Η ΝΔ αντί να στελεχώσει το προσωπικό των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ με προκήρυξη για πρόσληψη ειδικών διασωστών, αποφάσισε με ΠΝΠ να μετακινήσει στο ΕΚΑΒ  προσωπικό από την πυροσβεστική και τον στρατό. Την ίδια ώρα 112 εκπαιδευμένα άτομα, αντί να βρίσκονται στα ασθενοφόρα, βρίσκονται σε άσχετες με το αντικείμενο τους θέσεις.

 

Ταυτόχρονα για την Καστοριά, η 3η ΥΠΕ από την προηγούμενη Παρασκευή εντέλει το νοσηλευτικό προσωπικό από το ΚΥ Άργους Ορεστικού σε υποχρέωση για 3 καθημερινές βάρδιες για τα ασθενοφόρα, ακόμη και για προσωπικό με σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Η απόφαση της υποχρεωτικής συμμετοχής των νοσηλευτών του ΚΥ, ως συνοδευτικό προσωπικό,  στις διακομιδές ασθενών, σύμφωνα και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νοσηλευτών του ΕΣΥ,  τους αναθέτει καθήκοντα για τα οποία δεν έχουν σχετική εκπαίδευση, γεγονός που είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς. Η κυβέρνηση  δείχνει να αγνοεί τις απαιτήσεις  της Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας που είναι κρίσιμος παράγοντας για την παροχή εξειδικευμένης Επείγουσας Βοήθειας από το σημείο του περιστατικού, μέχρι τη διακομιδή του σε Μονάδα Υγείας.

 

Επίσης με βάση το δυναμικό του ΚΥ Α.Ο., εργάζονται 7 μόνιμοι νοσηλευτές και 6 επικουρικοί και αποσπασμένοι οι οποίοι καλύπτουν καθημερινά την απρόσκοπτη 24ωρη λειτουργία του Κέντρου σε 3 βάρδιες. Αν προστεθούν και οι υποχρεωτικές 3 βάρδιες για τα ασθενοφόρα είναι ξεκάθαρο πως η λύση δεν είναι απλά πρόχειρη αλλά και επικίνδυνη.

 

Η απόφαση της 3ης ΥΠΕ υποβαθμίζει τη λειτουργία του ΚΥ, οδηγεί το προσωπικό σε εξάντληση και πυρπολεί την υγειονομική ασφάλεια της περιοχής. Η συνεπαγόμενη υπολειτουργία του ΚΥ είναι προδικασμένη. Δυστυχώς  αν προκύψει κάτι έκτακτο ή ασθένεια το ΚΥ μένει ακάλυπτο για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα αυτή η επιλογή  εμποδίζει την υλοποίηση των προγραμμάτων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αγωγής υγείας στην κοινότητα.

 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη απόφαση εφαρμόζεται  στην περιοχή μας μόνο για το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού και όχι σε άλλα όπως πχ  Δεσκάτης και Σερβίων.

 

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παίζει ούτε με την υγεία των πολιτών της ΠΕ Καστοριάς, ούτε με τις αντοχές του προσωπικού.

 

Μετά τα τραγικά περιστατικά στην Πρέβεζα, την Κω, την Χαλκιδική, τη Νέα Μάκρη, την Θάσο, το Περιστέρι, την Εύβοια και τη Λέσβο δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες προσλήψεις και αντί να κάνει τα στραβά μάτια σε ρουσφέτια, να αξιοποιήσει το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να συνδράμει στο ΕΚΑΒ.

 

 

Ολυμπία Τελιγιορίδου

You May Also Like

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή υδροδότησης στην Υψηλή ζώνη της πόλης της Καστοριάς

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή υδροδότησης στην Υψηλή ζώνη της πόλης της Καστοριάς

Το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα, η επόμενη μέρα» έρχεται στο Θέατρο του Βουνού Καστοριάς από τη Θεατρική Ομάδα «Μύησις»

Το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα, η επόμενη μέρα»  έρχεται στο Θέατρο του…

Επιστολή των Συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καστοριάς προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του νερού στο Δισπηλιό

Επιστολή με κύριο θέμα το νερό στο Δισπηλιό απέστειλαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι…

Πρόγραμμα Εορτασμού Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων στην Π.Ε. Καστοριάς

21η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα των Εθνικών μας Ενόπλων Δυνάμεων

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: «51 χρόνια μετά τη χούντα των συνταγματαρχών, τιμούμε τους αγωνιστές της δημοκρατίας»

51 χρόνια μετά τη χούντα των συνταγματαρχών,  τιμούμε  τους αγωνιστές της δημοκρατίας,…

Ευχαριστήριο για την Αιμοδοσία της 14ης Νοεμβρίου των εκπαιδευτικών της Π.Ε. Καστοριάς

Ευχαριστήριο για την Αιμοδοσία της 14ης Νοεμβρίου των εκπαιδευτικών της Π.Ε. Καστοριάς…

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 01-05-2017 έως 07-05-2017)

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 01 Μαΐου έως 07 Μαΐου…

Σε εξέλιξη εργασίες Αντιπλημμυρικής Προστασίας από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Σε εξέλιξη εργασίες Αντιπλημμυρικής Προστασίας από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου δικτύου ομβρίων υδάτων στη Μεσοποταμία

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου δικτύου ομβρίων υδάτων στη Μεσοποταμία