ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα παραπεμφθεί , τελικά, η συζήτηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Σχεδίου Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων , αναφορικά με το μείζον ζήτημα των χώρων ταφής επικινδύνων αποβλήτων, στην περιοχή, με δεδομένη την αντίθεση της περιφέρειας στη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων όλης της χώρας, στη Δυτική Μακεδονία.

Αυτή θα είναι η εισήγηση της προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας Ελισάβετ Παναγιωτίδου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής (ώρα 14.00).
Όπως είπε η ίδια, μιλώντας στον “Π.Λ.” λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, η επιτροπή της περιφέρειας δεν θα λάβει σχετική απόφαση, αλλά θα παραπεμφθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου να υπάρχει μια εκτενής συζήτηση για το θέμα, το οποίο έρχεται τώρα σε διαβουλευση, μετά την επιστολή – παρέμβαση της αντιπεριφερειάρχη προς το υπουργείο Περιβάλλοντος. ‘Έχουμε δηλώσει την αντίθεσή μας από την αρχή στον όλο σχεδιασμό” είπε χαρακτηριστικά η ίδια, προσθέτοντας πως υπάρχει διαφωνία ακόμη και στο πως έγινε ο όλος σχεδιασμός από το Υπουργείο.


Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί σχετική επιστολή της κ. Παναγιωτίδου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, μιας και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας προτείνεται η λειτουργία χώρου ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στα ορυχεία.
Σύμφωνα με παλαιοτέρα πανελλαδικά δημοσιεύματα (το ΒΗΜΑ) και πληροφορίες, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει τη η δημιουργία έξι Χώρων Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), συνολικής δυναμικότητας 68.000 τόνων. Για τα επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα, που αποτελούν και τον μεγαλύτερο όγκο, το υφιστάμενο δίκτυο συλλογής και μεταφοράς (της τάξεως των 30 επιχειρήσεων) καλύπτει τις ανάγκες της χώρας τόσο για τη μεταφορά σε εγκαταστάσεις του εσωτερικού όσο και για τη διασυνοριακή μεταφορά. Το υφιστάμενο δίκτυο διάθεσης περιλαμβάνει δύο ιδιωτικούς ΧΥΤΕΑ: τον ΧΔΒΑ της ΔΕΗ ΑΕ στην Καρδιά Πτολεμαΐδας και της Αλουμίνιον της Ελλάδος στη Βοιωτία.
Οσον αφορά τα επικίνδυνα ΑΕΚΚ που περιέχουν αμίαντο, το μητρώο των αδειοδοτημένων Επιχειρήσεων Αφαίρεσης Κατεδάφισης Αμιάντου που τηρείται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας περιλαμβάνει επτά εταιρείες. Η υφιστάμενη διαχείριση των αποβλήτων που περιέχουν αμίαντο είναι η διασυνοριακή μεταφορά τους για διάθεση σε χώρο υγειονομικής ταφής του εξωτερικού (Γερμανία). Το υφιστάμενο δίκτυο διάθεσης της χώρας περιλαμβάνει δύο χώρους που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάθεση αμιαντούχων αποβλήτων, και συγκεκριμένα τον ΧΔΒΑ της ΔΕΗ ΑΕ στην Καρδιά Πτολεμαΐδας και της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Όπως σημείωνε σχετικά η κ. Παναγιωτίδου στην εν λόγω επιστολή προς το Υπουργείο περιβάλλοντος: “Περαιτέρω βούληση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία  αποτυπώνεται τόσο στο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α) όσο και στον αναθεωρημένο Χωροταξικό Πλαίσιο είναι η αποκλειστική διαχείριση από μέρους μας των αποβλήτων που παράγονται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σε καμία περίπτωση η διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων όλης της χώρας”. Επίσης, προσέθετε πως “Οι χώροι των ορυχείων έχουν κατηγορηματικά αποκλειστεί από τον σχεδιασμό, καταλήγοντας πως αντίθεση μας στον τρόπο δημοσιοποίησης χωρίς διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων  και της αντίστοιχης Σ.Μ.Π.Ε και στο περιεχόμενο των ανωτέρω κειμένων”.

Πηγή: http://www.orizontespress.gr/www.prlogos.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Σύλληψη δύο ημεδαπών στην Κοζάνη για κατοχή ναρκωτικών

Το Σάββατο (11-06-2016) απογευματινές ώρες, στην Κοζάνη, αστυνομικοί της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης…

Αύριο η συνεδρίαση του Δ.Σ. Καστοριάς με μοναδικό θέμα «Ανανέωση συμβάσεων εργασίας υπαλλήλων ΙΔΟΧ»

Αύριο η συνεδρίαση του Δ.Σ. Καστοριάς με μοναδικό θέμα «Ανανέωση συμβάσεων εργασίας…

 Συμμετοχή Ομάδων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  στο 10Ο φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής – i2fest

 Συμμετοχή Ομάδων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  στο 10Ο φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής –…

Κ.Ξ.Γ. Dynamic & Dynamic Beavers: Εκμάθηση ξένων γλωσσών όπως δεν την είχατε φανταστεί

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της…

Σύλληψη ενός ατόμου σε περιοχή της Φλώρινας σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης

Το Σάββατο (16.07.2016) το μεσημέρι στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος…