Η ακρίβεια τραβάει την ανηφόρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθεί απαθής τις αυξήσεις των τιμών και επιχειρεί από την προηγούμενη κυβερνητική της θητεία μέχρι σήμερα να χρεώσει την εκρηκτική αύξηση των τιμών στα τρόφιμα σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η πανδημία, η ρωσοουκρανική διένεξη και η ενεργειακή κρίση.

Οι εξωτερικοί αυτοί παράγοντες, αν δεχθούμε το κυβερνητικό αφήγημα, λειτουργούν επιλεκτικά ενάντια μόνο στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς μια  απλή παρατήρηση στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τελευταίο χρόνο, καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ακρίβεια στην ΕΕ. Την ίδια ώρα μάλιστα, σύμφωνα με την  EUROSTAT, στην χώρα μας παρατηρείται το μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στην τιμή που πουλάει ο παραγωγός στο χωράφι και στην τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής στο ράφι, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

 

Τα τελευταία χρόνια, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας, οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, η αύξηση τιμών στα λιπάσματα και τα αγροεφόδια, η αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων στα δάνεια που πληρώνουν οι αγρότες, η αύξηση για ενοικίαση ή leasing μηχανημάτων και οχημάτων που χρησιμοποιεί ο αγρότης για το χωράφι ή την κτηνοτροφική μονάδα του, οι ζημιές σε καλλιέργειες, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και η υπολειτουργία και ουσιαστική διάλυση του Οργανισμού Πληρωμών των Ενωσιακών Επιδοτήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον στον πρωτογενή τομέα.

 

Και ενώ ο παραγωγός καλείται να συνεχίσει την δραστηριότητά του με το τεράστιο κόστος παραγωγής, γίνεται  ξεκάθαρο πως το πρόβλημα της ακρίβειας προκύπτει από  τις στρεβλώσεις  της εγχώριας αγοράς, που αφορούν την ολιγοπωλιακή θέση των επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αυξάνουν τις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής  ενώ ανάλογη αύξηση δεν συμβαίνει στις τιμές  που εισπράττει ο παραγωγός.

 

Σε αυτό το περιβάλλον παραμένουν όλοι απροστάτευτοι. Η έλλειψη παρεμβάσεων από την πολιτεία, η ανεπαρκής αντιμετώπιση της αύξησης της ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα και αγροεφόδια και η απουσία ελέγχων στην αγορά, αφήνουν ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια με αποκλειστική υπεύθυνη την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χωρίς ελέγχους στην αγορά η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει την αισχροκέρδεια των καρτέλ εις βάρος του Έλληνα παραγωγού και καταναλωτή.

 

ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ

Μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Υπεύθυνη Αγροτικού Τομέα

 

 

You May Also Like

Μαρτυρικά χωριά η Νίκη και το Μελάνθιο του Δήμου Άργους Ορεστικού

Μαρτυρικά χωριά η Νίκη και το Μελάνθιο του Δήμου Άργους Ορεστικού

Δήμος Νεστορίου: Υπογράφτηκε η σύμβαση για την Αποκατάσταση από ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές

Δήμος Νεστορίου: Υπογράφτηκε η σύμβαση για την Αποκατάσταση από ζημιές που προκλήθηκαν…

Ξεκίνησε η διανομή οικολογικής τσάντας από το Δήμο Καστοριάς

Ξεκίνησε η διανομή οικολογικής τσάντας από το Δήμο Καστοριάς

Τηλεφωνική επικοινωνία του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με την  ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Τηλεφωνική επικοινωνία του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με την  ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Μητσοτάκης: Σημείο εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά η Ελλάδα

Στην τριμερή με Νετανιάχου-Χριστοδουλίδη

ΑΣΕΠ: Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην προκήρυξη 5Κ/2020

ΑΣΕΠ: Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην προκήρυξη…

Διαμαρτυρία των επιχειρηματιών της εστίασης κατά την επίσκεψη Παπαθανάση(φωτογραφίες)

Διαμαρτυρία των επιχειρηματιών της εστίασης κατά την επίσκεψη Παπαθανάση