλεία

Σύλληψη πέντε ατόμων για εμπρησμούς από αμέλεια σε Λακωνία και Ηλεία

Πρόεδρος Πομάκων απαντά στον Ερντογάν: Φανφαρόνος σαν τον Μουσολίνι – Ελληνικά εδώ και 3.000 χρόνια τα νησιά του Αιγαίου

Πρόεδρος Πομάκων απαντά στον Ερντογάν: Φανφαρόνος σαν τον Μουσολίνι – Ελληνικά εδώ…

Ρωσία: Ποινική έρευνα για τη βεβήλωση του μνημείου Σοβιετικών στρατιωτών στην Αθήνα

H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τις ελληνικές αρχές…

Αμετανόητοι οι δράστες της επίθεση κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ – «Το κάναμε για εκφοβισμό»

Αμετανόητοι οι δράστες της επίθεση κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ – «Το…