Σχεδόν 2.000 πιγκουίνοι βρέθηκαν νεκροί στις ανατολικές ακτές της Ουρουγουάης μέσα σε δέκα μέρες, με την αιτία αυτής της εκατόμβης, που παραμένει ανεξήγητη, να μη μοιάζει να είναι η γρίπη των πτηνών, σύμφωνα με τις αρχές.

Οι πιγκουίνοι του Μαγγελάνου, στην πλειονότητά τους νεαροί, πέθαναν στον Ατλαντικό Ωκεανό και παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στις ακτές των νομών Κανελόνες, Μαλδονάδο και Ρότσα (νότια, νοτιοανατολικά), εξήγησε η Κάρμεν Λαϊσαγόγεν, αρμόδια για την πανίδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την κυρία Λαϊσαγόγεν, «το 90% ήταν νεαρά πτηνά», που ξεβράστηκαν στα παράλια «χωρίς αποθέματα λίπους και με άδεια στομάχια». Οι εξετάσεις που έγιναν για να εξακριβωθεί αν είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, πρόσθεσε η ίδια.

Αυτό το είδος πιγκουίνου, που συνήθως φωλιάζει και αναπαράγεται στο νότιο τμήμα της Αργεντινής, αποδημεί προς βορρά σε αναζήτηση πιο θερμών νερών κατά τη διάρκεια του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου. Μπορεί να φθάσει μέχρι τις ακτές της βραζιλιάνικης πολιτείας Εσπίριτου Σάντου (νοτιοανατολικά).

«Είναι φυσιολογικό ένα ποσοστό να πεθαίνει, αλλά όχι τόσο μεγάλο», τόνισε η κυρία Λαϊσαγόγεν, θυμίζοντας πως παρόμοια εκατόμβη είχε καταγραφεί την περασμένη χρονιά στη Βραζιλία, και σε εκείνη την περίπτωση χωρίς να εξηγηθεί η αιτία.

Ο Έκτορ Καϊμάρις, αρμόδιος για την προστατευόμενη λιμνοθάλασσα Ρότσα, δήλωσε πως καταμετρήθηκαν πάνω από 500 πιγκουίνοι νεκροί σε έκταση δέκα χιλιομέτρων στα παράλια.
Υπερασπιστές του περιβάλλοντος αποδίδουν τη θνησιμότητα των πιγκουίνων του Μαγγελάνου στην υπεραλίευση και στην παράνομη αλιεία.

«Από τα χρόνια του 1990 και του 2000 αρχίσαμε να βλέπουμε ζώα που δεν είχαν επαρκή τροφή», τόνισε ο Ρίτσαρντ Τεσόρε της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Rescate de Fauna Marina, τονίζοντας την «υπερεκμετάλλευση» των θαλάσσιων πόρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κυκλώνας που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό και έπληξε τη νοτιοανατολική Βραζιλία πιθανόν οδήγησε στον θάνατο των πιο αδύναμων θαλάσσιων πτηνών.

Πέρα από τους πιγκουίνους, ο κ. Τεσόρε είπε πως βρέθηκαν επίσης πολλά ακόμη θαλάσσια ζώα νεκρά ‑ανάμεσά τους θαλασσοβάτες, άλμπατρος, γλάροι, θαλάσσιες χελώνες και θαλάσσιοι λέοντες- στις ακτές της Μαλδονάδο, ανατολικά της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο.

https://atexnos.gr/

You May Also Like

Καταγγελία για «ομερτά» στην Αράχωβα

Ξηλώθηκαν κάμερες δίπλα από το σπίτι που βασανίστηκε θανάσιμα το χάσκι

«Cappuccino coast»: Το εντυπωσιακό φαινόμενο εμφανίστηκε στις παραλίες της Κρήτης

Πώς δημιουργείται το εντυπωσιακό φαινόμενο «Cappuccino coast».

Φωτιά στον Έβρο: Η καμένη έκταση είναι όσο περίπου η Νέα Υόρκη

Η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια

Καστοριά: Απελευθέρωση Φιδαετού μετά από νοσηλεία στον Σταθμό Περίθαλψης άγριων ζώων (Βίντεο)

Από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

Κτηνωδία στην Ηλεία: Αλυσόδεσαν σκυλίτσα στην ερημιά για να πεθάνει.

Δυστιχώς τα κρούσματα της εγκατάλειψης και ο βασανισμός των ζώων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο

Ενημέρωση περί εφαρμογής του Ν. 4830/2021 για τα Ζώα Συντροφιάς

Ενημέρωση περί εφαρμογής του Ν. 4830/2021 για τα Ζώα Συντροφιάς

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να μιλήσουν στα φυτά

Το πρωτοποριακό αυτό σύστημα θα προειδοποιεί τα φυτά για επερχόμενες επιδημίες ή επιθέσεις παρασίτων

Δράσεις του Δήμου Πρεσπών για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα

Ο Δήμος Πρεσπών προτίθεται να συνδράμει και σε στειρώσεις δεσποζόμενων ζώων, σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αδυνατούν.