Ένα άλμα 27% στην τιμή του ελαιόλαδου επιτείνει το σοκ ακρίβειας για τις ιταλικές οικογένειες που ήδη ταλαιπωρούνται από τις αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής που συνθέτουν τον δείκτη Pizza Margherita του Bloomberg.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, το κόστος για να φτιάξει κανείς πίτσα στο σπίτι του στην Ιταλία είναι τουλάχιστον 20% υψηλότερο από ό,τι πέρυσι για οκτώ μήνες στη σειρά.
Η διαρκής αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου είναι αποτέλεσμα της καταστροφικής ξηρασίας που πλήττει την Ισπανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, την ώρα που και στην υπόλοιπη νότια Ευρώπη καταγράφονται ξηρές συνθήκες.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, το ελαιόλαδο ήταν μέρος της γαστρονομικής παράδοσης σε όλη τη χερσόνησο πριν και από τους Ρωμαίους, οι οποίοι είχαν πολλές χρήσεις για αυτό, καθώς το αξιοποιούσαν από τα καλλυντικά τους έως τις λάμπες τους.
Ο Ιούλιος Καίσαρας ζήτησε κάποτε μια ποσότητα ελαιόλαδου για φόρο από μια κατακτημένη περιοχή στην Αφρική. Γυάλινες φιάλες που περιείχαν λάδι ανακτήθηκαν ακόμη και από την Πομπηία, την αρχαία πόλη που θάφτηκε το 79 μ.Χ. από την έκρηξη του Βεζούβιου.
Το λάδι είναι απαραίτητο στοιχείο για τα περισσότερα πιάτα, ιδιαίτερα στην κεντρική και νότια Ιταλία, και αυτό σημαίνει ότι ο αντίκτυπος των ανατιμήσεων δεν περιορίζεται στην πίτσα. Πάντως, το συνολικό κόστος για να φτιάξει κανείς πίτσα στο σπίτι στην Ιταλία είναι αυξημένο κατά 8,5% σε ετήσια βάση, σχεδόν όσο και ο πληθωρισμός.
moneyreview.gr