Olympus: Τέλος εποχής για τις φωτογραφικές μηχανές – Πώς έφτασε στο σημείο μηδέν μετά από 84 χρόνια

Η Olympus ξεκίνησε από τα… τηλεσκόπια, έφτασε στην κορυφή του «Ολύμπου» – Τα λάθη των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην ανακοίνωση για το τέλος εποχής των θρυλικών φωτογραφικών μηχανών

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτογραφικών μηχανών στον κόσμο αναγκάστηκε να κατέβει από τον θρόνο της από το «βουνό των Θεών», καθώς ο ανταγωνισμός των κινητών τηλεφώνων έκρινε στα σημεία αυτήν την «τιτανομαχία».

Ο λόγος για την «Olympus», μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτογραφικών μηχανών στον κόσμο, η οποία αναγκάζεται να πουλήσει το εμβληματικό κομμάτι της επιχείρησής της μετά από 84 χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία η εξέλιξη των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών ήταν πλέον ασύμφορη. Η τεράστια αύξηση των πωλήσεων των smartphones, που είχε ήδη συρρικνώσει την αγορά, ήταν αδύνατον να ανασχεθεί από τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές της εταιρείας, η οποία κατέγραψε απώλειες τα τελευταία τρία χρόνια.

Η ιαπωνική εταιρεία κατασκεύασε την πρώτη της κάμερα το 1936 μετά από χρόνια έρευνάς της με τα … τηλεσκόπια. Το Semi-Olympus, όπως είχε ονομαστεί αποτελούσε μια από τις πρώτες και καλύτερες φωτογραφικές μηχανές διεθνώς, της οποίας όμως το κόστος ήταν απαγορευτικό για τον μέσο καταναλωτή. Τις επόμενες δεκαετίες η «Olympus», κατάφερε να γίνει συνώνυμο των κορυφαίων – αναλογικών – φωτογραφικών μηχανών.

olympus-camera1

Η δεκαετία του 1970 αποτέλεσε την καλύτερη εποχή της «Olympus». Επρόκειτο για φωτογραφικές μηχανές που συνδύαζαν την εξαιρετική ποιότητα αλλά παράλληλα και το αντίστοιχο στιλ… της εποχής. Μικρές, κομψές και όμορφες.

Οι φωτογραφικές μηχανές της «Olympus» συνέβαλαν κατά τι στο γενικότερο στιλιστικό πλαίσιο μιας ολόκληρης δεκαετίας. Τη συγκεκριμένη δεκαετία οι φωτογραφικές μηχανές της «Olympus» διαφημίζονταν στην τηλεόραση από φωτογράφους διασημοτήτων όπως ο Ντέιβιντ Μπέιλι και ο λόρδος Λίτσφιλντ.

«Αυτές οι κάμερες ήταν επαναστατικές – ήταν πολύ μικρές, πολύ ελαφριές, όμορφα σχεδιασμένες και είχαν πραγματικά ωραία ποιότητα φακών» προσθέτει ο συντάκτης του περιοδικού Amateur Photographer Νάιτζελ Άθερτον και τονίζει πως είχε ένα πιστό κοινό που ακολουθούσε την εταιρεία, παρά το προβλήματα που αντιμετώπισε με τις νέες τεχνολογίες, όπως η αυτόματη εστίαση.

Και μετά ήρθαν τα κινητά τηλέφωνα

Από το 2010 μέχρι το 2018 η αγορά φωτογραφικών μηχανών, διεθνώς, κατέγραψε πτώση άνω του 84%. Ιαπωνικοί τεχνολογικοί κολοσσοί των περασμένων δεκαετιών ήρθαν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα με την οποία δεν κατάφεραν να συμβαδίσουν.

Η ραγδαία ανάπτυξη των smartphones αποτέλεσε την αρχή του τέλους μερικών εταιρειών κατασκευής φωτογραφικών μηχανών τις οποίες οι νεότεροι ενδέχεται να τις μάθουν μόνο μέσω του διαδικτύου…

Η «Olympus» προσπάθησε να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις ωστόσο οι φωτογραφικές μηχανές απευθύνονταν σε άτομα που δεν ήταν επαγγελματίες φωτογράφοι αλλά ήθελαν κάτι καλύτερο από μια κάμερα point-and-shoot, αλλά και πάλι δεν ήθελαν κάμερα DSLR. Αυτή η αγορά γρήγορα αφανίστηκε από τα smartphones.

Την ίδια στιγμή η «Olympus» έκανε συνεχώς λάθη, πήρε λανθασμένες αποφάσεις, λάθος στροφές και τελικά έπεσε έξω. Ένα από τα παραδείγματα που αναφέρει ήταν η έλλειψη προόδου στην απόδοση των βίντεο, όταν οι αντίπαλοι είχαν σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Επίσης, η εταιρεία αντιμετώπισε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που αφορούσε ανώτερα στελέχη το 2011.

You May Also Like

Μεταξύ 30/3 και 6/4 θα πέσει στη Γη ο διαστημικός σταθμός «Τιανγκόνγκ-1»

Η ζώνη πτώσης περιλαμβάνει και την Ελλάδα

Wikitribune: Από τον δημιουργό του Wikipedia κατά των fake news

α αποκαλούμενα “fake news” είναι ένα φαινόμενο που παίρνει τεράστιες διαστάσεις, παίζει…

Επιστήμονες επιβεβαίωσαν την ηλικία του Πανάγιου Τάφου

Τι αποκαλύπτει το National Geographic ένα χρόνο μετά το άνοιγμα του Τάφου…

NASA: Με κατασκευή ρομποτικών μελισσών η εξερεύνηση του Άρη

Επειδή η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πολύ πιο αραιή από αυτή της…

Επιστρέφει για 2η χρονιά ο διαγωνισμός καινοτομίας Trophy- Τροφή Challenge – Οι αιτήσεις  άνοιξαν!

  Επιστρέφει για 2η χρονιά ο διαγωνισμός καινοτομίας Trophy– Τροφή Challenge –…

Πλανήτης Άρης: Ήταν πάντα Κόκκινος; – Πώς έγινε εχθρικός για ζωή

Τι δείχνει νέα έρευνα

Έρχονται τα… μανιταροτσιπάκια

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν τσιπ αποτελούμενα από μύκητες

Ξεχάστε τη ΔΕΗ, έρχεται το δωρεάν ρεύμα από τα ηλιακά κεραμίδια

Ξεχάστε τη ΔΕΗ, έρχεται το δωρεάν ρεύμα από τα ηλιακά κεραμίδια