Η περίοδος από τα τέλη Μαρτίου έως τα μέσα περίπου Μαΐου, είναι η ίσως η πιο δύσκολη για όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Καθώς η άνοιξη κάνει την εμφάνισή της και η φύση βρίσκεται σε πλήρη άνθηση, εμφανίζονται όλο και περισσότερες εστίες που πυροδοτούν ένα φάσμα αλλεργικών αντιδράσεων.

Η γύρη, η σκόνη, οι κάμπιες είναι μερικά από εκείνα τα αλλεργιογόνα που την εποχή αυτή προκαλούν μία πληθώρα αλλεργιών σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τι είναι η αλλεργία;

Η αλλεργία είναι μία κατάσταση υπεραισθησίας του οργανισμού μας στην οποία υπεισέρχεται, όταν κάποιο «αθώο» στοιχείο του περιβάλλοντός μας, ο οργανισμός μας το αντιλαμβάνεται ως επικίνδυνο και προσπαθεί να το αποβάλλει.

Σε αυτή τη περίπτωση ο οργανισμός ξεκινά μια χημική επίθεση εναντίον του υποτιθέμενου εχθρού. Τα αλλεργικά συμπτώματα εμφανίζονται ως αποτέλεσμα αυτής της, επί της ουσίας, άσκοπης χημικής επίθεσης.

Αναλόγως από το κάθε είδος του αλλεργιογόνου, αντιδρά και το αντίστοιχο όργανο του σώματός μας. Πχ: Η γύρη που την εισπνέουμε, είναι αναμενόμενο να ενεργοποιεί τη μύτη και τον πνεύμονά μας.

Πως αναπτύσσεται μια αλλεργία;

Mία αλλεργία ή αλλεργική αντίδραση αντικατοπτρίζει την υπερβολική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα αλλεργιογόνο στοιχείο ή ουσία και αναπτύσσεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αποτελεί το στάδιο της επαγωγής της αλλεργίας ή αλλιώς της ευαισθητοποίησης. Το δεύτερο στάδιο αφορά τη φάση της εκδήλωσης. Τα κλινικά σημεία και συμπτώματα της αλλεργίας γίνονται αντιληπτά κι εμφανίζονται στη δεύτερη φάση. Δεν είναι σπάνιο, κάποιος να μην εμφανίσει τα συμπτώματα της αλλεργίας και αυτό σημαίνει ότι δεν πέρασε το κατώφλι της δεύτερης φάσης, δηλαδή της εκδήλωσης. Για την εμφάνιση των αντιδράσεων της οξείας φάσης αρκούν λίγα λεπτά από την έκθεση στον αλλεργιογόνο
παράγοντα.

Είδη αλλεργιών

Υπάρχουν διάφορα είδη αλλεργικών αντιδράσεων, τα οποία συνοψίζονται στις εξής 6 κατηγορίες.

Tροφική αλλεργία: είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης μιας συγκεκριμένης τροφής, στην οποία το άτομο έχει ευαισθησία.

Αναπνευστική αλλεργία: εκδηλώνεται ως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα.

Δερματικές αλλεργίες: αφορούν την εκδήλωση συμπτωμάτων αλλεργίας στο δέρμα.

Αλλεργία σε υμενόπτερα: αλλεργία στο τσίμπημα ή την επαφή με μέλισσες και σφήκες.

Αλλεργία σε φάρμακα: αλλεργίες σε διάφορα φάρμακα με συγκεκριμένα συστατικά. Τα πιο συχνά φάρμα που μπορεί να προκαλέσουν τα αντιβιοτικά και τα αναλγητικά.

Αλλεργικό σοκ: Είναι η πιο σοβαρή μορφή, η οποία είναι άμεσα εξελισσόμενη και δυνητικά απειλητική αλλεργία, που πλήττει διάφορα συστήματα του οργανισμού. Τις περισσότερες φορές προκύπτει μετά από κατανάλωση κάποιας τροφής, φαρμάκου ή τσίμπημα υμενόπτερου.

Ποια είναι τα συνήθεστερα συμπτώματα της αλλεργίας

Τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρονται μεταξύ των νοσούντων από αλλεργία είναι τα εξής:

 • Φαγούρα
 • Εξανθήματα
 • Οίδημα
 • Κνίδωση
 • Έκζεμα
 • Σπυράκια
 • Ερυθρότητα στο σημείο επαφής ή εκτεταμένη σε όλο το σώμα
 • Άσθμα
 • Ρινίτιδα
 • Δερματίτιδα
 • Βήχας
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Κόκκινα μάτια
 • Ναυτία / Εμετός
 • Διάρροια
 • Επιπεφυκίτιδα
 • Ζάλη / Απώλεια συνείδησης

Η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται με τη μορφή ρινικής συμφόρησης και έντονης καταρροής, ενώ πολλές φορές μοιάζει με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

Η επιπεφυκίτιδα παρουσιάζει κνησμό, κοκκινίλα και δάκρυα στα μάτια.

Τέλος, το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί με βήχα, δύσπνοια, συριγμό κατά την αναπνοή και αίσθημα βάρους στο στήθος.

Οι 8 πιο αλλεργιογόνες ουσίες

1. Γύρη

Η αλλεργία στη γύρη προκαλεί προβλήματα όπως επιπεφυκίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα.

2. Πρόσθετα καλλυντικών

Κάποια καλλυντικά περιέχουν πρόσθετα, όπως πάραμπεν, λανολίνη και ορισμένες χρωστικές, που μπορεί να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

3. Ακάρεα σκόνης σπιτιού

Το άκαρι της σκόνης είναι ένα μικροσκοπικό έντομο που συγκεντρώνεται στα κλινοσκεπάσματα και τα χαλιά και τρέφεται με κύτταρα δέρματος.

Συνήθως προκαλεί παθήσεις, όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα, το άσθμα και το έκζεμα.

4. Τροφική αλλεργία

Υπάρχουν οκτώ τρόφιμα, οι οποίες προκαλούν το 90% περίπου των αλλεργικών αντιδράσεων. Αυτές είναι οι εξής:

• Αγελαδινό γάλα

• Αυγά

• Φιστίκια

• Ξηροί καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρια, καρύδια Βραζιλίας και καρύδια πεκάν

• Σόγια

• Σιτάρι και άλλα σιτηρά με γλουτένη, όπως κριθάρι, σίκαλη και βρώμη

• Ψάρια

• Οστρακοειδή

5. Γλουτένη

Η γλουτένη συναντάται σε σιτηρά όπως είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη. Πολλά άτομα μπορεί να εμφανίσουν ευαισθησία στη γλουτένη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργία.

6. Φάρμακα

Όπως και οι τροφικές αλλεργίες, οι αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα μπορεί να είναι από ήπιες έως σοβαρές. Μεταξύ άλλων το εξάνθημα η κνίδωση και η φαγούρα, αλλά και προβλήματα στην αναπνοή είναι συχνά συμπτώματα αλλεργίας από φάρμακα.

7. Απορρυπαντικά πλυντηρίου

Ουσιαστικά, πρόκειται για Τα αρώματα που συχνά περιέχουν τα απορρυπαντικά μπορεί να προκαλούν αλλεργίες.

8. Τρίχωμα ζώων

Το τρίχωμα ορισμένων κατοικιδίων και συνηθέστερα της γάτας μπορούν να πυροδοτήσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Συχνότερα, προκαλείται αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και έκζεμα.

 

Πως να αντιμετωπισεις τις αλλεργιες

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προλάβουμε την εμφάνιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας αλλά και για να μειώσουμε την ένταση τους.

Μερικά από αυτά είναι:

Συχνό ντους

Κάνοντας καθημερινά, και ειδικά το βράδυ, μπάνιο απομακρύνουμε πολλά αλλεργιογόνα που μπορεί να έχουν μείνει πάνω μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλάζουμε ρούχα

Καλό είναι όταν εισερχόμαστε στο σπίτι να αλλάζουμε τα ρούχα μας καθώς και σε αυτά στέκονται πολλά αλλεργιογόνα. Το ίδιο ισχύει και με τα παπούτσια μας, τα οποία ιδανικά τα βγάζουμε μέσα στο σπίτι γιατί φορώντας τα μεταφέρουμε πολλά μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και… όχι μόνο.

Πίνουμε νερό

Το νερό βοηθά στην δράση κατά των αλλεργιών. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος προκαλείται η άνοδο των επίπεδων των ισταμινών κάνοντας τα συμπτώματα εντονότερα.

Αποφεύγουμε το αλκοόλ

Κι όμως η κατανάλωση ποτών μπορεί να επιβαρύνει τα συμπτώματα της αλλεργίας καθώς το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την αυξημένη ροή του αίματος, επιβαρύνοντας παράλληλα, με αυτό τον τρόπο, τους φραγμένους, λόγω συμφόρησης, ρινικούς κόλπους.

Προσέχουμε τη διατροφή μας

Κάποια τρόφιμα είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσουν τις αλλεργίες. Τέτοια είναι το ροδάκινο, η ντομάτα, τα κολοκύθια, τα κεράσια κ.α. Γενικότερα αποφεύγουμε να τρώμε, εκείνη την περίοδο, ότι τρώγεται ολόκληρο, χωρίς να αφαιρείται το εξωτερικό του.

Αφήνουμε για λίγο τους φακούς επαφής

Τις ημέρες που αισθανόμαστε πιο επιβαρυμένη την ατμόσφαιρα ιδανικά αποφεύγουμε τη χρήση φακών επαφής καθώς πάνω σε αυτούς στέκονται πολλά αλλεργιογόνα. Επιλέγουμε καλύτερα ένα ζευγάρι γυαλιά και επίσης χρησιμοποιούμε όσο είμαστε σε εξωτερικούς χώρος γυαλιά ηλίου που προστατεύουν τα μάτια μας.

Πλύσιμο σεντονιών

Αλλάζουμε τακτικά τα σεντόνια μας και τα πλένουμε σε υψηλή θερμοκρασία. Στο κρεβάτι, ρίχνουμε πάντα από πάνω καλλύματα που δεν επιτρέπουν την είσοδο των αλλεργιογόνων στα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες μας.

Διώχνουμε την υγρασία

Σημαντική είναι και η χρήση αφυγραντήρα που θα απορροφήσει την υγρασία και θα κάνει την αναπνοή μας πιο εύκολη, ειδικά εάν υποφέρουμε από άσθμα.

Τα παράθυρα

Ανοίγουμε τα παράθυρά μας προκειμένου να μπει καθαρός αέρας, όμως την άνοιξη υπάρχει πιθανότητα να εισέλθει σκόνη και γύρη από τα φυτά και αυτό να επιβαρύνει την αναπνοή μας, εάν έχουμε άσθμα. Γι΄ αυτό εάν διαπιστώσουμε ότι κάποιες μέρες η ατμόσφαιρα είναι πιο επιβαρυμένη τότε προτιμάμε να τα αφήσουμε κλειστά.

 

Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι σε οποιαδήποτε στιγμή που κρίνετε απαραίτητο, πρέπει να επικοινωνούμε με τον ιατρό μας , γιατί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων χρειάζεται και η χορήγηση κάποιου φαρμάκου ανάλογα με την κατάσταση και τα συμπτώματα που έχουμε εμφανίσει.

https://www.ofarmakopoiosmou.gr/

You May Also Like

Φασκόμηλο: Ένα βότανο με σημαντικές ιδιότητες

Table of Contents Hide Όσα ήθελες να ξέρεις για το φασκόμηλοΦασκόμηλο: ΙστορίαΦασκόμηλο:…

Ασπρα, κόκκινα, κίτρινα κρεμμύδια – Ποιες οι διαφορές τους, σε ποιο φαγητό ταιριάζουν

Eίναι ευεργετικά για την άμυνα του οργανισμού και πολλές φορές απαραίτητο συστατικό των συνταγών που αγαπάμε.

Παιδί και εθισμός στο διαδίκτυο: Τεστ 20 ερωτήσεων για τους γονείς

Παιδί και εθισμός στο διαδίκτυο: Τεστ 20 ερωτήσεων για τους γονείς

Εννιά ανατριχιαστικά πράγματα που δεν γνωρίζατε για το τσιγάρο

Εννιά ανατριχιαστικά πράγματα που δεν γνωρίζατε για το τσιγάρο

“Moto Ergo Sum”: Κινούμαι άρα υπάρχω/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

“Moto Ergo Sum”: Κινούμαι άρα υπάρχω/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Κάπνισμα: Πώς δεν θα πάρετε κιλά αν κόψετε το τσιγάρο

Κάπνισμα: Πώς δεν θα πάρετε κιλά αν κόψετε το τσιγάρο

Ιδρώτας: 9 βασικά πράγματα που δείχνει για την υγεία σας

Ιδρώτας: 9 βασικά πράγματα που δείχνει για την υγεία σας

Διατροφή για καλές επιδόσεις στις Πανελλήνιες

Διατροφή για καλές επιδόσεις στις Πανελλήνιες

Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας τσιμπάνε

Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας τσιμπάνε