Την αντίδραση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία, καθώς όπως οι ίδιοι λένε μετά τις 15 Αυγούστου θα τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας στο οποίο προβλέπεται θεσμοθέτηση συμβάσεων κατά παραγγελία (μηδενικών ωρών ή on demand) και στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μάλιστα η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) έστειλε ήδη σχετική επιστολή και στον κύριο Πιερρακάκη τονίζοντας ότι «το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να λάβει θέση για όσα – πιθανότατα δραματικά – κάποιοι ετοιμάζουν για τον ευαίσθητο  χώρο της  παιδείας». Όπως υπογραμμίζει η ΟΙΕΛΕ «με οργή και κατάπληξη χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πληροφορήθηκαν από δημοσιεύματα του Τύπου, ότι το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει την οριστική ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Καθιερώνει συμβόλαια παραγγελίας (μηδενικών ωρών ή on demand), το οποίο σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών σε Ιδιωτικά Σχολεία, Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών δεν θα έχουν σταθερή εργασιακή σχέση, αλλά θα βρίσκονται στη διάθεση του εργοδότη για να δουλέψουν κάποιες ώρες ή ημέρες»

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

 

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία: Αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες, όχι μόνο για τις εργασιακές μας σχέσεις, αλλά και για την ίδια την εκπαίδευση, Οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία απειλούνται με κατάργηση του διοριστηρίου τους, επομένως και της προϋπηρεσίας την οποία αποκτούν για την δημόσια εκπαίδευση.Οι δε εκπαιδευτικοί στη μη τυπική ιδιωτική εκπαίδευση (Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών) θα δουν τα ήδη ελάχιστα εργασιακά τους δικαιώματα  να μηδενίζονται, καθώς θα μετατραπούν σε εκπαιδευτικούς μίας χρήσης. Αυτή η κατάσταση είναι μοιραίο ότι θα στοιχήσει στην ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών,. Με αναλώσιμους εκπαιδευτικούς μίας χρήσης, δεν υπάρχει ούτε τάξη, ούτε σχολείο, ούτε παιδεία. Αυτοί που πλήττονται κατά κύριο λόγο είναι οι μαθητές των οποίων οι εκπαιδευτικές μονάδες, μετατρέπονται πλέον επίσημα σε super market. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Διότι, όπως η ΟΙΕΛΕ είχε έγκαιρα ενημερώσει κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, υπάρχει ένα τεράστιο κύμα παραίτησης (Big Quit) από την ιδιωτική εκπαίδευση, λόγω των  άθλιων εργασιακών συνθηκών. Και πώς αποφασίζει ο Υπουργό Εργασίας κύριος Γεωργιάδης να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση; Κατ’ εντολή των μεγαλοεπιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με την ολοκληρωτική εξαθλίωση των εργαζόμενων του χώρου! Όλα στο βωμό του κέρδους! Υπενθυμίζουμε στους εκτελεστές των επιχειρηματικών συμβολαίων ότι οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και νομοθετικά θεμελιωμένες. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι οι εκπαιδευτικοί σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών εποπτεύονται και από το Υπουργείο Παιδείας. Τα σχέδιά τους σκοντάφτουν τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή με το χαρακτηρισμό του επείγοντος στον Υπουργό Παιδείας κύριο Πιερρακάκη, ζητώντας του να τηρήσει τον θεσμικό του ρόλο σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση. Θα ενημερώσει, δε, τα πολιτικά κόμματα, τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες των κλάδων που περιλαμβάνονται στο εκτρωματικό σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Η επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς Πιερρακάκη

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε σήμερα δια του τύπου ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα τεθεί σε διαβούλευση σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας στο οποίο προβλέπεται  θεσμοθέτηση συμβάσεων κατά παραγγελία (μηδενικών ωρών ή on demand) και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι οι εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά σχολεία, Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, εξακολουθούν να τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, η εποπτεία του ΥΠΑΙΘΑ στις εργασιακές σχέσεις των  εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και νομοθετικά θεμελιωμένη. Οποιαδήποτε επιβολή τέτοιου είδους εργασιακών σχέσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση καταστρατηγεί τη συνταγματική νομιμότητα, εξουδετερώνει την όποια εποπτεία είχε το Υπουργείο Παιδείας στις εργασιακές μας σχέσεις και επισημοποιεί έναν άνευ προηγουμένου εργασιακό Μεσαίωνα σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα απεμπολήσετε τον θεσμικό σας ρόλο σε σχέση με τον χώρο μας. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είστε ενήμερος για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας, πιστεύουμε όμως ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να λάβει θέση για όσα – πιθανότατα δραματικά – κάποιοι ετοιμάζουν για τον ευαίσθητο  χώρο της  παιδείας, κατ’ εντολή ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.  Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν θα παραμείνουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά στη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων και θα διεκδικήσουν με τα μέσα που διαθέτουν τη διατήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και την προστασία των στοιχειωδών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Στη προσπάθεια αυτή ελπίζουμε το Υπουργείο Παιδείας να σταθεί αρωγός και όχι αντίπαλος.

https://www.ethnos.gr/

You May Also Like

Νίκος Χαρδαλιάς: Η πρώτη ανάρτηση της συζύγου του μετά το ισχαιμικό

Εκτός κινδύνου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ στο 3ο τρίμηνο του 2020

  Ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσω  των προγραμμάτων…

Ανατροπή στα τέλη κυκλοφορίας – Το σχέδιο για πληρωμή με το μήνα

Νέες ανατροπές στο καθεστώς των τελών κυκλοφορίας με σκοπό να αποτραπεί νέο…

Μέχρι τις 30 Απριλίου το πετρέλαιο θέρμανσης. Κάποιοι προμηθεύονται και για την επόμενη χρονιά

Μέχρι τις 30 Απριλίου το πετρέλαιο θέρμανσης. Κάποιοι προμηθεύονται και για την…

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τρίτη 22 Ιουνίου

Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Πάσχα» – Τι περιλαμβάνει

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ στα σούπερ μάρκετ, το «καλάθι του Πάσχα»

Ρωσία: Ο Μεντβέντεφ απειλεί και πάλι τη Δύση με ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο

«Οι Ρώσοι θέλουν να στείλουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα»

Πρώτη Κυριακή των Εκπτώσεων: Ανοιχτά τα καταστήματα

Πρώτη Κυριακή των Εκπτώσεων: Ανοιχτά τα καταστήματα

Ο ένας και μοναδικός Γιάννης Ιωαννίδης

Το ρεσιτάλ που έδωσε στα 71 του σε παιχνίδι φιλανθρωπικού χαρακτήρα και οι τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις